Repetition av näringslära

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Träningslära med kost.
Advertisements

Energigivande näringsämnen
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
Repetition inför NP i biologi
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett
Hem- och konsumentkunskap
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Repetition inför NP i biologi
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Livets kemi Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineralämnen
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Repetition.
Kolhydrater Tre grupper.
Livsmedelskemi.
BIOKEMI Livets kemi.
Energigivande näringsämnen
Och terminens avsnitt handlar om……….
ÄMNENA I MATEN.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Vegetariskt.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
1 Energiprocesser. 2 Prestationsförmåga = kroppens förmåga att utvinna och använda energi, dvs. förmågan att omvandla maten till rörelseenergi. Energirika.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Äta för att behålla en god hälsa
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Näringslära/Kost Maria Lund -.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
Vitaminer.
Kost för prestation.
Presentationens avskrift:

Repetition av näringslära

Kolhydrater Samlingsnamn för stärkelse, fibrer och sockerarter. Är det näringsämnen som innehåller mest energi. Finns mest i olika typer av växter.

Stärkelse – ris, potatis, pasta, mjöl

Kostfibrer – grönsaker, frukt, potatis, grova spannmål (fullkornsvete) Kroppen bryter bara ner häften av fibrerna. Resten går ner till magen och hjälper den att arbeta.

Vilket av bröden tror ni är nyttigast? Tänk till lite! Vilket av bröden tror ni är nyttigast?

Sockerarter – frukt, bär, honung, sockerbetor, rörsocker

Tänk till lite! Vad tror ni är nyttigast?

Fett Fett behöver vi kroppen för att: Skydda kroppen mot kyla. Reparerar kroppens celler. Hjälper kroppen att ta upp fettlösliga vitaminer (A,D,E,K). Delas upp i mättade fettsyror och omättade fettsyror.

Mättat fett Är det fett som vi ska försöka undvika eller minska i vår kost. Äter man för mycket mättat fett kan det leda till högt kolesterol (blodfetter) i kroppen som kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Det mättade fettet finns i animaliska produkter som kött, grädde och glass. Men också i palmolja och kokosfett.

Omättat fett Minskar kolesterolet i kroppen och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Finns t ex i fet fisk, kyckling, nötter, avokado, rapsolja, och olivolja.

Tänk till lite! Vilken av dessa två är bäst att steka i för din hälsa?

Protein Protein är ett näringsämne som är uppbyggt av ca 20 aminosyror. De flesta kan vi skapa i kroppen. Det finns nio som vi inte kan göra själva i kroppen. Dessa kallas för essentiella aminosyror och de kan vi bara få i oss genom maten.

Protein finns i kött, ägg, mjölk och ost.

Men också i baljväxter som ärtor, bönor och linser.

Vi behöver protein i kroppen för att det: ger oss energi. bygger upp celler. behövs för att skapa vissa hormoner och enzymer. behövs för vårt immunförsvar.

Tänk till lite! Varför behöver vi proteiner då vi tränar?

Järn Behöver kroppen för att skapa hemoglobin (ett protein som finns i de röda blodkropparna) som transporterar syre från lungorna ut till kroppens delar, t ex muskler och hjärnan. Brist av järn kan leda till trötthet, att man blir blek och att immunförsvaret blir svagare.

Järn finns i stora mängder i kött, blodmat, fisk och ägg Järn finns i stora mängder i kött, blodmat, fisk och ägg. Men järn finns också i växter så som fullkornsprodukter, spenat bananer och rotfrukter .

Ifall man äter eller dricker vissa saker så kan kroppen ta upp järnet på ett bättre eller sämre sätt. C-vitamin kan hjälpa kroppen att få i sig mer järn. Kalcium som finns mjölkprodukter, te och kaffe gör att vi får i oss mindre järn i maten.

Tänk till lite! Vad händer om man får i sig för lite järn?

Diabetes. Är en kronisk sjukdom som gör att sockerhalten i blodet blir för högt. Kroppen kan inte skapa insulin. Några tecken på att man har diabetes kan vara trötthet, ökad törst och viktminskning.

Matråd för en med diabetes. En person med diabetes ska äta samma mat som alla andra bör göra. Mycket fibrer, inte så mycket socker och regelbundna måltider.