Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Imperialism Att politiskt och militärt ta makten över främmande områden (Kolonialism). Mellan åren 1870 och 1900 erövrade européerna områden där det sammanlagt.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Imperialism Att politiskt och militärt ta makten över främmande områden (Kolonialism). Mellan åren 1870 och 1900 erövrade européerna områden där det sammanlagt."— Presentationens avskrift:

1 Imperialism Att politiskt och militärt ta makten över främmande områden (Kolonialism). Mellan åren 1870 och 1900 erövrade européerna områden där det sammanlagt bodde 120 miljoner människor.

2 Hur ska man förklara denna iver att lägga under sig områden på andra sidan haven? Här är de vanligaste förklaringarna: Den växande industrin i Europa behövde råvaror och nya marknader för sina varor. Motsättningar mellan Europas stormakter ökade i slutet av 1800-talet. Att skaffa områden i främmande världsdelar var ett sätt att visa makt och styrka. Européerna ansåg att de stod för en högre kultur som de hade ansvar att sprida till så många som möjligt. Ett viktigt inslag i denna kultur var kristendomen. Det gick lättare att sprida kristendomen i områden om européerna hade erövrat. De europeiska ledarna hade visat sin duglighet och styrka. Därför ansåg de sig ha rätt att lägga under sig svagare länder och områden.

3 Hur var detta möjligt? Den industriella revolutionen och den tekniska utvecklingen under 1800-talet gav länderna i Europa ett enormt övertag. Européerna hade kanonbåtar, maskingevär och ett modernt artelleri vilket gjorde att ganska små trupper kunde inta stora områden i Afrika och Asien.

4 Afrika 1914

5


Ladda ner ppt "Imperialism Att politiskt och militärt ta makten över främmande områden (Kolonialism). Mellan åren 1870 och 1900 erövrade européerna områden där det sammanlagt."

Liknande presentationer


Google-annonser