Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade."— Presentationens avskrift:

1 Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade stort engagemang i frågan. Kartläggning gjordes över matsvinnet. Vi tog reda på orsaker till matsvinnet. Studerade arbetet i köket och var med vid serveringen i matsalen. Information till rektor, elevråd, elever, föräldrar och kostpersonal om projektet. Förslag till åtgärder beslutades. Gemensamt mål var att minska matsvinnet med 1/3. Viktigt att fira framgången – belöning. Lycka till!

2 Viktigt att förstå varför Minska miljöpåverkan. Spara pengar utan att göra avkall på personal, lokaler eller matkvalitet Öka möjligheten till att handla mer ekologisk och närproducerad mat. Del av långsiktigt, strategiskt hållbarhetsarbete i Falu kommuns vision.

3 Skillnader på matsvinnet… Kökssvinn orsaker: Kökspersonalen lagar eller värmer för mycket mat Felaktig beräkning av portionsstorlekar i recepturen Dåliga rutiner för avbeställning av mat vid sjukdom och utflykter inom skolan. Dålig kunskap om hur rester får användas För varmt i kylarna. Dålig utrustning i köket Projektledaren höll träffar med kostpersonal om deras förutsättningar och kompetens. Stöttade i de olika frågorna.

4 Skillnader på matsvinnet… Tallrikssvinn orsaker Stress! – bråttom till rast, omysig miljö, trångt eller bullrigt Tänker inte till – tar mer än vad man orkar Vet inte varför man inte ska slänga maten Vet inte hur mycket som slängs Maten ser inte aptitlig ut eller smakar inte gott Känner sig inte välkomna av kökspersonalen Tråkig matsalsmiljö Brist på delaktighet, ansvar och inflytande Projektledaren arbetade med skolans rektor och övrig personal för att hitta lösningar.

5 Ansvarig för projektet Täta träffar med gruvrisskolans personal, elever och kostpersonal för att skapa förståelse och delaktighet. Tillsammans med skolan nyinvigdes matsalen med nya möbler och dekoration. Såg till att resultat av matsvinn visades i matsalen varje dag. Stöttade kostpersonalen i det nya arbetssättet.

6 Resultat… Vi minskade tallrikssvinnet och köksvinnet med 1/3. Framgångsfaktorer Alla var med på vad som skulle göras Trevligare matsalsmiljö (inköp av nya möbler och dekoration) Inga pekpinnar - positiv stämning Arbetsglädje Trevligt bemötande Små belöningar under projekttiden. Visualiserade matsvinnet affischer, bordsryttare mm. Viktigt att någon håller i taktpinnen det krävs stort engagemang. Firade framgången med en festmåltid.

7 Nytt matsvinnprojekt i Falu kommun Start ht 2015 Slut december 2016

8 Ansökan om ett matsvinnprojekt Målet genom att minska matsvinnet kunna frigöra medel för att göra ännu bättre val av livsmedel och att öka den ekologiska andelen. Idag har vi 28% ekologiskt. Synergieffekter att måltidsmiljön där tid att äta i lugn och ro stärker effekten av minskat svinn. Detta händer just nu Nyligen godkänd ansökan inom Falu kommuns hållbarhetsråd om medel till att rekrytera en projektledare. Projektet ska omfatta Vissa grundskolor ev. gymnasieskolor.

9 Fakta Idag handlar Falu kommun livsmedel för ca 32 mnkr. Om vi har ett matsvinn på 10% så slänger vi mat för 3,2 mnkr/år. Frågan är hur ser det ut?

10 Tack för mig


Ladda ner ppt "Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade."

Liknande presentationer


Google-annonser