Tränings- och näringslära Viaskolan Ht-15 Åk 7 Björn Gundert.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ger hälsa och välbefinnande
Advertisements

Träningslära med kost.
Idrottsteori.
Teoripass: Motion Tomi Alahelisten.
Människokroppen.
Hälsa och Kondition.
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Mat och hälsa åk 8.
Styrka & styrketräning
Träningslära För att få ut så mycket som möjligt av din träning är det viktigt med vila och återhämtning. Endast träning på högre intensitet än tidigare.
Näring och individuella behov åk 8
”Teorin” bakom konditions- och styrketräning!
Näringsämnen i kroppen
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Syreupptagning.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Träningslära 9:or ht 11.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Träningslära Kondition
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Idrott och hälsa Vannhögskolan
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Uppvärmning?.
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Konditon Upplevelsen av ett motionspass påverkas vilken intensitet träningen har. Man kan dela upp konditionsträning i två delar: Högintensiv träning och.
Hälsa och Kondition.
Vad finns i maten?.
Vad är styrka? Styrka är den förmågan musklerna har att dras samman
Vem är jag? Jenny Gadell 33 år
Motion och träning Idrott och hälsa 1.
Hälsa, motion och träning
Träningslära ÅK8.
Musklerna Ca 50 % av kroppsvikten.
Repetition av näringslära
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Träningslära Pontus Fabricius – Personlig Tränare, Lärare i Idrott och hälsa och Folkhälsovetenskap.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Idrott och Hälsa Träningslära.
TRÄNINGSLÄRA Våra kroppar är anpassade för ett liv i rörelse. Vad händer med våran kropp när vi rör oss för lite?
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
UTHÅLLIGHET (KONDITION) Uthållighet är förmågan att stå emot trötthet vid långvarig belastning UTHÅLLIGHET Aerob Anaerob En persons uthållighet kan testas.
Kondition Pulsträning och syreupptagningsförmåga.
1 Energiprocesser. 2 Prestationsförmåga = kroppens förmåga att utvinna och använda energi, dvs. förmågan att omvandla maten till rörelseenergi. Energirika.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Utvärdering PT Mälarhöjdens skola vt2017.
Vad är styrka? Styrka är den förmågan musklerna har att dras samman
Energi och Näringsämnen
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Hälsa och livsstil åk 8 kondition
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Hälsa och livsstil åk 7 Kondition.
Tränings- upplägg grunder
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Energi och Näringsämnen
EN BRA LEKTION Skapa en lektion utifrån fem angivna mål
Spelarutbildningsplan
Kost för prestation.
Presentationens avskrift:

Tränings- och näringslära Viaskolan Ht-15 Åk 7 Björn Gundert

Träningslära Kondition Styrka Koordination Rörlighet Mentala faktorer

Träningslära Att träna rätt innebär att ta eget ansvar. Ingen förutom du själv bestämmer vad du ska få ut av din träning. Oavsett vilken idrott du ägnar dig åt så finns det några grundläggande saker som måste vara i balans utöver din egen målsättning.

Kost - Träning - Vila Rätt kost Rätt mängd sömn Rätt mängd träning Alla tre ben i träningstriangeln måste vara lika långa för att du skall må bra. De är alla lika viktiga och beroende av varandra. Om du tränar mer behöver din kropp mer energi och vila. Om du inte äter mer kommer kroppen att bli svagare och svagare och du kommer känna dig trött och sliten. Så fort ett ben i triangeln är längre eller kortare än det andra hamnar du i obalans.

Vila och sov Muskler återhämtar sig och byggs upp mellan träningarna, därför är det viktigt att du vilar och äter rätt. Under sömn och viloperioder ger du kroppen möjlighet att reparera och bygga upp det som behövs. För lite vila och sömn påverkar dina möjligheter att må bra och lyckas med din träning. Du måste låta kroppen få tid att återhämta sig. Känn efter vad som är lagom för dig. Ett riktmärke är att man minst behöver 8‐9 timmars sömn per dygn.

Varför ska vi äta? Maten innehåller näringsämnen som tas upp i blodet och transporteras till kroppens alla celler. Utan mat överlever vi inte. Maten består av: ·Kolhydrater(socker, stärkelse, kostfibrer): Potatis, ris, pasta ·Fett: Ex på mättade fetter finns i smör, mjölk, grädde, kött, ägg, kakao. Ex på omättade fetter finns i vegetabiliska oljor som olivolja, fet fisk som lax, spannmålsprodukter. ·Protein: Kött, fisk, ägg, bönor, linser, ärtor. ·Vitaminer: Morötter, mjölk, rotfrukter, bladgrönsaker, apelsiner, broccoli, banan, fet fisk, spannmål. ·Mineraler: Ex järn, kalcium, magnesium, fosfor. Finns i kött, fisk, mjölk, bönor, spenat, ägg, skaldjur, nötter. ·Vatten: Du bör få i dig 2,5-3liter vatten varje dag. Mer om du ska träna. Utan mat överlever vi inte. Mat är för kroppen vad bensin är för en bil. Utan (energi) mat så stannar kroppen.

Näringsämnen Som ger energi: Kolhydrater Fett Protein Som inte ger energi(men är lika viktiga ändå): Vitaminer Mineraler Vatten

Tallriksmodellen Genom tallriksmodellen får du förståelse för hur mycket av de olika livsmedlen du ska ha när du sätter samman en tallrik. Du ska ta hänsyn till: ·Ålder; energibehovet ökar fram till 30 års ålder för att sedan långsamt sjunka. ·Kön; män förbrukar ca 50 % mer energi än kvinnor p.g.a. större muskelmassa. ·Aktivitet; hårt kroppsarbetande och tränande förbrukar mer än de som för ett stillasittande liv. ·Kroppssammansättning; mer muskler medför större behov. ·Intensitet; ju hårdare du tränar desto mer energi förbrukar du.

Tallriken delas in i tre delar: Basmat, dvs pasta, ris eller potatis. Grönsaker eller rotfrukter Kött, fisk, fågel eller ägg. beroende på om du är låg-, normal- eller högenergiförbrukare, ser tallrikarna olika ut. Mängden mat varierar också. Lågförbrukaren Normalförbrukaren Högenergi- förbrukaren

Varför ska du träna? Kroppen har behov av motion för att må bra och stärka muskler, leder och ben. Motion minskar risken för ”välfärdssjukdomar” till exempel stress, benskörhet, diabetes. Den ökade syreupptagningsförmågan ger bättre koncentration, du blir smartare eftersom syre-tillförseln till hjärnan ökar (hjärnan får bättre miljö att arbeta i) Det är roligt att motionera själv eller med vänner. Skapar gemenskap. Stärker självkänslan Viss fysisk stimulans ger bättre sömn.

Syreupptagningsförmågan eller konditionen som den också ofta kallas, är ett mått på hur kroppens celler kan förbränna fett och kolhydrater när de har tillgång till syre. Om du har god kondition presterar du bättre fysiskt arbete som varar länge, t ex cykling, distanslöpning, skidåkning osv. Bra kondition ger dig inte bara bättre flås utan gör att du utnyttjar fett och kolhydrater på ett mer effektivt sätt. Du orkar mer helt enkelt.

Syreupptagningsförmågan Syreupptagningsfömågan att transportera och utnyttja syret beror på länkarna som består av lungorna, blodet, hjärtat & kärlsystemet och musklerna. Förmågan bestäms av : träningsnivå ålder arvsanlag

Kondition Hur bra kondition du har beror i hög grad på din träningsnivå. När du tränar når du redan efter ett par veckor förbättrad kondition på muskelnivå. Efter någon månads träning reagerar även hjärtat med att ha vuxit. Vissa av oss föds helt enkelt med hjärta och lungor av stor kapacitet samtidigt som de har god kvalitet på sina muskler. Även om det är lättare att snabbt nå bättre resultat när du är ung, går det faktiskt bra att förbättra sin kondition under hela livet.

Aldrig sent att börja träna Hur bra kondition du har beror i hög grad på din träningsnivå. När du tränar når du redan efter ett par veckor förbättrad kondition på muskelnivå. Efter någon månads träning reagerar även hjärtat med att ha vuxit. Vissa av oss föds helt enkelt med hjärta och lungor av stor kapacitet samtidigt som de har god kvalitet på sina muskler. Även om det är lättare att snabbt nå bättre resultat när du är ung, går det faktiskt bra att förbättra sin kondition under hela livet.

Styrka Styrka är en färskvara och delas upp i statisk och dynamisk styrka. Muskeln arbetar statiskt då muskelns längd inte ändras under arbetets gång. Mjölksyra bildas då muskeln i sitt spända tillstånd stryper syretillförseln. Detta ger upphov till utmattning, skador eller till att arbetet måste avbrytas. Ett klassiskt exempel är servitörer som bär på berg av tallrikar. Statisk styrka: Plankan, jägarvila..

Styrka Dynamiskt arbete är när muskeln förkortas eller förlängs under sitt kraftutövande. Exempel på dynamiskt arbete är snöskottning. Kroppen har generellt sett ett mycket större behov av dynamisk än statisk styrka. Det finns även olika dynamiska arbetssätt. Muskler kan arbeta under förkortning, då ursprung och fäste närmar sig varandra, vilket kallas för koncentrisk kontraktion. Det omvända förhållandet, d v s då muskeln arbetar under förlängning, kallas för excentrisk kontraktion. Ex. Om du kör bänkpress så utför du koncentrisk arbete när du lyfter stången och rätar på armbågslederna. När du sedan sänker stången arbetar du istället excentriskt.

Koordination Balans Rytmkänsla Reaktionsförmåga Rumsorientering Öga–hand/öga–fot

Koordination Med koordination menas förmågan att samordna rörelser i förhållande till varandra. Koordination handlar om samspelet mellan nerver och muskler. När man tränar koordination tränas balansen, rytmkänslan, reaktionsförmågan, rumsorientering och öga-hand och öga-fot- koordination. Med god koordinationsförmåga ökar din kroppskännedom, vilket brukar stärka självkänslan. Därför är det mycket viktigt att träna koordinationen under uppväxten eftersom motoriken (samlingsnamn för det som har med kroppens rörelser att göra) grundläggs då. Hjärnan och nerverna bildar tillsammans ett nätverk och ett motoriskt minne. Muskler ”kommer ihåg” hur de ska utföra vissa rörelser. Det motoriska minnet är mycket starkare än det intellektuella minnet. Det är därför du klarar av att cykla trots att det kanske är decennier sedan du gjorde det sist. God koordination minskar även risken för skador och underlättar inlärningen av nya rörelser.

Teknik Med teknik avses lösningen på en specifik rörelseuppgift, t ex att sparka en boll högt upp mot en viss riktning. Nya tekniska färdigheter bör man träna när man är utvilad, d v s ganska tidigt i ett träningspass. Genom att repetera en viss rörelse om och om igen, kommer du att utföra en viss rörelse med utmärkt resultat även om flera saker stör dig i din uppgift.

Uppvärmningens betydelse: Innan du tränar eller tävlar måste du värma upp ordentligt. Dels förbereds lederna genom att mängden producerad ledvätska ökar och beredskapen i ledbrosket tillfälligt förhöjs. Dels höjs musklernas temperatur, vilket förebygger skador samtidigt som det underlättar en mängd kemiska reaktioner i muskeln. Syretransportsystemet hinner också komma igång vilket medför att det bildas mindre mjölksyra. Genom att anpassa uppvärmningen till huvudträningen ställer du in dig även mentalt och förbereder dig för det du ska träna. Håll uppvärmningen på en låg nivå och i ca 7-10minuter.

Rörlighetsträning/Stretching Hård aktivitet medför att musklerna blir stelare och rörligheten minskar. Med hjälp av rörlighetsträning kan vi bli snabbare, mjukare, och mer explosiva i våra rörelser. Regelbunden rörlighetsträning minskar risken för skador på muskler, senor och ledband. Stretchingen ska framförallt sträva efter att töja ut de muskler som använts mycket under träningspasset. Har du varit deltagit på t ex ett Spinningspass behöver du lägga kraft på att stretcha ben- och sätesmusklerna.

Nedvarvningens betydelse: gör att den mjölksyra som bildats i de muskler som just tränats, lättare transporteras bort. pulsen sjunker och du stressar ned, samtidigt som du förbereder dig mentalt för att avsluta. - Hur du varvar ned spelar inte så stor roll, viktigast är det blir gjort eftersom träningseffekten annars inte blir optimal.

Må bra. Gå och rör dig som en vinnare!