Miljön formar personligheten

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Liberalism Individens frihet! Alla är olika. Marknadsekonomi.
Advertisements

Nationalitet, etnicitet, klass & kön
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Kvinnors och mäns synpunkter i medborgardeltagandet - ur ett genusperspektiv Anita Larsson Stadsbyggnadsdagar 2009.
Hur fattas utrikespolitiska beslut?
Får inte flickor klä sig i rosa nu
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
1 Geografiska perspektiv på tillväxt spelar roll Politikens fokus; -Hur tas hela landets tillväxtpotential tillvara? Vårt arbete; -Hur ser tillväxtförutsättningarna.
Mina två språk Malin Johansson 16/
Ta ställning och handla!
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Kommunikation för yrkesverksamma -vad händer i mötet mellan människor?
Egenintresset som drivkraft i politiken Marcia Grimes, fil dr Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Democracy’s Infrastructure: The role.
Spelarutveckling Ligger sanningen i betraktarens ögon?
Etnicitet och Nationalism
Värdemigrationsprocesser i teorin – en resa i tid och rum Av Lise-Lotte Gustafsson & Olof Franck 1 december 2008 Sverige i Europa, Europa i världen Interkulturell.
Samhällets ojämlikhet
Vad skiljer partierna åt?
Genus Manligt & kvinnligt.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
SPRÅKET.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I HISTORIEN. ORIENTALISKA RÖTTER f kr Mesopotamien (runt Eufrat och Tigris ”Om en bra åsna föds åt någon av kungens undersåtar.
NORDISK ARBETSPLATSSTUDIE 2015 NCC Norden
ETNICITET SOM STRUKTUR Kap 6. RAS-BEGREPPET Människor kategoriserar – en av kategorierna har historiskt sett varit Ras – att dela in människan i olika.
Genus. Kvinnor och män i media lkritikvemvadvarfor/kvinnorochmanimedier.425.h tml
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Vilken avdelning går ditt barn på?. Trygghet, trivsel och glädje Avg: 3.67.
GLOBALISERINGEN. VAD INNEBÄR GLOBALISERINGEN?  En av orsakerna bakom förändringar i dagens samhälle (men som hållit på länge)  Är den process som innebär.
SOCIALA STRUKTURER Religion. VAD ÄR RELIGION? Religion har ett kollektivt drag där man gemensamt delar en uppfattning, och kan fungera som en organiserad.
Vardagsrasism Inklusive etnocentrism. Etnocentrism betyder att man bedömer främmande kulturer med sin egen måttstock och att man placerar de egna kulturella.
Segregering - integrering. Etnocentrism – egna kulturen som måttstock Kategorisering – kategorisera människor, risk för vi/dem Etnicitet – social tillhörighet,
Identitet, image och kommunikation
Förändring i organisationer
Fördjupa din essä.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Introduktionsförskola i Rinkeby
Kunskapshuset (n=35).
Vilken förskola går ditt barn på?
Föräldraenkäten 2015 Förskola Ekebo
Vilken avdelning går ditt barn på?
Föräldraenkäten 2015 Förskola Birkebo
Föräldraenkäten 2015 Förskola Trollhassel
SVERIGES CHEFSORGANISATION
Föreläsning 3 Situationsanpassat ledarskap
Ekebo (n=25).
Vilken avdelning går ditt barn på?
Vilken avdelning går ditt barn på?
Föräldraenkäten 2015 Förskola Aspebo
Vilken avdelning går ditt barn på?
Vilken avdelning går ditt barn på?
HR-perspektivet den tidiga Human Relationsrörelsens forskning
För friskare andedräkt!
Vilken avdelning går ditt barn på?
Trygghet, trivsel och glädje
Organisationskultur Det symboliska perspektivet Definitioner
Vilka möter vi i reklam och marknadsföring?
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Föräldraenkäten 2015 Förskola Lönnebo
Vilken avdelning går ditt barn på?
Vilken avdelning går ditt barn på?
Vilken avdelning går ditt barn på?
Föräldraenkäten 2015 Förskola Bokebo
Vilken avdelning går ditt barn på?
Religion och andra livsåskådningar
Verksamhetsbeskrivning
Föreläsning 3 Situationsanpassat ledarskap
Lars Trägårdh 3 oktober 2016 Vadan & Varthän Vi:s framtidsbåt 2016
Kulturkrockar och kulturmöten
Presentationens avskrift:

Miljön formar personligheten Egnskaper som är de samma i alla kulturer kallas universella (tex. smycken används i alla kulturer för att behaga det motsatta könet) Kulturskillnader skapas av olika omständigheter bl.a. värderingar, religion, normer och värderingar, geografiska förhållanden och boendeformer Personligheten påverkas i hög grad av världsbilden som i sin tur styrs av könsroller, pressfrihet och utbildningmöjligheter och politik i övrigt

Språket har stort inflytande på utformandet av personligheten ”språket formar tanken och tanken formar språket” Det egna modersmålet är en viktig del av människans identitet Ett bredare ordföråd ger inte mer personlighet utan breddar spektrumet som kan ses av övriga, man kan alltså förmedla flera sidor av sin personlighet

Individualism, kollektivism, maktdistans och olikheter i normer och värderingar som finns i en kultur förorsakar skillnader i personligheter och tänkesätt Individualistisk kultur: fokus på jaget, den egna prestationen. Uppmuntrar individuell kreativitet Kollektivistisk kultur: personligheten påverkas av familjen, släkten och den egna gruppen. Försöker hitta sin roll i den egna gruppen. Framgång för gruppen = framgång för en själv

Det finns drag av både individualism och kollektivism i alla kulturer I kollektivistiska kulturer ser man upp till ledare och personer av ”högre rang”, till skillnad från i de nordiska länderna där det t.ex. Är vanligt att dua sin chef I individualistiska kulturer är man mycket bunden av tiden, vilket påverkar personligheten. T.ex. Det anses vara respektlöst att komma försent, medan man i kollektivistiska kulturer försenar sig med flera timmar. (generellt sett såklart)

En trygg uppväxt i en fungerande familj leder oftast till att man utvecklar en stabil personlighet. Upplevelser av övergivenhet, utnyttjande, våld och andra negativa erfarenheter kan leda till psykiska problem. Även hur familjen ser ut påverkar, t.ex. om far- och morföräldrar bor under samma tak som kärnfamiljen kommer det att medföra andra värderingar än i kulturer där man använder sig av äldrevårds-system.