Kolhydrater.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Dietoteket ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg. Dietist Materialet.
Advertisements

Kolhydrater Vid fotosyntesen bildar växterna kolhydrater. Till denna grupp hör socker, stärkelse och cellulosa.
Energigivande näringsämnen
Ät rätt För att träna lätt.
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Sammanfattning mat och hälsa
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2013 Årskurs 8 BMSL
Kost för idrottare.
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Repetition.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Energigivande näringsämnen
Träningslära ÅK8.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Kost. Lektionsinnehåll Kost Kroppen Energibalans Effekter av olämplig kosthållning Energigivare, näringsämnen Vätska Måltidsordning, tallriksmodellen.
Kost information Information
Kost. Vem är jag? Jobbar på Logistikskolan/TrängR Bor i Trädgårdsstaden Gift med Per Barn Albin 6 år, Tim 8 år Utbildad på GIH; Tränarutb Övrigt: PT utb,
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Obalans i triangeln = Försämrad prestationsförmåga - Trötthet - Sjukdom / Skador - Näringsbrist -
Optimera dina träningseffekter och nå längre med rätt mat.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
Ät mat du tycker om Utgå ifrån din aktuella kostvana och försök att förbättra den Hitta alternativ som passar dig Man kan äta allt, men inte alltid och.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter
Tränings- och kostprogram
Mat och dryck Brukar du laga mat hemma?
KOST Grupp forsläsning.
Källa: Livsmedelsverket
Näringslära.
Tallriksmodellen består av tre delar:
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Vitaminer.
Matspjälkningsapparaten
Den här presentationen handlar om Nordiska näringsrekommendationer (NNR) och tar upp: Innehållet i NNR 2012, med betoningar på förändringar sedan tidigare.
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Protein.
Mat är livet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Mellanstadiet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Lågstadiet.
Tallriksmodellen består av tre delar:
Mineralämnen.
Kolhydrater.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Tipspromenad.
Presentationens avskrift:

Kolhydrater

Kolhydrater Kolhydrater tillhör de näringsämnen som ger energi åt vår kropp. Kolhydrater kallas även för ”superbränslet”, eftersom det snabbt omvandlas till energi.

Kolhydrater lagras i musklerna och i levern, men förråden är begränsade och måste fyllas på dagligen.

I kolhydrater ingår: Socker Stärkelse Kostfibrer

Socker Enkla sockerarter och sammansatta sockerarter Enkla kan direkt tas upp i blodet, sammansatta ska först brytas ned till enkla Naturligt socker: frukt, bär & honung. Tillsatt socker: godis, läsk, saft & kakor.

Stärkelse Stärkelse är en bra energikälla och bryts långsamt ner i kroppen och ger därför energi under lång tid. Stärkelse finns i: Gryn, fullkornsbröd, potatis, ris och pasta

Kostfibrer Kostfibrer ger ingen energi. Kostfibrer ger volym åt maten, vi känner en mättnadskänsla. När vi äter kostfibrer får tarmarna arbeta. Kostfibrer finns i: Fullkornsprodukter, rotfrukter, grönsaker och i frukt.

GI GI = glykemiskt index – är ett mått på hur mycket ett livsmedel höjer blodsockret under en viss tid efter måltiden. Vitt bröd= 100 (90 och över betraktas som ett högt värde, under 70 betraktas som lågt)

GI Snabba kolhydrater (högt GI) Vitt bröd Läsk Sötade flingor Banan Långsamma kolhydrater (lågt GI) Fullkornsbröd Klibbfritt ris Baljväxter Bröd med hela korn