Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Motivationen att lära sig svenska

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Motivationen att lära sig svenska"— Presentationens avskrift:

1 Motivationen att lära sig svenska
Under utbytet lärde vi oss mycket svenska: vi upptäckte slutligen att vi alla kan prata flytande! Vi klarade av vardagens situationer utan någon engelska. Det var bra att gästerna kom från länder som Irak, Thailand, Afghanistan, Jemen och Somalia så att vi verkligen kunde öva upp vår svenska hela tiden, då vårt starkare språk engelska inte kom till någon nytta. När vi nu har märkt att vi behöver och kan svenska, är det roligt att läsa det mera och mera! De svenska eleverna gav oss språkliga råd. De rättade till om vi gjorde fel och det var till stor hjälp. Inför utbytet var vi alla rädda för tanken att umgås på svenska och vi trodde att vi inte skulle klara det. Vi kan fortsätta att tala svenska efter utbytesveckan med våra nya kompisar för vi har kontakt med dem nästan varje dag med telefon, genom msn och facebook. Så, vi ska inte glömma språket utan vi lär oss det hela tiden!

2 Svenska språket i Finland
Fast Finlad är ett tvåspråkigt land är det inte alltid möjligt att få service på svenska var som helst, förutom på de tvåspråkiga områdena. Till exempel när vi besökte museet i Saarijärvi var där ingen svenskkunnig guide att anlita. Vår lärare översatte allt vad vår finska guide berättade så att de svenska eleverna kunde följa med. Ett annat likadant exempel var Stenåldersbyn som också ligger i Saarijärvi.

3 Svenska språket – vara eller inte vara?
Just nu debatterar man igen häftigt om behovet av studierna i svenska i Finland. Undervisningsministern tycker att gymnasierna skulle ha flera obligatoriska kurser i svenska språket än numera. Däremot talar många om tvångssvenskan. Vår grupp och många andra elever tycker att det är mycket viktigt att ha tillräckligt svenska i skolans studieplan därför att Finland är ett tvåspråkigt land. Dessutom kräver flera arbetsplatser i Finland att man också talar det andra inhemska språket. Ytterligare ger svenska språket oss möjligheter att genom massmedia och litteratur och film t.ex. följa med vad som sker i Sverige och dess grannländer. Om vi kan svenska bra kan vi troligen också förstå danska och norska. Svenska språket är alltså mycket nyttigt och intressant!


Ladda ner ppt "Motivationen att lära sig svenska"

Liknande presentationer


Google-annonser