Elektricitet ELEKTRICITET.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomen Vad finns inuti en atom? En liten atomkärna som består
Advertisements

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
Syfte Utveckla förmåga att
Ellära.
ELLÄRA Kapitel 3. Efter avsnittet ska du:  veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat  kunna förklara vad elektricitet är  veta vad.
Elektrokemi What???.
Vad menas med statisk elektricitet?
Fysik.
Ellära Fysik 1 / A Översiktlig beskrivning av en del av innehållet i Ellära – Fysik A För djupare studier hänvisar jag till kurslitteratur som finns.
Elektricitet.
Elektricitet Trådkurs 6
Ellära och magnetism.
ELLÄRA.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Atomen Det finns drygt 100 st. olika atomer. Atom betyder odelbar.
Ellära.
Atomen Trådkurs 7.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Svar på arbetsuppgifter
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Repetition.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
ELLÄRA.
Ellära och magnetism.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
betyder odelbar är så liten att man inte kan se den
KEMISKA REAKTIONER Grundämnen Syre Kemiska föreningar
Elektrokemi Elektroner i rörelse. Galvanisk historia Luigi Galvani, 1737 – 1798 Gjorde experiment med grodlår och elektricitet som ledde till dagens batterier.
ELLÄRA För att förstå elektriska fenomen behöver vi veta vad en atom består av. Alla atomer består av en kärna. Kärnan består av två slags partiklar –
Hur har användningen av ….förändrat människors sätt att leva? Positivt/negativt.
Har du med dig bok, penna och block. Sätt dig ned. Fundera på hur en vattenmolekyl ser ut under tystnad. 1.Upprop 2.Varför vatten? 3.Vattenmolekylen 4.pH.
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
Sähköstatiikka = Elektrostatik Vokabulär Selvitä ja taivuta sanat ja käsitteet ruotsiksi atomi elektroni protoni neutroni ydin energia sähkö säteily radioaktiivisuus.
Neuronens anatomi. Neuronens produktion Mitokondrierna är neuronens kraftverk. De omvandlar socker och syre till energi. DNA innesluts av cellkärnans.
Elektricitet Ordet elektricitet härstammar från grekiska ordet elektron som betyder bärnsten. När man gnider bärnsten så kan den dra(attrahera) till sig.
Föreläsning 5 – Fälteffekttransistor II Föreläsning 5, Komponentfysik 2016 Fälteffekt Fälteffekt Tröskelspänning Tröskelspänning Beräkning av.
Meteorologi Väder är en kombination av lufttryck, temperatur, luftfuktighet, molnighet, nederbörd och vind.
Elsäkerhetsmiljö Del 6 Kai Nordström VT2014. Den elektriska energi som man kan ta ut från ett vanligt vägguttag är avsevärd. Med den kan du driva motorer,
Kretsar och kopplingar För att en krets ska fungera så behöver den vara sluten. En krets består av ledare (som an leda ström) och olika komponenter/delar.
Induktion Vad är induktionsström? Vad påverkar hur stor strömmen blir?
 Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?
Elektrolys Elektrokemi 2 Höstens sista kemiföreläsning.
Välkommen till ESD utbildning Syfte med utbildningen Genom kunskap öka medvetenheten om ESD och därmed minska riskerna i verksamheten.
Benjamin Franklin upptäckte att åska är elektricitet.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Väder.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Mekanik och elektronik
Atomer finns överallt Supersmå Bygger upp allting
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Introduktion till halvledarteknik
ATOMEN Atomen är odelbar!
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Elektricitet ELEKTRICITET.
Atomer, joner och det periodiska systemet
Mekanik och elektronik
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
ELLÄRA.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Ellära och magnetism.
KLIMAT OCH VÄDER.
Meteorologi Läran om vädret Göran Stenman och Thomas Mesumbe.
Ellära Elektricitet. Vad kommer laddningarna ifrån?
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
ELLÄRA.
Atomen består av tre partiklar. Protoner, neutroner och elektroner.
Elektrokemi Elektroner i rörelse.
Salter och metalloxider Kap 5
Presentationens avskrift:

Elektricitet ELEKTRICITET

Elektricitet är: Elektroner i rörelse

Elektroner, protoner och neutroner kallas för elementarpartiklar.

Fenomenet statisk elektricitet uppkommer då två föremåls ytor åtskiljs, efter att ha varit i kontakt med varandra. Anledningen är att elektronerna dras med olika kraft till olika material. Uppladdningen blir större när två föremål gnids mot varandra, därför att kontaktytan då ökar. Ett klassiskt exempel på statisk elektricitet är den som bildas vid kamning av torrt, nytvättat hår. Då fastnar det negativt laddade elektroner på kammen, vilket ger upphov till en laddning i både kammen och håret.

Vad menas med elektrisk spänning? Låt oss förklara den elektriska spänningen med en liknelse. Om vi tänker oss en bild av ett vattenfall kan den elektriska spänningen motsvaras av vattenfallets höjd och den elektriska strömmen av vattnet som störtar ned från fallet. Om vi sedan tänker oss att allt vatten leds in i ett rör motsvaras detta rör av elektrisk resistans.

Viktiga begrepp i kretslära: Spänning är ett mått på batteriets förmåga att driva fram elektroner i strömkretsen. En elektrisk ström är en ström av elektroner, dvs. laddningar i rörelse. ... Resistans är ett mått på hur stort motstånd elektroner möter då de ska flytta sig i en ledare. Ström mäts i ampere [A] Spänning mäts i Volt[V] I ett vanligt vägguttag är det 230 V, i ett batteri är det 1,5 V, 4,5 V eller 9 V.

SLUTEN KRETS När plus- och minuspol (i t.ex. ett batteri) står i kontakt med varandra är den elektriska kretsen sluten!

Åska- ett elektriskt fenomen 1 Åskmolnets "städ" med starka positiva laddningar.. 2 Område med negativa laddningar där även nederbörden förekommer. 3 Varma vindar med vattenånga och luft sugs upp i molnet från marken. 4 Kalla nedvindar från åskmolnet följs av regn och/eller hagel. 5 Blixten slår oftast uppifrån och ned till marken men kan även slå inom molnet. 6 Träffpunkten på marken där strömstyrkan kan vara hundra tusen ampere och spänningen 1 miljon volt !

ÅSKLEDARE En blixt tar alltid den kortaste vägen till marken och för att skydda höga byggnader mot åsknedslag sätter vi upp åskledare med ett hölje av metall och via koppartråd leds elektronerna ner i marken.

THOMAS EDISON Tillverkade en glödlampa år 1880 med koppartrådar som han kopplade in mellan ett batteris plus- och minuspol. Han fick den att lysa när elektronerna passerade lampan!

Nikola Tesla https://www.youtube.com/watch?v=cDxi6ozDwhc

Frågor till bildspelet: Vilka elementarpartiklar finns i en atom och vilken laddning har de? Vad är elektricitet? Förklara vad som menas med elektrisk ström och elektrisk spänning. Vad menas med en sluten krets? Förklara hur åska uppstår och hur en åskledare fungerar! Förklara skillnaden mellan serie- och parallellkopplade lampor!