Potatis Syftet Öka elevernas kunskaper om potatis - Historia - odling - förvaring - Tillagning - Näringsinnehåll Målet Elever ska ha kännedom om potatisens betydelse som livsmedel samt syftets olika punkter
Historia Ursprungs potatisen? Apache potatis Olof Rudbeck Jonas Alströmer Eva Ekblad Ursprungs potatisen Världens mest odlade hushållsväxt Ursprungligen från Sydamerika, är 8000 år gammal Apache potatisen 24 kromosoner vanlig potatis har 48, har funnits i 7000år. Tillagnings-/koktiden nästan halveras genom sin unika struktur (läs överkursen nedan). Tänker du rosta potatisen hel så kommer den dessutom att behålla mycket av sina fina färger om den blancheras innan! Olof Rudbeck Odlade potatis i den botaniska trädgården i Uppsala runt 1655, från Peru (föregångaren till Linne) Jonas Alströmer (grundaren av kungliga vetenskaps akademin) Odlade sin franska jordpäron 1720 i Alingsås Banbrytande för potatis en utveckling i Sverige. Men den blev inte populär som basföda än, rovor var fortfarande populärast. (grundaren av kungliga vetenskaps akademin) Eva Ekblad 1750 (första kvinnan i akademin) Kom hon på att man kunde bränna bättre och mer sprit på potatis än på säd som man gjort tidigare. Potatisodlandet tog fart i Sverige och till sist började man även äta den. Potatisen krävde inte mycket arbete och var tålig samt mättande vilket gjorde att den snabbt blev populär På1800 talets senare del fick potatisen fäste som baslivsmedel 26 oktober är det potatisens dag
odling JORDMÅN! 150 sorter http://sydaby.eget.ne t/swe/potatis.htm SÄTTPOTATIS 150 SORTER Finns i dagens Sverige Forskning sker ständigt för att öka resistensen mot sjukdomar och skadedjur De flesta odlarna testar nya sorter varje år för att maximera sin kapacitet JORDMÅN Jordmånen potatisen odlas i bestämmer smaken Sandjord (Mandelpotatis odlas alltid) Lerjord skall helst inte vara för lerig, gärna lite sand i sig SÄTTPOTATIS Är den potatis som fått groddar, placeras ut i rännan https://www.youtube.com/watch?v=KIlIjJPmkSA https://www.youtube.com/watch?v=KIlIjJPmkSA
FÄRSKPOTATIS/ SOMMARPOTATIS VINTERPOTATIS ASTERIX MINERVA SWIFT KING EDWARD FÄRSKPOTATIS/SOMMAR Maj-juni kan man skörda de första färskpotatisarna i södra Sverige 2013 gick första kilot för 2500kr Ska ätas så nära skörd som möjligt Midsommar till 30september, då är det slut Mindre stärkelse och högt vatten innehåll, gör den känsligt, spricker om man storm kokar Tillagas med skal på Koka, rosta, görs aldrig puré Maj-juni kan man skörda de första färskpotatisarna i södra Sverige 2013 gick första kilot för 2500kr Högt vatten innehåll och mer känsligt, spricker om man storm kokar Melody, Princess, Rocket och Arrow HÖST/VINTER MER STÄRKELSE ÄN SOMMARPOTATISEN DELAS IN I TVÅ GRUPPER ”FAST & MJÖLIG” Skördas i september-oktober Har då mognat i jorden och fått hårdare skal, är då förvaringstålig Förvaras mörkt och svalt King Edvard (ej friteras), Asterix
Egenskaper Lagring Exempel på sorter Färskpotatis – snabbväxande sorter som är färdiga redan före midsommar Går inte att lagra, ska ätas nyskördad Arrow, Swift, Minerva, Rocket, Maria Sommar- och höstpotatis – tidiga sorter Kan inte lagras under längre tid, bör konsumeras under hösten Princess, Ukama, Vicking, Pentland Javelin, Maris Bard, Solist Höst- och vinterpotatis Bra att lagra och ger därför potastis av fin kvalitet även på våren Bintje, Annabell, Asterix, Sava, King Edward, Fakse, Folva, Perlo
PRIMÖRPOTATIS KLASS 1 FÄRSKPOTATIS SOMMARPOTATIS KLASS 2 VINTERPOTATIS Svensk Matpotatis Kontroll Analyserar och certifierar All potatis som säljs i lösvikt ska vara tvättad (fri från främmande beståndsdelar och föremål) Frisk utan röta eller annan kvalitetförsämrande egenskap DEFINITIONER Primörpotatis - förgrotts/odlats under plast, skalet ej moget Färskpotatis skördats innan fullständigt mogen Sommarpotatis - skördats skalmmogen och säljs direkt efter skörd Vinterpotatis - skördas mogen, bildat fast skal och tål lagring Klass 1 God kvalitet Felfria (transport/hanteringsskador undantages) Goda kok egenskaper (skal på) Klass 2 Bra kvalitet Form och färg fel tillåtna Sprickor och skador kan förekomma Goda kok egenskaper (råskalad)
förvaring Hur bör en potatis förvaras? Varför skall den förvars så då? TIPS Solanin och Chakonin Hur bör en potatis förvaras? Mörkt och svalt +4-6°C Man ska ha låg luftfuktighet så att inte potatisen möglar Luften få på samma gång inte vara för torr, potatisen blir då för lätt och man förlorar pengar Varför skall den förvars så? Potatisen får en sötaktigsmak om den förvaras under 4°C En ombildning av stärkelse till socker sker bara om potatisen lagras för kallt under vintern, sockret fungerar som glykol så att knölen inte skall frysa sönder men potatisen blir söt i smaken. Tips Förvara gärna i en papperspåse i kylen, bildas ingen kondens Citron i vattnet så håller den sig bättre Solanin och Chakonin Blir potatisen utsatt för solljus en längre stund blir den grön (fotosyntes Det är klorofyllet som är grönt Men det visar att halten av Solanin och Chakonin som finns i potatisen från början har höjts. (Glykoalkaloid) Vi får i oss en låg dos i förhållande till vår kroppsmassa Skalad potatis innehåller mindre av ämnena Förgiftning yttrar sig i illamående, diarré, magont och i svåra fall nervcellsskador Så släng potatisen om den är grön
Tillagning 200G/PERSON (OSKALAD) FAST POTATIS MJÖLIG POTATIS ASTERIX KING EDWARD MANDELPOTATIS SAVA 200G - 20-25% FÖRSVINNER VID SKALNING FAST POTATIS ANNIKA, OBELIX, UKAMA, BINTJE, AMADINE Blir klistrig som mos Passat fasta former På buffé MJÖLIG POTATIS BLÅ KONGO, BAKPOTAITS, VIT DROTTNING Mos, puré, bakad, kroppkaka, duschesse Inte på buffé KOKA MED/UTAN SKAL ur näringssynpunkt, C-vit, kalium och tiamin försvann 20% Mandelpotatisen och färskpotatisen skulle aldrig hålla ihop annars
HASSELBACKSPOTATIS KROPPKAKOR POTATISPURÉ POMMES FRITES POMMES ANNA POMMES DUCHESSE
Matlagning KOKA POTATIS SNABBT UPP I TEMPERATUR KOKA MED ELLER UTAN SKAL, BLIR DET NÅGON SKILLNAD?? 53-54°C MED ELLER UTAN SKAL - Med/Utan skal spelar ingen roll ur näringssynpunkt, C-vit, kalium och tiamin försvann 20% SNABBT UPP I TEMPERATUR Vid tillagning skall potatisen komma upp i temperatur så snabbt som möjligt Detta förhindrar en oönskad bismak från ett enzym om bryter ner fettämnen i potatisen vid låg temperatur. 53-54 53-54°C Vid tillagning så förklistras stärkelsen och pektinet gelatiniseras Det ger potatisen dess unika konsistens. Lägg därför alltid potatisen i kokande vatten, varm ånga eller ugn 96 Sjud sedan potatisen ca 96°C Ånga potatis i ugn tar lite Potatisen är klar när des centrumtemperatur är 96°C Sticker man potatisen ska den ha ett visst motstånd (al dente) VÄRMEHÅLLNING Slå bort vattnet direkt och förvara potatisen i kastrullen i vattenbad Gärna papper emellan lock och kastrull så bevara du fukten bättre Värmehållning får max ske i 1tim på 60°C 96°C VÄRMEHÅLLNING
näringslära Vad finns det för näringsämnen i potatisen då? 100G 99,9% fettfri 100G SKÖRBJUGG VAD FINNS DET FÖR NÄRINGSÄMNEN I POTATIS DÅ? Potatisen är rik på Fibrer & Stärkelse (kolhydrater), vitaminer och mineraler Främst C-vitamin, järn och kalcium Skalet innehåller antioxidanter motverkar fria radikaler som bildas när syret omsätts i kroppen Potatis innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotinin som gör oss nöjda och lugna. Så vill du sova gott kan du alltså äta en bakad potatis innan du går och lägger dig. SKÖRBJUGG - Förhindrade skörbjugg på fartygen, 1700-talet pga c-vit brist FETTFRI - Så håll dig smal med potatis POTATISDIETEN - OPD i 12 dagar - Diet med potatis och matfett - Ville visa att potatis är nyttigt - Värdena visade att det fungerade (-6,5kg) mm - Trixet måste vara att få tag på potatis sorterna POTATIS DIETEN http://svenskpotatis.se/om-potatis/only-potatoe-diet-opd-under-12-dagar/
TACK