Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ATT BLI EN IDROTTARE. Att leva som en idrottare Idrott är en livsstil – en hälsosam livsstil som ger förutsättningar att klara sig på alla plan i livet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ATT BLI EN IDROTTARE. Att leva som en idrottare Idrott är en livsstil – en hälsosam livsstil som ger förutsättningar att klara sig på alla plan i livet."— Presentationens avskrift:

1 ATT BLI EN IDROTTARE

2 Att leva som en idrottare Idrott är en livsstil – en hälsosam livsstil som ger förutsättningar att klara sig på alla plan i livet. Leder till: – Ett sundt självförtroende och god självbild – Bättre ork i skolan/jobbet – Bättre förutsättningar att klara av eventuella motgångar i livet – Rikt socialt liv. Mänsklig kontakt Allt man gör strävar till ett så bra resultat som möjligt. Inte jämföra med andra utan köra sitt eget race! Planera tidsanvändningen – Röra på sig/träna tillräckligt – Äta bra och tillräckligt – Vila/sova kvalitativt och tillräckligt – Njut av det du gör!

3 TRÄNA (RÖRA PÅ SIG) Så mycket som möjligt – minst 2h i dagen! Mångsidigt – springa, klättra, hoppa, cykla, skrinna, kräla mm. Prova på olika grenar Inte alltid skjutsas omkring!

4 ÄTA (FÅ I SIG BYGGMATERIAL) Bra mat!! Tillräcklig mängd bra mat!! 6 måltider i dygnet Planera! Mellanmål med till skolan/arbetet Ät mångsidigt. Inte svårt att äta rätt! Inte äta 2h före träning/match Dricka vätska vid törst. Om du har träning/match så drick lite under hela dagen!

5 Enkel tallriksmodellen för idrottare: 1/3 Kolhydrater: ris, pasta, bröd, rotsaker… ger energi att orka 1/3 Proteiner: kött, fisk, höna, tofu… byggmaterial för musklerna 1/3 Sallad (+frukt): vitaminer, fibrer… håller dig frisk och magen i funktion

6 VILA/SOVA (LÅTA KROPPEN BYGGA UPP SIG) Då man tränar bryts musklerna i kroppen sönder. Mat ger byggstenarna och vila ger tiden för kroppen att bygga upp sig själv. Minst 8 timmar sömn i natten! Lägg bort alla skärmar minst 1 timme före läggdags. Annars sover du inte bra!

7 Att tänka på: Hur mycket tränar/rör du på dig i veckan? Hur kan du öka på mängden? Äter du rätt? Äter/dricker du tillräckligt? Om inte, hur ska du bättra på det? Sover du tillräckligt? Är du trött på dagarna i skolan? Hur ska du bättra på detta?


Ladda ner ppt "ATT BLI EN IDROTTARE. Att leva som en idrottare Idrott är en livsstil – en hälsosam livsstil som ger förutsättningar att klara sig på alla plan i livet."

Liknande presentationer


Google-annonser