Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grej Of The Day – Hundraåring med raketfart

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grej Of The Day – Hundraåring med raketfart"— Presentationens avskrift:

1 Grej Of The Day – Hundraåring med raketfart

2 Vad är NASA? Amerikanska rymdfartsorganisationen
National Aeronautics & Space Administration st månlandningar 12 astronauter på månen När NASA skickar upp en raket sker det från Cape Canaveral vid Floridas Atlantkust. NACA (The National Advisory Committee for Aeronautics), som testade flygplan och aerodynamik bland annat för användning i första och andra världskriget. Varje år mottar NASA 16 miljarder dollar (cirka 130 miljarder kronor) av den amerikanska staten till rymdprogram och grundforskning. När NASA skickar upp en raket sker det från Cape Canaveral vid Floridas Atlantkust. Här ligger också John F. Kennedy Space Center, som i dag styr obemannade uppdrag. I Houston, Texas, ligger Lyndon B. Johnson Space Center, varifrån alla bemannade uppdrag styrs.

3 Saturn V 111 meter hög och 3 000 ton tung
NASA:s största raket Saturn V 111 meter hög och 3 000 ton tung Större raket på väg: Space Launch System 117 meter hög. Kommer att användas när rymdfarkosten Orion ska i väg till Mars. För att lyfta Apollomodulen och månlandningsfarkosten ut ur atmosfären var NASA tvungna att utveckla en enorm raket. Resultatet blev den 111 meter höga och 3 000 ton tunga rymdraketen Saturn V som än i dag är den största raketen NASA har byggt. Det är dock en ännu större raket på väg. När rymdfarkosten Orion ska i väg till Mars kommer det att ske med den nya raketen Space Launch System med en höjd på 117 meter.

4 Nya uppdrag 2018 världens kraftfullaste teleskop James Webb Space Telescope skickas upp. Fångar upp infraröd strålning så vi kan se 13,5 miljarder år bakåt i tiden då de första stjärnor och galaxer bildades. 2019 fånga in en asteroid ska astronauter landa på den 2030-talet de första människorna på Mars! Med nytt teleskop kan NASA se universums födelse 2018 kommer världens hittills kraftfullaste teleskop, James Webb Space Telescope, skickas upp i omloppsbana. Rymdteleskopets spegel är dubbel så stor som Hubbleteleskopets huvudspegel och kommer kunna se 13,5 miljarder år tillbaka i tiden och fånga upp infraröd strålning från den gång de första stjärnorna och galaxerna blev till. NASA fångar in asteroid 2019 skickar NASA upp en robotrymdfarkost för att fånga en asteroid och transportera den till närheten av månen, där den ska placeras i en stabil omloppsbana. Efter planen ska astronauter runt 2021 landa på asteroiden och undersöka den på nära håll. Målet är bl.a. att undersöka möjligheten för att kunna ändra banan för en asteroid, i händelse av att en stor sådan en dag hamnar på kollisionskurs med jorden. NASA sätter sin fot på Mars På 2030-talet kommer NASA sätta de första människorna på Mars, efter att sonder och rovrar har undersökt lämpliga landningsplatser och byggt en bas på den röda planeten.

5 NASA är den amerikanska rymdfartsorganisationen
Raketer skickas från Floridas atlantkust 2018 teleskop gör att NASA kan se 13,5 miljarder år bakåt i tiden 2019 fånga in en asteroid 2030-talet astronauter på Mars NASA Källförteckning:


Ladda ner ppt "Grej Of The Day – Hundraåring med raketfart"

Liknande presentationer


Google-annonser