Första världskriget 1914-1918. Krig på flera fronter Västfronten Östfronten Ubåtskriget.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Amerikanska revolutionen
Advertisements

Grekland bestod av flera små riken/stater
Att förklara kriser och krig
En värld i lågor Andra Världskriget.
Första världskriget.
Imperialism - När ett land tar över, styr och använder sig av en annan del av världen.
Första världskriget
Första världskriget
Kriget efter 1940.
Varför läser vi om första världskriget?
Europa 1914 Länderna i Norden var neutrala. Ententen: Storbritannien
”Grekland” vs Persien Rond 1
Andra världskriget
Diskutera: Varför blir det krig?
Kriget på östfronten för ryssarna till en början
Första världskriget
Industriella revolutionen del 2
Första världskriget
Första världskriget
Stormaktstiden
Första världskriget
Andra Världskriget Vad hände sedan?
Några orsaker till kriget
Händelseutvecklingen i stora drag
Första världskriget
Orsaker, viktiga händelser & konsekvenser
En värld i lågor Andra Världskriget.
Första världskriget.
TYSKLANDS RÄDSLA FÖR VAD SOM KUNDE HÄNDA Tyskarnas Schlieffenplan: Österrike håller borta Ryssland och besegrar Tyskarnas Schlieffenplan: Österrike.
Stormaktstiden
Kalla kriget! Vad hände sedan?
ANDRA VÄRLDSKRIGET KRIGET Om de allierades framgångar VÄNDER.
FÖRSTA VÄRLDSKRIGET Carl-Henrik Larsson, John Bauergymnasiet, Karlshamn, Karlshamn –
Varför kallas det världskrig?
Kriget tar slut på jorden ALLT PÅBÖRJADE NÄR BRITTERNA VANN SLAGET VID EL-ALAMEIN DÅ BRITTERNA VANN ALLA SLAG I AFRIKA EFTER DET OCH SÅ SNART VAR AFRIKA.
 Den misslyckade Versaillesfreden som Hitler utnyttjade till sin fördel  De nya länderna efter WW1  Den globala finanskrisen  Politisk oro i Tyskland.
Andra Världskriget Operation Barbarossa och Slaget vid Stalingrad
Orsaker, Viktiga händelser & konsekvenser
Amerikanska revolutionen
Krigslyckan vänder för Tyskland. Operation Barbarossa
  Stor utveckling hade skett i Europa tack vare industriella revolutionen.  Telegrafen, postväsendet och järnvägar band ihop nationerna.
Första världskriget När Österrike-Ungens ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru Sofie blev skjutna av den serbiska nationalisten Gavrilo.
Slaget vid Somme och Verdun 1916 Ryssland har dragit sig ur kriget Flera länder har påverkats, fastän man inte är med i kriget - T.ex. Sveriges matimport.
Vad gör att bomben går av och det blir krig?
Västfronten Augusti 1914 Tyskland – Belgien (neutralt)Pressar sig ner mot Frankrike. Målet var att omringa fransmän och engelsmän. (Schlieffenplanen)
Första världskriget Konsekvenser. Revolution i Tyskland Tyska folket hade blivit lovade en seger Tyska folket kände sig besvikna och lurade av sin egen.
KRIGSFÖRLOPPET I KORTHET. ALLIANSER UNDER KRIGET DE FRÄMSTA MEDLEMMARNA DE ALLIERADE -STORBRITANNIEN -FRANKRIKE -USA AXELMAKTERNA -TYSKLAND -JAPAN -ITALIEN.
1900 La Belle Epoque – Den sköna tiden En tro på den ljusa framtiden.
Stor utveckling hade skett tack vare industriella revolutionen. Telegrafen, post och järnvägar band ihop nationerna på ett nytt sätt. Som.
Bakgrunden till första världskriget Mot krig: Allmän levnadsstandardökning i Europa Förbättrade kommunikationer knöt nya band mellan länderna Släktband.
En värld i lågor Lars Hindrum, Prästängsskolan, Eksjö –
Skyttegrav = Gropar som soldater försvarar sig i Öst och västfronten = ”öst och väst om Tyskland” Trippelentanten = Frankrike, Ryssland, Storbritannien.
Första världskriget
Första Världskriget.
Krig, folkmord, massförstörelsevapen
Mellankrigstiden.
Första världskriget
Första världskriget Ett krig som startar 1914 då ett politiskt mord sker i Europas östra oroliga del. Via allianser sprids kriget snabbt i Europa. Krigsplaner.
De stora slagen.
Franska revolutionen & Napoleonkriget
FÖRSTA VÄRLDSKRIGET
Kalla kriget! Vad hände sedan?
Bakgrunder till första världskriget
En värld i lågor Andra Världskriget.
Första världskriget 1914–1918.
Amerikanska Revolutionen
Den Nya tiden e. Kr.
Kolonier och slavhandel
FÖRSTA VÄRLDSKRIGET
Den ryska revolutionen
Presentationens avskrift:

Första världskriget

Krig på flera fronter Västfronten Östfronten Ubåtskriget

Västfronten Tyskland mot dess fiender i Västeuropa. Arméerna grävde ner sig i skyttegravar. Landremsan mellan de båda linjernas skyttegravar som var full av taggtråd kalldes för ingemansland. Den kunde vara kilometerbred och ibland bara 50 m bred. Ingen armé besegrade någon annan. Ungefär samma linje i 4 år. Fanns under hela 1VK

Forts. skyttegravskriget på västfronten Livet i skyttegravarna var mycket hårt trots att många soldater inte var i regelrätta strider så ofta. Man hade stora problem med regnvattnet som gjorde ”gravarnas” bottnar vattenfyllda. Det var fullt med råttor,löss, vatten och matförsörjningen gick ofta dåligt. Stanken från döda var också svår. Slaget vid Somme anses vara världens hittills blodigaste slag. Under perioden 1 juli 1916-november 1916 dog omkr britter, fransmän och tyskar. På en enda dag dog britter! När slaget var slut hade England bara avancerat mellan km.

Vapen Genom den tekniska utvecklingen som skett tack vare industrialiseringen så utvecklades även de vapen som användes i fält. Det var tre nya vapen system som var särskilt viktiga

Kulspruta Kulsprutan var ett mycket effektivt försvarvapen. I skyttegravskriget mejades de anfallande soldaterna ned effektivt eftersom de endast hade sina kläder och gevär som skydd mot taggtråd, jordvallsskyddade fiender med kulsprutor.

Stridsgas

Eldkastare

Östfronten Tyskland och fienderna österut (Ryssland) Ryssland tränger igenom den tyska fronten. Men Rysslands krigslycka vänder och Tyskland får övertag blir det Revolution i Ryssland. De nya ledarna vill ha en snabb fred med Tyskland. Vapenstillestånd 1918

Fredsavtalet gav Tyskland mycket. B.la. flera stora städer.

Ubåtskriget Storbrittanninen och Frankrike kan inte vinna över Tyskland på västfronten. Beslutar sig för att stoppa alla fartyg som har något med Tyskland att göra. Tyskland börjar då med hjälp av u-båtar att torpedera alla fartyg som skulle till Storbritannien.

USA Ger USA ett skäl till att gå med i kriget. De skepp som sänks av tyska ubåtar är även amerikanska. Men det finns även ett annat skäl till varför USA går med i kriget. PENGAR. USA har lånat ut mycket pengar till Frankrike och England. Om dessa nationer försvinner så försvinner även möjligheten att få tillbaks pengarna.

Krig utanför Europas gränser Många tror att första världskriget trots namnet enbart hade strider inom Europa men strider pågick även i kolonier i Afrika, Kina och Oceanien. Soldater från kolonierna stred som soldater världen över för ”sina” länder. Omkring 1 miljon indier stred för britterna sida i Europa och i övriga världen. Flest indiska soldater dog i Mesopotamien nuvarande Irak. Indian bicycle troops Somme 1916 Från Wikipedia

Krigsslutet Tyskarna gör en sista kraftansträngning på västfronten Denna misslyckas Tyskland ber om vapenstillestånd 1918 Vid eldupphör går många soldater och hälsar på sina forna fiender. Byter kanske souvenirer eller bjuder på en cigarett.

Vad blev resultatet av krigsslutet? Versaillesfördraget Ny Europa karta Olösta tvister Nationernas Förbund

Versaillesfördraget Skrevs under 1919 Det gav Tyskland hela skulden för 1VK, utpekades som angripare Tyskland skulle betala ett stort krigsskadestånd

MEN Fördraget stöddes inte av USA och genom det inte heller av Storbritannien. Detta för att Frankrike var för hårda mot Tyskland och gav dem hela skulden för kriget. Det betyder att Frankrike blev det land som ensamt skulle se till att Tyskland följde fördraget.

Ny Europa karta

Olösta tvister Många nya stater bildades Men staterna var inte homogena. Det fanns minoriteter av folkslag inom olika länder. Frankrike fortsatte att vara på Tyskland. Tvingade dem att skriva på ett nytt fördrag. Tyskland gick motvilligt med på detta. Under förutsättning att den västra gränsen skulle bli orörd.

Nationernas Förbund Bildades 1920 En internationell fredsorganisation Ett försök att skapa en organisation som skulle ge alla länder en röst i världen. Idén om att kolonierna skulle bli självständig väcktes här. Ett försök att skapa en värld med färre konflikter.