Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En genre i litteraturen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En genre i litteraturen"— Presentationens avskrift:

1 En genre i litteraturen
Deckare En genre i litteraturen

2 Deckare Är en bok vars handling innebär att en detektiv upptäcker och utreder ett vanligtvis redan begånget brott, i de flesta fall ett mord.

3 Deckarromanens början
Den första deckarromanen är Morden på Rue Morgue som kom ut Den är skriven av Edgar Allan Poe Deckarromanens framväxt inspirerades av att städerna växte och att polisväsendet började organiseras. Fler människor kunde läsa och fler människor hade råd att köpa böcker.

4 Edgar Allan Poe 1809-1849 Amerikan
Blev tidigt föräldralös och adopterades bort. Gick aldrig färdigt sin utbildning. Alkoholist. Var en populär skribent i flera tidningar. Gifte sig med sin 14 åriga kusin. Levde ett kringflackande liv. Avled i sviterna av sitt alkoholmissbruk.

5 Poes modell En övermänsklig detektiv och hans gode vän berättaren
Ett obegripligt brott i stadsmiljö En polis som kört fast En oskyldigt misstänkt Ett logiskt resonerande som förklarar hur brottet gått till

6 Sherlock Holmes Skriven av Sir Arthur Conan Doyle under sent 1800tal.
Baker Street 221B Bästa vän Dr Watson som återberättar mysterierna. Följer Poes modell men är mer fyllig i sin handling. Utspelar sig ofta i adelsmiljöer.

7 Den nya detektiv-romanen
Skapades av Dashill Hammet under mitten av 1900talet. Hjälten/Detektiven heter Sam Spade. Det nya är att deckaren inte längre är en amatör utan en professionell brottsutredare. Utspelar sig i stadsmiljö. Våld, sex och sprit är en del av detektivens vardag.

8 Pusseldeckare Är urtypen för en deckarhistoria.
Det centrala är hur gåtan löses. Berättelsen börjar efter det att brottet har begåtts. Spänningen ligger i om detektiven ska lyckas lösa gåtan eller inte. Alla ledtrådar ska presenteras, läsaren ska ha samma chans att lösa gåtan som detektiven. Är inte så vanlig idag då tempot i böckerna är långsamt.

9 Thriller Tiden är kronlogisk, läsaren får vara med från brottets planering och till gripandet av den skyldige. Spänningen skapas genom att läsaren vill veta om brottslingen kommer undan eller inte.

10 Polisdeckare Har vissa gemensamma drag med både pusseldeckare och thrillers. 90% av handlingen kan bestå av redogörelse av polisarbetet. Beskrivningen av polisarbetet är det viktiga och personerna och dialogen får stå tillbaka.

11 Moderna deckarförfattare


Ladda ner ppt "En genre i litteraturen"

Liknande presentationer


Google-annonser