1 Energiprocesser
2 Prestationsförmåga = kroppens förmåga att utvinna och använda energi, dvs. förmågan att omvandla maten till rörelseenergi. Energirika näringsämnen = kolhydrater (CHO) och fett (Protein kan ge energi men används först och främst för att bygga och reparera celler, i t.ex. muskler. Bra protein finns rikligt i kött, fisk, ägg, bönor och mjölkprodukter) – Bra CHO hittar man i potatis, pasta, ris, grovt bröd, frukt, rotsaker, bönor, linser, ärtor, majs. – CHO-överskott lagras som glykogen i muskler och lever, lite glukos finns även i blodet. – Bra fett hittar man i olja, avocado, frön, nötter, fet fisk (sämre typ av fett finns i kött och mjölkprodukter) – Fettöverskott lagras mest under huden (men även i muskler och bukhålan)
3 Aerobt och anaerobt arbete Omvandlingen av maten till energi kan ske på två sätt: – Med syre – aerobt (både CHO och fett) – Utan syre – anaerobt (bara CHO) Aerobt arbete sker då kroppen har tillgång till syre, exempelvis vid jogging (låg- till medelintensiv träning). Vid hårt arbete får kroppen svårare att tillgodose syrebehovet, t.ex. när du springer snabbt uppför en backe. Detta är anaerobt arbete. De flesta aktiviteter du genomför kräver en kombination av båda processerna. Ju kortvarigare och intensivare ett arbete är desto större andel av energin kommer från anaeroba processer.
4 Energisystem Glykogen Fett Energi Muskelarbete ATP Glykogen Fett (Kreatinfosfat) Mjölksyra FörbränningSpjälkning (ADP) Aerobt = med O 2 Anaerobt = utan O 2
5 Energisystem Så här utnyttjar kroppen energisystemen: – 1-4 sekATPAnaerobstyrketr.max – 4-20 sekATP + kreatinfosfatAnaerob100 m löpn. – 45 sek - 2minglykogen (kolhydrater)Anaerob400 m (spjälkning)(mjölksyra) – 2-4 minglykogen (kolhydrater)Anaerob + Aerob1500 m (spjälkning + förbränn.)(mjölksyra) – 4 min glykogen + fettAeroblångdist. (fettförbränn. ökar med tiden)
6 Mjölksyra Vid anaerobt arbete bildas mjölksyra (restprodukt vid spjälkning). Fungerar som säkerhetsmekanism för att inte förstöra muskeln. Mjölksyra fungerar som en broms, ju mer mjölksyra du bildar desto sämre presterar du. Uppvärmning fyller här en viktig funktion! Att undvika mjölksyrabildning. Om du tränar din kondition (syreupptagningsförmåga) kan kroppen använda syre vid hårdare arbeten (behöver inte börja spjälka CHO lika tidigt): – Mjölksyrahalten sjunker – Din prestation förbättras
7 CHO eller fett? 1 g fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi som 1 g CHO. Därför lagras överskottet som fett i kroppen (effektivt och tar lite plats). Varför använder vi då CHO över huvud taget? – Fett är en långsam energikälla och kräver god syretillgång – CHO är en snabb energikälla och kan spjälkas vid dålig tillgång på syre. – Ex. Skidåkare som ”går in i väggen” har slut på CHO.