Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

stenåldern, bronsåldern och järnåldern

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "stenåldern, bronsåldern och järnåldern"— Presentationens avskrift:

1 stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Forntiden stenåldern, bronsåldern och järnåldern

2 Forntidens olika tider
Stenåldern: Började i Norden för år sedan, det var då de första människorna vandrade in från söder efter att inlandsisen hade smält Har fått sitt namn efter spjutspetsar som var av sten Bronsåldern: Började för år sedan Människorna lärde sig att göra vapen och verktyg av metallen brons Järnåldern: Började för cirka år sedan Fått sitt namn efter nästa metall, järnet Slutet av järnåldern kallas för vikingatiden

3 Historiska källor Under forntiden fanns inga böcker i Norden, alltså inga skrivna historiska källor. Först i slutet av järnåldern finns lite runor. Arkeologerna letar fram och undersöker de andra historiska källor som finns i jorden, t.ex. benbitar, krukskärvor och spjutspetsar.

4 Stenåldern Människor från Afrika vandrade in i Norden efter att inlandsisen hade smält. Växter som mossa och lavar fanns och renen åt dessa växter och kom då till Norden. De människor och andra rovdjur som jagade renen följde efter. Detta var för cirka år sedan. Jägarfolk, de levde av allt vilt i naturen och fick hela tiden nytt att välja på. Jägarfolket bodde inte kvar på samma ställe utan flyttade efter djuren och växter. För cirka år sedan blev jägarna bönder och började bygga upp gårdar där de odlade sin mat och hade boskap. Vi vet inte säkert hur jordbruket kom till Norden, men troligvis från söder.

5 Bronsåldern Snart hade de flesta människor blivit bönder och då kom nästa nyhet söderifrån – bronset! Brons var den metall som människorna började använda på allvar – två metaller, koppar och tenn. Rika bönder och hövdingar köpte metaller av köpmän från England och andra länder i södra Europa. Så småningom lärde sig nordborna at tillverka verktyg, vapen och smycken av brons. Brons var dyrt – de flesta fortsatte att göra sina vapen och verktyg av trä och sten.

6 Järnåldern Vi har gott om järnmalm i Norden och för ungefär år sedan vandrade smeder från andra länder och lärde nordborna hur de skulle använda sig av järnmalmen och göra järn av det. Starkare och billigare än brons  verktyg och vapen även spikar  bygga hus och båtar Några bönder blev köpmän och seglade till andra länder där de sålde och köpte varor. Köpmännen kunde också tillfångata eller köpa människor som de tog med sig hem där de fick arbeta som slavar eller blev sålda till någon annan. En del av köpmännen gav sig iväg i sina skepp utan att köpa och sälja – de rövade och plundrade istället, kallas för vikingar.


Ladda ner ppt "stenåldern, bronsåldern och järnåldern"

Liknande presentationer


Google-annonser