Blötdjur Har Slemmig mjuk kropp Sniglar Bläckfiskar Musslor

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Zoologi - Läran om djuren
Zoologi Läran om djuren
Nedbrytning av plast i Naturen
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
VATTEN.
Djur Vilket djur ska bort?
Ryggradslösa djur.
Livet nära ytan.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Vatten är liv.
Vatten Tja klicka här för att skriva Hav Åar Sjöar.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Repetition Djur- och växtcellens struktur.
Olika men ändå lika… Om skillnader och likheter mellan djurslag
Himlen är blå Fåglarna flyger över skyn Sen kommer stjärnor.
ODLING AV TVÅSKALIGA BLÖTDJUR
Hjärtat och blodomloppet
Valhajen Valhajen är 20 meter lång och världens största haj och fisk. Det är därför den kallas valhaj. Men valhajen andas med gälar.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Blötdjurens roll i naturen
DJUR del 1.
DJUR del 2.
Anne-Lie Hellström, Norrmalmskolan, Piteå –
HUDEN.
Cellen är den minsta levande enheten
Skriv på raderna till höger:
matsmältningssystemet
Försurning.
Linné delade in djuren och växterna
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
RYGGRADSDJUR Har utvecklats från ett liv i vatten till landliv
Människan: Blodomloppet
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
Hjärta, lungor och blodomloppet
Ärtan på Prinsessan Av Embla Björk.
Svenska växter och djur
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
DJURRIKETS INDELNING Djur finns i många olika former och storlekar.
Kolets kretslopp.
Energigivande näringsämnen
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Kvävets kretslopp.
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Mång-armad kamoflör.
Delfiner En vanlig storlek på delfiner är mellan 1,40 och 4,00 lång. Den största arten är späckhuggare. Späckhuggaren kan bli till tio meter lång. Den.
-lever i havet -utan hår -mjuk och len
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Växthus hej och välkommen pp om ett växthus. Växthus Besök på handelsträdgården  Luftluckorna är bra för att växterna inte ska bli för varma så att dom.
Jordens, djurens och människans utveckling
Akvatiska och terrestra system
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
NO - biologi Vi har gjort ett arbete och här är det Läs den gärna PS. Nästan alla bilder har vi hittat på Google med licensen: Som får användas och ändras.
Världens alla djur. Djurens utveckling Många som inte är upptäckta Olinguito Tidiga arter var ryggradslösa Från vatten till land och åter Växelvarma Jämnvarma.
Sveriges natur Geografi åk 4.
Miljö kemi.
Fiskar.
Att dela in livet Vi söker efter sätt att organisera vår värld.
Veckans fördjupning handlar om något som vi kan hitta i skogen
Parasiter/ nedbrytare
LIVET BÖRJAR.
Luft och Vatten.
Vatten i och runt Sverige
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Vad kan du om vatten?.
Ekologi: Östersjön.
FLODHÄST.
Presentationens avskrift:

Blötdjur Har Slemmig mjuk kropp Sniglar Bläckfiskar Musslor Blötdjur har mjuk och slemmig kropp och hårt skal. Musslor, snäckor och bläckfiskar kallas blötdjur.

Sniglar/snäckor Mjuk och slemmig, hårt skal Land/Vatten Lungor/gälar Trädgårdar Torka Snigel eller snäckor, dom har en mjuk och slemmig kropp och den skyddas av ett hårt skal och när den blir attackerad eller rädd drar den in sig i sitt skal. Sniglar är anpassade både att leva på land och att leva i vatten. Sniglar på land andas med enkla lungor och dom som lever i vattnet andas med gälar. Sniglar som lever i trädgårdarna är behov av fukt för att inte torka ut och när det blir tort drar dom in sig i sitt skal och stänger igen med ett slemlock.

Bläckfisk Salt vatten Kräftdjur, fiskar, musslor Gift, dör/förlamad 18m 2 ton Bläck, förvirrad Bläckfiskar lever i salt vatten. Dom äter kräftdjur, fiskar och musslor. När dom biter bytet så sprutar dom oftast in gift som gör så att bytet dör eller blir förlamad. De största bläckfiskarna kan bli 18 m och kan väga up mot 2 ton. Bläckfiskar har ett bläck som de sprutar ut när dom blir angripna och det gör så att bytet blir förvirrat och sticker där ifrån.

Musslor Hav, sjöar Hjärtmussla, blåmussla Gälar Plankton Musslor lever i hav och sjöar och några arter är hjärtmusslor och blåmusslor. Alla musslor andas med gälar eftersom att dom bor i vatten. När dom ska andas öppnar dom skalet och vatten forsar in i gälarna och då tar gälarna upp syre från vattnet. Gälarna används också till att äta, det är som ett nät där plankton fastnar

Källor Biologi direkt s.19-21