Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Välkommen till Skolmatslyftet !
Välkommen till Skolmatslyftet !
MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
DAGENS MIDDAGSTIPS HÄR HITTAR DU TIPS OCH IDEER PÅ MIDDAGAR LAGADE UTIFRÅN SORTIMENTET SOM FINNS I FJÄLLSTUGANS BUTIK Författare.
Under första levnadsåret
EAN-scanning. Alternativ Program Alternativ Program.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
GOURMETBURGARE MED GETOST OCH SYDFRANSKA ROSTADE GRÖNSAKER Portioner
Cannelloni med Gourmefärs
Hemtrivsel.
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
VI GÖR VÅFFLOR Hetta upp våffeljärnet. Vispa ner innehållet från en påse i 6 dl kallt vatten och 2tsk (tesked) bakpulver och vispa till en jämn smet. Servera.
Smulpaj med äpplen Vad vi behöver: Fyllning: 6 äpplen msk socker
Kostcirkeln del 5 - Matfett
Sesam nuggets med sobanudlar och marinerad ostronskivling 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Sesam nuggets Sobanudlar 1 pkt sobanudlar 1 strimlad morot 1 strimlad.
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Från frukost till kvällsmål.
Hem- och konsumentkunskap
Hem- och konsumentkunskap Lektion 3
Mat och hälsa åk 6.
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Vegetariska recept Borlänge november 2014.
Våga vegetariskt Gång 4. Dagens upplägg 8:00-9:00 Finns det några miljöfördelar med vegetariskt? Fundera i grupp och redovisa kort. Kika på bloggen; vad.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Learning Study i Ämnet matlagningskunskap
JOHANS FAVORITFISK.
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
Cornflakes historia.
Chokladmuffins.. med vaniljgrädde. ingredienser Chockladmuffins med Vaniljgrädde ! 10–12 muffinsformar 100 g mörk choklad, i bitar 200 g rumsvarmt smör.
Klyftpotatis. Du behöver: 3-4 stycken potatisar Olja Salt och/eller grillkrydda, lökpulver, vitlökspulver.
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Baguette med Gourmetbullar 4 portioner 1 pkt Gourmetbullar, Hälsans Kök Gourmet 4 baguetter smör 4 salladsblad 1 liten purjolök 1 syrligt äpple 2 dl lätt.
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Kryssning med Hilja på onsdagen. Karaoke Vi sjöng utländska låtar. Hilja hade en mängd olika slags musik, så det blev jättemäktigt. Vi sjöng utländska.
Krossa, smälta, riva, garnera
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Tillred mat av din fisk.
NATTFASTA.
Exempel på elevsvar uppgift 1
1. Presentation 2. Presentation av ämnet nzXKR4 nzXKR4 3. Vad är HEM:
Att skriva en beskrivande- och instruerande text
Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt.
Vegetariskt.
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
A NSIKTSMASKER – RENA OCH GE NÄRING. Lermasker Blandas ihop av terapeuten. Mixa ett torrt puder och en aktiv ingrediens till en jämn slät pasta. Ingredienser.
Kostföreläsning med inslag av förebyggande träning för knäskador Rebecca Pedersen Företagssköterska, kostrådgivare och styrketräningsinstruktör.
.. Vi valde ett äpple som ikon därför att det passar till namnet (M L K) och temat. Det ser fräscht ut och representerar klokhet. Äpplet har en fin grön.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Gulaschsoppa och lite konsumentekonomi.
Medeltiden historia åk 4 del 2
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Lök Syftet Öka elevernas kunskaper om Rotfrukter & lök - Historia - odling - förvaring - Tillagning - Näringsinnehåll Målet Elever ska ha kännedom.
Källa: Livsmedelsverket
Nina Barresjö Carpe Diem
Lektion 4 Fisk Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
CHILI-CHORIZO-GRYTA MED SPAGHETTI
Hur når vi våra gemensamma mål?
Tillred mat av din fisk.
Auberginerullar Tillagad med MandoChef Tillagning: Ingredienser
Presentationens avskrift:

Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads Älskade ärta & Sköna Böna Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads

Ärtor och bönor från GoGreen är både klimatsmart, ekonomiskt och nyttigt Våra gula ärtor och bruna bönor är odlade i Östergötland respektive på Öland – närodlat och klimatsmart! Den gula ärtan är något av det svenskaste vi har i råvaruväg. Byt med fördel ut den importerade kikärtan mot vår svenska gula ärta! Ersätt animaliskt protein med proteinrika ärtor och bönor från växtriket och servera mer grönt samtidigt som du förbättrar din ekonomi. Byt smöret mot en spread vid knäckebrödstationen och spara ca 1 kr/portion. Ärtor och bönor är näringsrik mat som innehåller gott om vitaminer och mineraler. Välj mellan ärtor och bönor av olika sorter för att variera din servering i oändlighet!

Bullar, bollar, järpar & biffar med Gula Ärtan och Bruna Bönan som bas

Våra gula ärtor är odlade i Östergötland falafel Ingredienser Ca 20 bollar: 160g torkade gula ärtor, GoGreen ekologiska. 100g gul lök 27,5g majsstärkelse 40g AXA havregryn vanliga eller glutenfria 7,5g hela kumminfrön 7,5g hela fänkålsfrön 15g mald spiskummin 15g citronsaft och citronzest 15g hackad persilja fryst eller färsk 10g vitlök Tillredning Blötlägg ärtorna i rikligt med vatten över natten. Sila av ärtorna och lägg dem i en kastrull fylld med saltat vatten. Koka ärtorna i ca 1 h, eller tills de enkelt går att mosa mot kastrullkanten med en gaffel. Sila av ärtorna och blanda med hackad lök och majsstärkelse och mixa till en grov smet. Tillsätt havregryn, mortlad kummin, mortlad fänkål, spiskummin, citronsaft och zest, vitlök, persilja, salt och peppar. Blanda och forma smeten till bollar och stek i olja.

Ät lokalt med smaker globalt Asiatiska järpar Ät lokalt med smaker globalt Ingredienser Ca 10 järpar á 50g: 160g torkade gula ärtor, GoGreen ekologiska. 100g gul lök 27,5g majsstärkelse 40g AXA havregryn vanliga eller glutenfria 30g limejuice och limezest 10g vitlök 2 tsk sriracha hot chili sauce 15g hackad koriander fryst eller färsk 1 tsk soya Ev. 75g GoGreen sesamfrön Tillredning Blötlägg ärtorna i rikligt med vatten över natten. Sila av ärtorna och lägg dem i en kastrull fylld med saltat vatten. Koka ärtorna i ca 1 h, eller tills att de enkelt går att mosa mot kastrullkanten med en gaffel. Sila av ärtorna och blanda med hackad lök och majsstärkelse och mixa till en grov smet. Tillsätt havregryn, limesaft och zest, vitlök, sriracha, koriander, soya och eventuellt sesamfrön. Blanda och forma smeten till järpar och stek i olja.

Alternativet till köttbullar som passar till mycket Bollar Med kummin och fänkål Alternativet till köttbullar som passar till mycket Ingredienser Ca 20 bollar: 160g torkade gula ärtor, GoGreen ekologiska 100g gul lök 27,5g majsstärkelse 40g AXA havregryn, vanliga eller glutenfria 7,5g hela kumminfrön 7,5g hela fänkålsfrön 5g vitlök Tillredning Blötlägg ärtorna i rikligt med vatten över natten. Sila av ärtorna och lägg dem i en kastrull fylld med saltat vatten. Koka ärtorna i ca 1 h, eller tills att de enkelt går att mosa mot kastrullkanten med en gaffel. Sila av ärtorna och blanda med hackad lök och majsstärkelse och mixa till en grov smet. Tillsätt havregryn, mortlade kumminfrön, mortlade fänkålsfrön samt salt och peppar. Blanda och forma smeten till bollar och stek i olja.

Bruna bönor är även gott i grytor, sallader, röror mm.. Bönburgare På bruna bönor Bruna bönor är även gott i grytor, sallader, röror mm.. Ingredienser Ca 8 burgare á 100 gram: 160g GoGreen torkade bruna bönor 80g GoGreen torkade svarta bönor 75g GoGreen solroskärnor 75g GoGreen pumpakärnor 1 msk tamarind soya 21g majsstärkelse 60g AXA havregryn vanliga eller glutenfria. 100gr gul lök, finhackad. 10g vitlök 7,5g hackad persilja ev 1/2 dl havredryck om det är svårt att mixa Tillredning Blötlägg bönorna över natten i rikligt med vatten. Det går bra att blanda de två olika sorterna. Häll av bönorna och skölj under kallt vatten. Koka upp bönorna i rikligt med saltat vatten i ca 25 min eller tills att de bruna bönorna börjar spricka och de går lätt att mosa mot kastrullens kant. Rosta under tiden fröna i en torr het panna med en nypa salt. När fröna börjar knäppa kan du ta dem av plattan, efter ca 5 min. Häll av de kokta bönorna. Mixa bönor, de rostade fröna, soja och majsstärkelse till en grov smet. Tillsätt havregryn, hackad gul lök, pressade vitlöksklyftor, persilja och havredryck. Blanda till en jämn smet. Forma burgare av smeten, ca 100 gram/burgare och stek i olja.

Spreads som pålägg, till salladen eller som mat- tillbehör! Smashing spreads Spreads som pålägg, till salladen eller som mat- tillbehör!

Ärtor och bönor är klimat-smart mat! Rödbetsdipp med fetaost Ärtor och bönor är klimat-smart mat! Ingredienser Ca 6 dl färdig spread: 160g GoGreen ekologiska torkade gula ärtor eller vita bönor 120g rårivna rödbetor 50g fetaost 2 msk olivolja Salt & Peppar Tillredning Blötlägg ärtorna/bönorna över natten. Koka ärtorna ca 60 min eller vita bönor i ca 40 min, nästan tills de kokat sönder. Mixa alla ingredienserna till en slät crème. Tillsätt eventuellt mer olja om du vill ha en tunnare crème.

Gul ärtröra Med spiskummin och citron Prova en svensk hummus! Ingredienser Ca 6 dl färdig spread: 160g GoGreen ekologiska torkade gula ärtor 15g vitlök 20g skal från en hel citron och saft från en halv. 5g spiskummin 1 msk olja Salt & peppar Tillredning Blötlägg ärtorna över natten. Koka ärtorna ca 60 min, nästan tills de kokat sönder. Mixa alla ingredienserna till en slät crème. Tillsätt eventuellt mer olja om du vill ha en tunnare crème.

Byt smör mot spreads och spara 1 kr/portion! Gräslig ärtcrème Byt smör mot spreads och spara 1 kr/portion! Ingredienser Ca 6 dl färdig spread: 160g GoGreen ekologiska torkade gula ärtor 5g vitlök 1 msk neutralolja eller smaksatt rapsolja 30g färsk babyspenat ev. 15g hackad dill 1 tsk citronsaft Salt & Peppar Tillredning Blötlägg ärtorna över natten. Koka ärtorna ca 60 min, nästan tills de kokat sönder. Mixa alla ingredienserna till en slät crème. Tillsätt eventuellt mer olja om du vill ha en tunnare crème.

Ärtor och bönor är näringsrika och mättar hela dagen! Crunchy böndipp Ingredienser Ca 6 dl färdig spread: 160g GoGreen torkade blandade bönor; svarta, kidney eller bruna bönor. 75g GoGreen rostade solroskärnor, linfrö och pumpakärnor. 1 msk olja 15g vitlök 1 tsk vitvinsvinäger 15g gräslök Salt och peppar Tillredning Blötlägg bönorna över natten. Koka bönorna ca 30 min, nästan tills de kokat sönder. Mixa alla ingredienser till en grov massa. Späd med kokspad till önskad konsistens. Toppa med olivolja och hela rostade frön.

Förnya din brödstation -med Spreads! Gott! Klimatsmart Ekonomiskt