Välkommen till information om lex Sarah

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Advertisements

Lex Sarah Nya bestämmelser om Lex Sarah den 1 juli 2011
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Socialdokumentation Består av två delar!
Lex Sarah Gäller för: Äldreomsorgen Individ- och familjeomsorgen Funktionshinderomsorgen All verksamhet som omfattas av SoL, LSS samt socialförsäkringsbalken.
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID.
Rosengård först till tio SM-guld. På gång inom hemtjänsten i Malmö stad  Fördjupad analys av ekonomi och kvalitet inom vård och omsorg i Malmö stad -
Rapport OM MISSFÖRHÅLLANDE ELLER RISK FÖR MISSFÖRHÅLLANDE ENLIGT LEX SARAH 14 kap.3 § SoL 24b § LSS Gäller hela socialtjänsten samt all verksamhet vid.
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
Lex Sarah - ett verktyg för bättre kvalitet Riktar sig till dig som jobbar inom Sektor LSS, VoF, Östersunds kommun Bildspelet tar upp: - vilket ansvar.
LSS och SoL Jenny Ahlqvist och Cecilia Wallgren SDF Majorna-Linné.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Privata medel- kontaktmannens hantering Uppdaterad
LSS 1§ Omfattar personer med
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Revidering av riktlinjer gällande särskilt boende för äldre
regeringen. se/rattsdokument/proposition/2017/02/prop
Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion
Barnets bästa i främsta rummet
Välkommen! Evamaria.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Kvalitetsarbete.
Boendestöd.
Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
Klassifikation av vårdåtgärder
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
Äldres behov i centrum Välkommen till introduktion! 22 februari 2016.
Kraven på provtagnings plan finns i 20§ NFS 2004:10
Nyckeltal för socialtjänst
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Dataskyddsförordningen – och vårt arbete utifrån den
Fysiskt tvång - fasthållningar
Vägledande principer för socialtjänsten
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Johan M. Sanne Lisa Schmidt
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
INFORMATION OM LEX SARAH 2016
Grundläggande utbildning
Tillsyn förskola, pedagogisk omsorg
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
RISKBEDÖMNINGAR Inför ändringar i verksamheten
Nationell tillsyn 2017 Samverkan när det gäller multisjuka äldre – Rapport: Samverkan för mulitsjuka äldres välbefinnande (maj 2018). Patientsäkerheten.
Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen
Samordnad vård och omsorgsplanering
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Lex Maria.
Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet
Procapita Vård- och omsorg Avvikelser
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Bodens ungdomsmottagning
Syfte med avvikelse- och lex-hantering
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Insatser i öppenvården för att förebygga ungdomars återfall i brott
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Arbetsmiljöläget 1989.
Värdegrund inom äldreomsorgen
Arvid nordquists uppförandekod
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Revisionsredogörelsen 2017
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Rapportering av avvikelse och lex Sarah
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Särbehandling.
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2019
Presentationens avskrift:

Välkommen till information om lex Sarah

Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska utvecklas så att den enskilde får insatser av god kvalitet. Missförhållanden ska identifieras, rättas till och om de uppstår, förhindras att uppstå igen.

Medverka till God kvalitet Var och en som fullgör uppgifter i verksamheten ska bidra till att den enskilde får insatser av god kvalitet och att skydda den enskilde från missförhållanden. Det är den enskilde och dennes levnadsförhållanden som står i centrum för de åligganden som följer av bestämmelsen

Systematiskt kvalitetsarbete Det är viktigt att det finns en balans mellan systemperspektiv och individperspektiv Det vill säga att hitta vad som brister i organisationen och inte fokusera på vem som har gjort fel. Individ-perspektiv System-perspektiv Undvika/ Upptäcka tidigt Förebyggande åtgärder Vad har brustit i organisationen? Tunnelseende Vems är felet?

Vilka omfattas av rapporteringsskyldighet Anställda som fullgör uppdrag inom socialtjänsten Uppdragstagare. (exempelvis inhyrd personal, ledsagare och kontaktpersoner men inte god man och förvaltare.) Praktikanter eller motsvarande under utbildning Deltagare i arbetsmarknadspolitiska uppdrag Ej den som har slutat sin anställning m.m. Det är den egna verksamheten som ska utvecklas

Vilka omfattas av rapporteringsskyldighet forts. Legitimerad personal omfattas av rapporteringskyldighet enbart när hen fullgör arbetsuppgifter inom socialtjänst

Var gäller rapporteringsskyldigheten ? Rapport lämnas enbart angående den egna verksamheten. LOV företag utreder själva sina avvikelser/lex Sarah men måste lämna kopia till kommunen på både rapport och anmälan till IVO.

Vem tar emot rapporten ? Du rapporterar till närmaste chef. Som lämnar vidare till nämndsekreteraren Som lämnar till Förvaltningschef och utredningsgruppen. Om din chef inte tar emot rapporten eller inte lämnar den vidare kan du lämna till nämndsekreteraren eller till IVO Rapporten ska vara skriftlig enligt särskild blankett i Myndighets- handboken SoL & LSS. Kan ej vara anonym.

Skillnaden på rapport och anmälan Lex Sarah rapporten utreds av omsorgsförvaltningens utredningsgrupp. Om det konstateras att det är ett allvarligt missförhållande eller en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande blir rapporten en anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) Ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande som inte bedöms som allvarligt, åtgärdas i kommunen. (ex nya rutiner)

Vad ska rapporteras ? Missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden som innebär hot mot eller har medfört konsekvenser för enskildas liv, säkerhet eller fysiska / psykiska hälsa Brist som ej bedöms som missförhållande eller risk för missförhållande kan vara en SoL- avvikelse. (ex. enstaka utebliven städning) Tänka på att den enskilde kan vara i beroendeställning.

Fortsättning…. Missförhållande/påtaglig risk kan vara Övergrepp fysiska (nypningar, slag, hårda tag, fasthållning, misshandel), psykiska (hot, bestraffningar, trakasserier, skrämsel, kränkningar), ekonomiska (stöld av pengar eller ägodelar, utpressning, förskingring) Sexuella Brister i bemötande som klart avviker från grundläggande krav i lagstiftningen på till exempel respekt för självbestämmande, integritet, trygghet och värdighet. Även hur anställda tilltalar den enskilde och bristande respekt för att man arbetar i den enskildes hem.

Fortsättning…. Brister i utförande av insatser kan vara att insatser utförs felaktigt, delvis eller inte alls. Ex. trygghetslarm som inte tas emot och åtgärdas korrekt, person som ”glöms” längre tid på toaletten, insats som kräver två personal utförs av en. Brister i fysisk miljö, utrustning och teknik. Ex. felaktig användning av tekniska hjälpmedel, felaktigt programmerade trygghetslarm.

Ansvar Personligt ansvar att delta i det systematiska kvalitetsarbetet där lex Sarah är en del Rapportera händelser som avviker från god kvalitet som bedöms utgöra ett missförhållande eller som innebär en påtaglig risk för ett missförhållande. Rapporteringen görs till närmsta chef eller nämndsekreterare.