Genomgång 2: mål 5-8. 5. Veta vad som menas med frekvens 6. Veta i vilken enhet man mäter frekvens 7. Känna till hur tonhöjd och ljudstyrka påverkar utseendet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pingisboll, hårtork När hårtorken sätts igång så ”blåser man bort” luften precis där…lufttrycket minskar. Runtomkrig är lufttrycket nästan som innan, alltså.
Advertisements

Akustik eller läran om Ljud
Läran om ljud Akustik Hur ljud skapas. Hur ljud utbreder sig
Optik Läran om ljus.
E n e r g i.
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Energi och energiomvandlingar
Tekniken inom musiken.
Akustik Läran om ljud.
SSQ12-B Instruktioner Namn Datum Ålder
LJUS OCH LJUD.
Ljud.
Vilka egenskaper har ljud
Sinnena 4C Vt 2013.
Akustik.
Arbete, energi och effekt
Energi!.
Ljudets fysik och psykoakustik
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
Instuderingshäfte inför prov
Ljud.
1. Sätt ut örats delar Städet och hammaren 2. Hörselgången 3. Öronmusslan 4. Ytterörat 5. Hörselnerven 6. Trumhinnan 7.
Resonans, eko, ultraljud, infraljud, ljudets hastighet
LJUD OCH ANDRA MEKANISKA VÅGOR
Repetition Ljudvågor kan bara spridas i materia. Därför hörs inga ljud i rymden. Ljud sprids olika snabbt i olika ämnen. Ljudets hastighet är högre ju.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Ljud.
Ljud.
Fysik Materia Del 2.
Värme och väder del 1.
Ljud.
Ljud Ljudets egenskaper.
Våra sinnen!.
AKUSTIK - läran om ljud.
Ljud Hur sprids ljud? Del 2.
Njutning eller plåga Del 1
Gitarrens historia del 1
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Hörseln.
LJUS OCH LJUD.
Vilka egenskaper har ljud
Akustik Läran om ljud.
Örat.
- En inblick i ljudets värld
Talperception ”Studiet av talperception handlar om lyssnarens förmåga att uppfatta den akustiska signalen som en talare producerar som en sekvens av meningsfulla.
Konstmusik Mappar, du har med dig din mapp till lektionerna
Akustik (ljud) Ljud sprids med hjälp av molekyler. Ljud kan t.ex. spridas med hjälp av luftmolekyler och vattenmolekyler.
Ljuset har en dubbel natur.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Ville Santikko Decibel-mätare. Vad är decibel-mätare?
Symfoniorkesterns instrument
Buller? Icke önskvärt ljud, eventuellt Störande ljud.
Buller? Icke önskvärt ljud, eventuellt Störande ljud.
Vilka egenskaper har ljud
Akustik är läran om ljud
Genomgång 1: mål Känna till hur ljud bildas och hur det sprids i luften 2. Känna till att ljud kan beskrivas som en vågrörelse 3. Veta vilken.
OPTIK Läran om ljuset.
Mälarhöjdens skola åk 8 Ht 16 Ljud. Vad är ljud Ljud är en svängning i materia. För att ljud ska uppkomma behövs det en ljudkälla. Tex våra stämband eller.
Elektrisk energi. Effektlagen Hur stor effekt en elektrisk apparat har räknar man ut genom att multiplicera spänningen med strömmen. Sambandet kallas.
Gitarr. Akustisk Gitarr På 1500-talet var den klassiska gitarren populär i Spanien Från Spanien till hela Europa Sex strängar (av nylon) E A d g b e1.
Symfoniorkester. Ordet härstammar från det grekiska ordet orkhestra I antikens Grekland var orkhestra namnet på den plats framför scenen där kören stod.
Hur hårt måste man sjunga för att det ska höras till månen?
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
LJUS OCH LJUD. Del 1, Ljud I den här delen lär du dig om Vad är ljud? Hur sprider sig ljud? Hur uppfattar vi ljud? Vad kan man använda ljud till?
Sinnena.
Musikens verktyg INSTRUMENT.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Grundläggande signalbehandling
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Presentationens avskrift:

Genomgång 2: mål 5-8

5. Veta vad som menas med frekvens 6. Veta i vilken enhet man mäter frekvens 7. Känna till hur tonhöjd och ljudstyrka påverkar utseendet på ljudvågorna 8. Veta vad som menas med resonans

 Ljudvågor sprids som förtätningar och förtunningar av luften.  Med hjälp aven apparat som kallas oscilloskop kan vi få en bild av ljudvågor.  En mikrofon fångar upp ljudet och omvandlar det till elektriska signaler. Ljudet visas sedan som en våg på oscilloskopets bildskärm.

 Man kan se på oscilloskopet att strängen vibrerar mycket snabbare när vi spelar den ljusa tonen. Vågtopparna kommer dubbelt så tätt.  Man säger att den ljusa tonen har en högre frekvens.  Med frekvens menar man hur många vibrationer eller vågtoppar det blir på en sekund.

 Frekvensen mäts i enheten hertz som förkortas Hz.  Om gitarrsträngens frekvens är l 000 Hz betyder det helt enkelt att den vibrerar l 000 gånger per sekund.  När man spelar olika toner på ett instrument ändrar man frekvensen. Det är alltså frekvensen som avgör om en ton upplevs som ljus eller mörk. På ett stränginstrument beror frekvensen på strängens längd, tjocklek och hur hårt den är spänd.

 Varför låter en akustisk gitarr så mycket mer än en elektrisk gitarr som inte är uppkopplad till en förstärkare?  Det beror på hur mycket luft de olika gitarrerna sätter i rörelse. En sträng som vibrerar kan inte ensam få igång speciellt mycket luft.

 Men i den akustiska gitarren börjar hela den ihåliga gitarrlådan att vibrera i takt med strängen. Ljudet blir då starkare.  När någonting vibrerar i samma takt som ett annat föremål kallas det resonans.  Plankan i elgitarren är styv och vibrerar nästan inte alls. Därför blir det väldigt lite resonans.

1. I vilken enhet mäter man frekvens? 2. Hur kan man på en bild av ljudvågor se tonhöjden? 3. Ge ett exempel på resonans. Testa Appen: Physics Oscilloscope

 aU1Zw aU1Zw  3x68 3x68