OFFENTLIG, EGENKONTROLL & HACCP Syftet Öka kunskapen kring Egenkontrollens/HACCP olika delar genom teori och praktiska övningar Målet Eleven ska ha kännedom.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
CE-märkning av byggprodukter
Advertisements

Egenkontroll vid livsmedelshantering !
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Små vattenverk Bilderna tagna av Uppsala Miljökontor samt av Christer Johansson. Checklistan för dricksvattenanläggningar kan till stora delar.
Livsmedelslokaler - Restauranger, caféer, butiker, etc.
Christina Nordensten Livsmedelsverket
Presentation av projektmaterial Egenkontroll för fastighetsägare
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Hur hantera komplexa frågor?
Offentlig kontroll av livsmedel
observation förutsägelser experiment förenklingar.
Egenkontroll Haccp NGS.
Stad. Stad- ett geografiskt område som kännetecknas av:  Typ av rättslig status: juridisk definition  Typ av markanvändning: funktionell definition.
 Från idé till slutprodukt  100 gymnasiepoäng  Programmålen styr  Enskilt eller i grupp  Om projektarbetet på Elevportalen (under Aktiviteter)
VÄLKOMMEN!!!.
Hur kan en plan för ett arbetsområde/tema se ut?
Landstingets miljöarbete
Hygienrutiner i förskolan
Riskhantering Säkrare resultat genom systematisk riskhantering
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet & Svenska Bilsportförbundet
Förskolans förutsättningar och aktuell lagstiftning.
Utvärdering i HK?.
Vad händer på en ort om transportförsörjningen uteblir? Hur påverkar det din verksamhet?
Processoptimering av mindre vattenverk Mia Bondelind Olof Bergstedt, Andreas Lindhe, Nashita Moona, Nuno Moriera.
Smakprov på ”Momentutbildning”
Livsmedelskontroll
Nya föreskrifter och allmänna råd
Projektarbete (PA1201) 100 poäng.
HKU Handgriplig kvalitetsutveckling
CASE Nässjö Ledarutveckling över gränserna
Förskolans förutsättningar och aktuell lagstiftning.
Pedagogisk planering Brönjaskolan
DB SCHENKERcoldsped Transport av tempererade livsmedel i Sverige och Europa.
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Egenkontroll enligt Miljöbalken
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
En fråga per elev – bråk år 6
Mälarlänsutbildningen 28 sept
H1N1-vaccin Märkning Information Bipacksedel och märkning på de första leveranserna avviker från den senast godkända (29 september 2009).
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför? Tvätta varför då?
Susanne Dahlberg Länsstyrelsen i Skåne län Miljöavdelningen, Sektionen för miljöskydd samhälle Tfn:
Mål, kunskapskrav och LGR-11
Informationsträff Livsmedel Evertsbergs Bygdegård Välkomna!
När och hur skall Lex Maria anmälan göras och vad skall den innehålla.
Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Tillfälliga, externa boenden Information till verksamhetsutövare Foto: Jenny Nordén.
Lektion 1 Mål med lektionen: -Jag jämför olika måltider och beskriver vilken näring de innehåller samt hur de påverkar ekonomi och miljö. Detta gör vi:
Köttbullar sås och potatis Recept till lektion 2 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
LOKALER & UTRUSTNING Syftet Öka er kunskap kring livsmedelslokalers struktur, uppbyggnad och material, för bra hygieniska förhållanden Målet Elever ska.
LVD: Mellan 50V V för växelström och 75V V för likström Ej harmoniserat: Mindre än 50V ; Större än 1000V; bilaga II ATEX: Nej EMC: Nej TD:
Introduktion till kontinuitetshantering
Utbildning i egenkontroll för hantering av livsmedel Östersunds kommun 2016 Vård- och omsorgsförvaltningen.
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
Lektion 1 Mål med lektionen:
Vad kontrollerades bl.a. vid inventeringarna
”Praktiskövning Skapa ett Flödesschema och lokalisera CCP och beskriv åtgärden som måste tas” Ni ska gör planritning för ett restaurang kök, samt rita.
Miljö och hälsoskyddskontoret på Gotland
Ackreditering SS-EN ISO 17025, allmänna kompetenskrav för provnings- och kalibreringslaboratorier SIS-CEN/TS 15675, applikation av SS-EN ISO SS-EN.
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
VÄLKOMNA.
Träff 11 Välkomna!.
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Religion och vetenskap
* Personalutbildning Skriv ämne här *.
* Personalutbildning Skriv ämne här *.
Presentationens avskrift:

OFFENTLIG, EGENKONTROLL & HACCP Syftet Öka kunskapen kring Egenkontrollens/HACCP olika delar genom teori och praktiska övningar Målet Eleven ska ha kännedom om vad Egenkontroll/HACCP är, varför vi har det samt kunna utföra kontroller och identifiera risker, genom att studera flödesscheman.

Livsmedelslagen 1april 2006 Eu länder omfattas av samma lag Jordbruksverket & Livsmedelsverket Slutliga ansvaret ligger hos oss Snåla inte med utbildningen Från jord till bord ska GHP Tillämpas!

Egenkontroll Ett måste! Pärmen! Rutiner Inspektion! Vad & Varför?

EGENKONTROLLPÄRMEN 1.GRUNDFÖRUTSÄTTNINGAR 2.PERSONALUTBILDNING 3.PERSONLIGHYGIEN 4.VATTEN 5.SKADEDJUR 6.RENGÖRING 7.UTFORMNING OCH UNDERHÅLL AV LOKAL SAMT UTRUSTNING 8.FÖRPACKNINGSMATERIAL 9.TEMPERATURER 10.MOTTAGNINGSKONTROLL 11.SPÅRBARHET 12.AVFALL 13.SEPARERING 14.RENGÖRING 15.MÄRKNING 16.VERIFIKATION 17.REVISION

HACCP Hazard Analysis Critical Control Point Förebygga risker och problem i verksamheten Produktbeskrivning HACCP Plan och Arbetsgång CCP Kritiskt gränsvärde

Flödesschema Vad är det? Varför? Praktisk övning Flödesschema v.8 CCP Kritiska gränsvärden

Mottagning Servering Nedkylning Mice en place Tillagning Återuppvärmning Varmhållning Inköp Lagring Förvaring Sopor FLÖDESSCHEMA FÖR ETT LIVSMEDEL

Uppgifter -Boken sida 143 Repetitionsfråga 1 Övning 1 -Boken sida 153 Repetitionsfrågor 1-6

”Praktiskövning Skapa ett Flödesschema och lokalisera CCP och beskriv åtgärden som måste tas” Gör planritning av ditt restaurang kök och rita ett flödesschema i restaurangköket utifrån, genomgången och förslagsbilderna som vi pratade om föra lektionen. (powp finns på hemsidan). 1) förklara och motivera varför det är viktigt att ha ett flödesschema över din verksamhet. 2) åskådliggör från mottagning till servering och ta ut CCP för följande=> * Vetemjöl som det ska bakas bullar på * Svartrot: förvaring, beredning och tillagning * Lax: förvaring, beredning tillagning * Köttbullar tillverkad av kyld blandfärs * Inlagd sill som ska läggas upp på en buffé * Prinsesstårta till personal fikat Vecka 8