Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1 Föreläsning 9 Object cast Klassen Vector Skillnad mellan Arrayer och Vector.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1 Föreläsning 9 Object cast Klassen Vector Skillnad mellan Arrayer och Vector."— Presentationens avskrift:

1 1 Föreläsning 9 Object cast Klassen Vector Skillnad mellan Arrayer och Vector

2 2 Repetition Arrayer används bl.a då programmeraren inte riktig vet antal variabler som kommer att behövas under körningen. Eller om man har en lista, serie av samma sak som programmet kommer att behandla dem sakerna på sammasätt. Kombination av slingor och arrayer kortar ner programmets antal rader, där det behövs.

3 3 Object Alla klasser i API:n och de klasser som vi defierar själva är en subbklass till klassen Object. Exempel: en Bil är en fordon, en cykel är en fordon, en flygplan är en fordon. En instans av klassen String är en instans av klassen Object, En instans av klassen Person är en instans av klassen Object men verken instans av person är String eller instans av String är Person.

4 4 Klassen Vector Klassen Vector finns i paketet java.util, därför detta paket ska importeras om man vill använda sig av klassen Vector. Klassen Vector har tre viktiga instansmetoder som används mest av allt. –boolean add(Object o) –Object get(int i) –int size( ) –Object remove(Object o) –Object remove(int i)

5 5 Skapa Vector-objekt Vector bilar = new Vector( );

6 6 Läggtill ett element i vektorn byxor.add(new Bil(”Volvo”));

7 7 Komma åt ett element i vektorn Bil min = (Bil) bilar.get( 0 ); Bil pappasBil= (Bil) bilar.get(1);

8 8 Tabort ett element Bilar.remove(1);

9 9 Läsa in filer Klassen SimpleTextFileReader finns inte i API:n Klassen SimpleTextFileWriter finns inte i API:n I den här kursen använder vi klassen för att läsa filer


Ladda ner ppt "1 Föreläsning 9 Object cast Klassen Vector Skillnad mellan Arrayer och Vector."

Liknande presentationer


Google-annonser