Presentationstitel Månad 200X Sida 1 SamPlan För de som saknar sjukpenninggrundande inkomst Syftet med projektet är att utveckla och pröva en modell för.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Största förändringen i sjukförsäkringen på 15 år
Advertisements

Var hittar du oss? Nationella försäkringscentra
Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Håkan Svärdman Folksam
Sjukpenning /sjukersättning
Kompetensutveckling för att ge rätt stöd till arbete och studier Projekt.
Varför finansiell samordning?
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Nya sjukförsäkringen 1 juli 2008
Arbetslivsintroduktion
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
TRIS En struktur/organisation för rehabiliteringssamverkan i Sörmland. Utvecklad sedan Fullt implementerad i ordinarie verksamhet från Landstinget,
Analys av regeringens promemoria Införande av en rehabiliteringskedja
I Ledningssystem för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess i VGR anges att: Regionens verksamheter ska ha en aktiv roll i en kring individen.
Information Regeländringar i sjukförsäkringen – hur påverkar det dig som vårdgivare Läkarutlåtande om hälsotillstånd – FK 3200 Dagens möte Hållpunkter.
Sjukförsäkringen Sjukförsäkringen
Framtidsspåret.se ett steg framåt……...
Dagens möte Regeländringar i sjukförsäkringen – hur påverkar det dig som arbetsgivare Nya effektiva samverkansformer mellan Försäkringskassan och dig.
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Försäkringskassan genomför Sjukförsäkringsreformen
Försäkringskassans roll i samverkan
Information om sjukförsäkringen
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Regionala samrådet Direktiv Hälsa.
Arbetsmarknadspolitiska insatser
Nuvarande samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen
Regeländringar i sjukförsäkringen
Om du är sjuk och inte kan arbeta
Arbetslivsinriktad rehabilitering är de insatser som behövs för att den som har drabbats av sjukdom ska få tillbaka sin arbetsförmåga och skapa förutsättningar.
TUNA-projektet.
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Hur fungerar sjukskrivningsprocessen i praktiken
Samarbete med Försäkringskassan
Samordna rehabiliteringen – Brukarcoach/IPS Bakgrund SoL, HSL Överenskommelser/avtal Riktlinjer Förordningar Samordna rehabiliteringen 2011 Supported employment.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
Information ST-läkare 23 April
Finansiell samordning
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Kundens väg till arbete.
En enklare sjukförsäkringsprocess
AT-läkarutbildning augusti 2015 PHL Samordning - hur arbetar vi? Försäkringskassan Småland Nordväst Åsa Smedberg Personlig handläggare samordning.
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Rehabsamordnare 2015 Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering Arbetsförmedlingen Har rehabiliteringsansvar Två kundgrupper - Arbetsgivare - Arbetslösa.
Försäkringsmedicin 2016 Socialförsäkringen Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer.
Hur ska sjukvården medverka till kortare sjukskrivningstider? Ilija Batljan, landstingsråd (s)
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Samverkan mellan kommun, landsting, arbetsförmedling och försäkringskassa 2 5 % av arbetsföra befolkningen har behov av samordnade rehabiliteringsinsatser.
Välkomna! Samordningsförbundet Botkyrka Samordningsförbundet Huddinge, HUSAM.
BRIA Bättre Rustad Inför Arbetslivsintroduktionen 1 KARTLÄGGNING FÖRE UNDER UPPFÖLJNING EFTER BRIA.
Utbildning ST-läkare-specialister 2014 Vårt uppdrag är att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen Att samordna resurser.
Rehabiliteringskedjan. Ohälsotalet i februari ,4 32,1 41,2.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
RIGA – Rätt Insats Gemensamt Ansvar
Välkomna – dagens program
Operativ personal från:
Välkommen till pressträff torsdagen den 27 maj 2010 Medverkande: Arbetsförmedlingen Henrietta Stein, chef för Avdelningen Rehabilitering till arbete.
Ersättning vid sjukdom
GESAM Projektet ska utprova en samarbetsmodell mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
Bättre brukarinflytande 2017
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Nya sjukförsäkringen 1 juli 2008
Olika är normen!.
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Bakgrund Överenskommelsen Aktuellt just nu
Kunskapsdialog den 9 november 2018 Konferens Kapitel 8
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Inkluderande rehabilitering
Information från Försäkringskassan
Inkluderande Rehabilitering
Presentationens avskrift:

Presentationstitel Månad 200X Sida 1 SamPlan För de som saknar sjukpenninggrundande inkomst Syftet med projektet är att utveckla och pröva en modell för samverkan mellan Försäkringskassan och kommunerna i första hand, men där även vården och Arbetsförmedlingen ingår.

Presentationstitel Månad 200X Sida 2 Bakgrund En av tio inkomster ligger under gränsen för sjukpenninggrundande inkomst, SGI; kr/år. Fyra av tio av dem som saknar SGI ett år är i samma situation fyra år senare. Av den arbetsföra befolkningen i åldern 20–64 år är det omkring 4–5 procent som varaktigt uppskattas sakna tillräcklig förvärvsinkomst för att få sjukpenning..

Presentationstitel Månad 200X Sida 3 Vissa grupper är överrepresenterade; Kvinnor Personer äldre än 50 år Ensamstående med myndiga hemmaboende barn Ensamstående män utan barn Personer med bara grundskoleutbildning, Utrikes födda (skillnaderna minskar med vistelsetid)

Presentationstitel Månad 200X Sida 4 Målgrupp Medborgare i Botkyrka, Huddinge och Salem i förvärvsaktiv ålder, som är sjukskrivna men saknar SGI och som är i behov av samordnad rehabilitering. De personer som är aktuella inom kommunernas enheter för ekonomiskt bistånd och ansöker/ansökt om sjukersättning har varit särskilt prioriterade. Under andra hälften av 2015 har fokus lagts på dem som bedöms ha förutsättningar att klara arbetsinriktade rehabiliteringsinsatser.

Presentationstitel Månad 200X Sida 5 Inventering visade att det finns ca 450 individer som är sjukskrivna och är i behov av samordnad rehabilitering. Underlagen som har funnits i ärenden har inte varit tillräckliga för att bedöma arbetsförmågans nedsättning. Vissa individer har tidigare haft en sjukpenninggrundande inkomst men förlorat den.

Presentationstitel Månad 200X Sida 6 Nyttomål Att genom tydliga kanaler och god samerkan effektivisera Försäkringskassans ansvar att samordna rehabilitering för målgruppen. Att skapa effektivare stöd till individer som saknar SGI för återgång i arbete. Att förbättra samverkan till stöd för kommunerna, Arbetsförmedlingen och hälso- och sjukvården i arbetet att bedöma rehabiliteringsbehov och rehabiliteringsutredningar.

Presentationstitel Månad 200X Sida 7 Projektets mål är Att skapa enhetliga riktlinjer och ett enhetligt förhållningssätt på strukturell nivå när det gäller samverkan kring individer utan SGI som saknar arbetsförmåga på grund av sjukdom. Att det på individnivå – resulterar i ett utrett rehabiliteringsbehov och samordnade aktiviteter så att individen får förutsättningar och möjligheter att komma närmare eller återgå till arbetsmarknaden. Eller få den ersättning som personen har rätt till.

Presentationstitel Månad 200X Sida 8

Presentationstitel Månad 200X Sida 9 Behov Kontaktvägar mellan de olika aktörerna för att gynna samverkan. Högre kvalité i de medicinska underlagen för att underlätta handläggningen. Generell kunskap om välfärdssystemet. Specifik kunskap om lokala förutsättningar för att öka möjligheterna för individer att bli självförsörjande. Förståelse för varandras uppdrag och samsyn kring begreppet arbetsförmåga.

Presentationstitel Månad 200X Sida 10 Aktiviteter Regelbundna möten på kommunerna med socialsekreterare och handläggare från Försäkringskassan/SamPlan. Det finns ett fortsatt behov av kunskapsutbyte mellan samtliga aktörer

Presentationstitel Månad 200X Sida 11 Avstämningsmöten med individen, Försäkringskassan, vården, kommunen (försörjningsstöd och biståndskansliet) och arbetsförmedlingen. Det finns ett fortsatt behov av att effektivisera processen som gör att personen kommer tillbaka/inträder på arbetsmarknaden

Presentationstitel Månad 200X Sida 12 Generell information kring målgruppen på Kommunerna, Arbetsförmedlingen, Work for You, Huddinge öppenvårdspsykiatri, vårdcentraler och Samordningsförbundet HBS. Det finns ett fortsatt behov av generell kunskap kring sjukförsäkringen och specifik kunskap kring målgruppen

Presentationstitel Månad 200X Sida 13 Huddinge kommun har under andra hälften av 2015 anställt en metodutvecklare/gruppledare som har granskat ärenden där det finns individer som är sjukskrivna och har upprättat rutiner för hur handläggningen skall ske i ett ärende där personen är sjukskriven. Det finns ett fortsatt behov av metodutveckling och rutiner kring målgruppen för att kunna förhindra att personer inte fastnar i bidragsberoende.

Presentationstitel Månad 200X Sida 14 SamPlan har uppvaktat Södertörn högskola för att uppmärksamma dem på målgruppen och att det till viss del saknas vetenskapliga metoder som kan motverka att gruppen sjukskrivna som saknar SGI inte kan komma ut i självförsörjning. Det finns ett behov av evidensbaserade metoder som kan skapa förutsättningar för målgruppen att bli självförsörjande genom förvärvsarbete.

Presentationstitel Månad 200X Sida 15 Avslutsanledningar Arbete eller Studier Sjukersättning/aktivitetsersättning att det inte finns behov av samordnad rehabilitering att det inte finns en nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom

Presentationstitel Månad 200X Sida 16 Projektet ska 2016 Skapa rutiner hos Försäkringskassan lokalt kring hantering av ansökan om samordning av rehabiliteringsinsatser. Skapa underlag för en fungerande arbetsprocess hos kommunerna för personer som saknar en arbetsförmåga på grund av sjukdom där nedsättningen inte är klarlagd. Hantera pågående ärenden