Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

X-Kromosombundet arv Vissa sjukdomar och avvikelser orsakas av en gen på X-kromosomen. Tex blödarsjuka och röd-grön färgblinda Det är anledningen till.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "X-Kromosombundet arv Vissa sjukdomar och avvikelser orsakas av en gen på X-kromosomen. Tex blödarsjuka och röd-grön färgblinda Det är anledningen till."— Presentationens avskrift:

1 X-Kromosombundet arv Vissa sjukdomar och avvikelser orsakas av en gen på X-kromosomen. Tex blödarsjuka och röd-grön färgblinda Det är anledningen till att ca 8% av männen men bara ca 0,5 % av kvinnorna är färgblinda. Anlaget ligger i en del av x-kromosomen som inte har någon motsvarighet i den mindre y-kromosomen.

2 X-Kromosombundet arv X = Dominant anlag för normalt färgseende. X = Rececivt anlag för röd-grön färgblindhet. Mamma normalt färgseende (XX) Pappa normalt färgseende (XY) Mamma Pappa XX XXX Kvinna Normalt färgseendeX Kvinna Normalt färgseende Anlag för färgblindhet YXY Man Normalt färgseende XY Man Röd-grön färgblind

3 X-Kromosombundet arv Detta leder till: En man med normalt färgseende kan inte få en färgblind dotter. Om en kvinna som är färgblind får en son blir han färgblind.

4 Intermediär nedärvning Intermediär nedärvning är när ett anlag inte dominerar över det andra Ett exempel på detta är hudfärg. Hur kan då tvillingarna nedan ha helt olika hudfärg?

5 Intermediär nedärvning S = Anlag för svart hudfärg. V = Anlag för vit. Mamma svart (SS) Pappa vit (VV) Mamma Pappa SS VSV Barn Mulatt SV Barn Mulatt VSV Barn Mulatt SV Barn Mulatt

6 Intermediär nedärvning Mamma mulatt (SV) Pappa mulatt (SV) Om två föräldrar med ett anlag av varje sort får barn finns det 25% chans att barnet blir svart,25% chans att barnet blir vitt och 50% chans att barnet får blandade anlag som föräldrarna. Mamma Pappa SV SS Barn Svart SV Barn Mulatt VSV Barn Mulatt VV Barn Vitt

7 DNA Adenin Cytosin Tiamin Guanin Socker- Fosfat Ryggrad Bas- par A-T T-A C-G G-C Kväve- baser

8 Insulin tillverkning med genteknik Man klipper med hjälp av ett enzym loss den del av DNA som innehåller genen för tillverkning av insulin. Man öppnar DNA i bakterien med hjälp av samma enzym. Med hjälp av ett annat enzym klistrar man in genen för insulin i bakteriens DNA. DNA sätts tillbaka in i bakterien. Bakterien odlas och förökar sig. De nya bakterierna tillverkar insulin som kan användas som medicin. (DNA) Insulin bakterier tillverkar insulin

9

10 Lamarck Darwin var inte den första vetenskapsman som la fram teorin att djurarter förändrats över tiden. Hans teori var att organ som djuren använder mer växer sig större under djurets livstid. Dessa förändringar för de sedan vidare till nästa generation som fortsätter utvecklingen.

11 Evolution Allt har ett gemensamt ursprung Allt beror på förändringar i


Ladda ner ppt "X-Kromosombundet arv Vissa sjukdomar och avvikelser orsakas av en gen på X-kromosomen. Tex blödarsjuka och röd-grön färgblinda Det är anledningen till."

Liknande presentationer


Google-annonser