Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Teoriavsnitt 6 av 6 Och terminens avsnitt handlar om………. ……. Kost och prestation!!!!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Teoriavsnitt 6 av 6 Och terminens avsnitt handlar om………. ……. Kost och prestation!!!!"— Presentationens avskrift:

1 Teoriavsnitt 6 av 6 Och terminens avsnitt handlar om………. ……. Kost och prestation!!!!

2 Näringsämnen Alla processer i kroppen kräver energi Energi erhålls genom maten Energibehovet varierar från person till person Mest energi används från kolhydrater & fett Proteiner används främst i bristsituationer Vid brist på näringsämnen blir man trött och hängig – lättare att få infektioner

3 Näringsämnen Näringsämnen delas in i 3 grupper: -De som ger energi -De som är byggmaterial -De som styr de olika processerna i kroppen

4 Kolhydrater Sockerarter, stärkelse- & kostfibrer (cellulosa) Är kroppens viktigaste energikälla och lagras i muskler Finns i potatis, bröd, pasta, ris spannmålsprodukter, frukt, grönsaker, rotfrukter, mjöl & gryn

5 Proteiner Kan ge energi men bara då det är brist på kolhydrater och fett Viktigaste uppgift är att bygga upp och upprätthålla livet i cellerna Eventuellt överskott av protein kan inte lagras – avlagras med urinen Finns i fisk, mjölk, ost & ägg (animaliska produkter)

6 Fett Behövs både som energikälla och stödjevävnad Mättat fett kommer från kött & mjölkprodukter Fleromättat fett kommer från matolja & fet fisk Används som energikälla vid långvarigt/lätt arbete. Vid maximalt arbete används kolhydrater. Överskott lagras som fettvävnad

7 Mineralämnen Viktig byggnadsmaterial och bidrar i kroppens inre processer Behov av kalcium för tänderna och skelettet Behov av järn för blodomloppet

8 Vitaminer Nödvändiga i kroppens olika processer Fettlösliga: A, D, E & K Vattenlösliga: B & C Underskott kan leda till att arbetsförmågan försämras Vanligaste vitaminkällorna är grönsaker, mjölk, fet fisk, bröd, potatis, frukt & bär

9 Fibrer Fiberrik kost stimulerar tarmen att arbeta bättre Maten kan då transporteras snabbare & förstoppning undviks Grovt bröd, knäckebröd, frukt, potatis, grönsaker & müsli är fiberrik kost

10 Vatten Kroppsvikten består av 2/3 vatten Det är transportmedlet för näring till cellerna Behövs också för att reglera kroppstemperaturen

11 Kroppsvikt - energibalans Om kroppsvikten ska bli konstant måste energiintaget vara lika stort som energiförbrukningen (förbränningen) = energibalans Om intaget är större än förbrukningen blir överskottet lagrat i fettvävnad Viktminskning sker då energiintaget är mindre än förbrukningen – tappar muskulatur & kraft/ork. Sker genom mindre intag av kalorier & ökad fysisk aktivitet

12 Matråd Bröd med mer kostfibrer Rikligt med potatis Ät fisk ofta Ät sallad och grönsaker till varje måltid Var sparsam med salt Ha en balans utan att räkna kalorier. Försök att ha rätt sammansättning vad gäller näringsämnen.

13 Kroppens önskemål Kroppen föredrar fler & mindre måltider än få & stora Man presterar bättre om man äter regelbundet med 3-4 timmars mellanrum Frukosten är en viktig måltid för att kroppen ska komma igång Mellanmål är ett måste om man är mycket fysiskt aktiv – undvik sötsaker Ät inte alltför tätt inpå en träning eller tävling Dagens sista måltid bör vara minst en halvtimma innan läggdags

14 Kosttillskott Kan tillföras vid tillfällen då man behöver ytterligare dos av näringsämne. Det finns ingen vetenskaplig forskning som visar att kosttillskotten ger bättre effekt än det du får i dig genom maten. Kosttillskott är dessutom mycket dyrare än vad samma innehåll av mat är.

15 Alkohol & fysisk prestationsförmåga Kontroll över balans & muskelkontroll försämras Beteende & omdöme påverkas Reaktionsförmågan försämras Koordinationsförmågan försämras Hjärtat slår snabbare – blodtrycket blir lägre Musklerna erhåller mindre syre – fortare trötta Levern skadas – dess uppgift att bryta ned alkoholen försämras Det är alltså inte bra att träna dagen efter alkoholförtäring Syreupptagningsförmågan & arbetsförmågan försämras

16 Tobak Flimmerhår förhindrar slem & smuts att komma ned i lungorna Tobaken blockerar luftrörens flimmerhår – rökhosta Leder till ökat andningsmotstånd & sämre lungfunktion – cancer Innehåller kolmonoxid – binds till hemoglobinet i de röda blodkropparna (bättre än syre) Därför försämras kroppens möjlighet att ta upp syre Blodets förmåga att transportera syre försämras och hjärtat tvingas jobba hårdare Nikotinet är ett gift som ökar produktionen av stresshormoner Pulsen & blodtrycket stiger då 35 % större risk till cancer vid passiv rökning

17 Snus Kan ge sår i munnen – lut Nikotinet drar ihop blodkärlen – blodtrycket stiger & ökar belastningen på hjärtat Försämrar syreupptagningsförmågan Höjer hjärtfrekvensen Blodcirkulationen blir sämre Försämrar nervfunktionerna – sämre muskelkontroll Kan leda till läppcancer

18 Narkotika & doping Doping – strävan efter att förbättra prestationsförmågan -Stimulantia = Trötthetströskeln & smärtgränsen höjs -Bloddoping = Tillförsel av röda blodkroppar – förbättrar syretransporten i kroppen -Anabola steroider = Förbättrar muskelstyrkan & större ork

19 Bieffekter Senor & leder blir svagare Levern blir skadad Personlighetsförändringar – nedstämdhet & depression. Tillverkning & dosering av stimulerande hormoner slås ut. Produktionen av könshormon avtar. Flickor får maskulina drag, ex. ökad hårväxt, djupare röst, problem med mens Längdtillväxten stannar upp hos icke färdig-vuxna


Ladda ner ppt "Teoriavsnitt 6 av 6 Och terminens avsnitt handlar om………. ……. Kost och prestation!!!!"

Liknande presentationer


Google-annonser