Kompetensutveckling MILJÖ Miljöenheten vid GU erbjuder kompetensutveckling för anställda vid universitetet. ”Sommarbuffén” är en sådan utbildning. /programochkategorier/miljo/ _h--llbarhetsredovisning_2010.pdf
INBJUDAN SOMMARBUFFÉ Favorit i repris. Institutionen för kost och idrottsvetenskap (f.d MHM) tillsammans med Miljöenheten bjuder in till en sommarbuffé i samarbete med studenter från kursen ’Mat och måltider i ett hållbart samhälle’. Studenterna har till uppgift att laga en vegetarisk buffé med försommarsmaker. De ska välja råvaror och rätter utifrån ett ekologiskt, ekonomiskt, socialt och kulturellt perspektiv. Råvarorna som väljs ska vara så närproducerade som möjligt, säsongsanpassade, ekologiska, inte växthusodlade och helst utan förpackning. Studenterna kommer att göra en utställning samt presentera sommarbuffén.
Gestalta en måltid och redovisa ”ämnesfördjupning” Ramar Servera en vegetarisk buffé med försommarsmak till inbjudna gäster Maten skall vara hållbar i ekologisk, ekonomisk, social och kulturell dimension 100 kronor per person dvs 5000 kronor skall räcka till en måltid för 50 personer dvs till mat, dryck, dukning, dekor
Fördjupning som integrerar ämnesteori och ämnesdidaktik Välj ett tema för sommarbuffén utgå från lärande för hållbar utveckling inom hem- och konsumentkunskap och begrepp som kan hanteras inom ramen för LHK160 gestalta temat på olika sätt – utställning, film, power-point, kortföreläsning, demonstration, avsmakning Skriv en kort rapport med syfte/mål, motivering, genomförande, resultat, referenslista 2-3 s
VeckaNärVadÖvrigt 20Måndag 16 maj kl CE04 Uppgift 9 Projekt startar Presentation av ramar för projektet. Val av tema Obligatorisk närvaro 20Tisdag 17 maj kl Att planera en buffé och välja rätter inom valt tema, välja grupper Obligatorisk närvaro 20 Onsdag 18 maj Planera buffé, arbeta med recept och mängder Obligatorisk närvaro 21Måndag 23 maj, tisdag 24 maj, torsdag 26 maj Forsatt planering, handledning Ämnesfördjupning och redovisning Tillämpning i kök, vegetarisk mat Obligatorisk närvaro 21Fredag 27 maj Skriva och sammanställa inköpslista Gå igenom detaljer för buffé och ämnesfördjupning Obligatorisk närvaro 22Måndag 30 maj Förberedelser, tillagning, dukning Utställning mm Obligatorisk närvaro 22Tisdag 31 maj Sommarbuffén redovisas Gästerna kommer Maten serveras Obligatorisk närvaro
PLANERA Vad kan serveras? Vilka grupper ansvarar för olika rätter? Hur mycket skall lagas av varje rätt? Hur kan vi duka? Hur gör vi inköpen? Hur skall vi gestalta ”ämnesfördjupningen”? Vad behöver vi skaffa till ”ämnesfördjupningen”?
Tisdag 31 maj Hälsa välkommen Presentera ämnesfördjupning, 30 min Presentera buffén och motivera valet av rätter utifrån hållbar utveckling, 10 min Severa måltiden ca 13.30