Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

…och lite om mutationer … …och kuriosa om mutanter…

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "…och lite om mutationer … …och kuriosa om mutanter…"— Presentationens avskrift:

1 …och lite om mutationer … …och kuriosa om mutanter…

2 46 kromosomer -> kopiering ->2 celler med 46 kromosomer -> 4 celler med 23 kromosomer

3  Mutationer är förändringar i cellers genetiska material. (Det står andra saker i DNA än tidigare!)  Skilj mellan mutationer i de celler som ger upphov till nya individer (könsceller) och därmed sprids till efterkommande generationer och mutationer i andra celler som bara berör den aktuella individen.

4 1. Radioaktiva strålar, UV, röntgen 2. Kemiska preparat, virus 3. Temperaturchock 4. Normalt åldrande Om två individer som är mycket nära släkt med varandra får avkomma tillsammans syns ogynnsamma (t.ex. farliga) mutationer. (Gynnsamma mutationer syns också!)

5 Mutationer är en av förutsättningarna för evolution. Den stora majoriteten av mutationer är negativa eller har ingen större effekt på överlevnad eller andra framgångsfaktorer och endast ett litet antal är fördelaktiga för avkomman.

6 Ett exempel från sagans värld !

7  https://www.youtube.com/watch?v=nbNcUL QFojc https://www.youtube.com/watch?v=nbNcUL QFojc

8 Mutationer styr vår evolution. De flesta är negativa, men det finns positiva också. Om mutanterna är ett helt ny art kan de inte ha OLIKA mutationer. En del av mutanterna har förmågor som inte KAN existera – eftersom de bryter fysikens lagar och därför är omöjliga. (Kontrollera väder, skapa eld ur ingenting…) Många mutationer måste ske för att komplicerade förmågor ska kunna utvecklas – stegvis.

9

10 NEJ!

11 Det finns ingen genetisk möjlighet att en vanlig människa skulle kunna föda en människa med så komplicerade strukturer som t.ex. vingar.

12

13

14 Man skulle kunna skapa människor som lyser i mörkret. (Man har redan gjort det med apor och andra djur). De stora hindren för att göra detta (och annat ) är inte tekniska utan ETISKA! (Etikdiskussioner följer efter avsnittet om genteknik senare i kursen!)


Ladda ner ppt "…och lite om mutationer … …och kuriosa om mutanter…"

Liknande presentationer


Google-annonser