Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

RYMDEN AV: ADAM SAARANEN BILDER: CLIP ART.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "RYMDEN AV: ADAM SAARANEN BILDER: CLIP ART."— Presentationens avskrift:

1 RYMDEN AV: ADAM SAARANEN BILDER: CLIP ART

2 1. GALAXER En galax är en stjärnsamling. En galax bildas av gasmoln som bildades av Big bang. Molnen snurrar runt jätte fort och blev jätte varma och bildar stjärnor. Stjärnorna klumpar ihop sig i olika grupper och varje grupp kallar man för galax- Ordet galax kommer ifrån grekiskans galaktos som betyder mjölk. Det heter det bara för att man trodde att galaxer var gudarna som hade spillt. Förr trodde man också att det bara fanns EN galax. Vintergatan. Men nu vet vi att det finns många olika. Det finns till och med en galax vi kan se här ifrån norra delen av jordklotet.

3 Den galaxen heter Andromedeagalaxen och ser ut som en liten fläck mitt i stjärnbilden Andromeda. Det var en kille som hette Hubble som undersökte fläcken i stjärnbilden och till sist så var han helt säker på att han hade hittat en annan galax. Nu finns det ett teleskåp som heter Hubbles teleskop. Hubbless teleskop har NASA och ESA skickat upp i rymden och just nu så svävar teleskåpet runt jorden jätte snabbt. Och tar bilder på rymden och på jorden.. GALAXER 2.

4 VINTERGATAN UTSEENDE Vitergatan är som en spiral. På en spiral arm finns våran sol. Galaxen heter vinter gatan för att vi i Sverige tyckte att den såg ut som en snöig väg. I andra länder så tyckte man det såg ut som en mjölk väg. Det finns miljarder stjärnor i vintergalaxen men man vet inte riktigt hur många det är. Vinter gatan är tjockare I mitten för att det är fler stjärnor i mitten. S

5 VINTERGATAN FAKTA! Vintergatans galaxhop är väldigt liten. Det är 35 galaxer i våran galaxhop. Det finns ungefär 100 Miljarder olika galaxer. Vintergatan är den näst största galaxen i våran galaxhop. Vissa astronomer tror att det finns ett svarthål i våran galax. Vintergatan består av miljarder stjärnor och gas, stoft och damm. Man kunde börja titta närmare på galaxen redan på 1600 talet. Det var Galileo Galilei som tittade med sitt teleskåp.

6 STJÄRNOR Stjärnor föds lever och dör.
En stjärna är gjord av gas och stoft moln. Det kallas för nebulosa. En stjärna kan lysa i olika färger. Men från oss på jorden ser det ut som om det bara finns gul lysande stjärnor. Röddvärgar är dom minsta och lättaste stjärnorna. En röddvärg svalnar den och blir en vit dvärg. Sen dör den och då blir den alltingen en neutronstjärna (resterna från stjärnan) eller ett svarthål. STJÄRNOR

7 stjärnbilder Stjärnbilder började man se redan för flera tusen. Man skrev berättelser om bilderna och figurerna för att lättare komma ihåg namnen. Berättelserna handlade mycket om de grekiska monstren och gudarna. Polstjärnan var också viktig förr. Man navigerade med polstjärnan när man inte uppfunnit kompassen.

8 Stjärnor ser ju ut att röra sig
Stjärnor ser ju ut att röra sig. Men i själva verket är det bara jorden som snurrar runt sin egen axel. Vi tycker olika om stjärnbilder i olika länder. Dom tycker att dom ser olika ut.

9 Solen Solen är den viktigaste stjärnan på himmelen. Utan den skulle det inte finnas något liv på jorden. Solen är en medelstjärna den är inte så stor. Det ser bara ut så för att den är så nära jorden. I solens kärna är det 15 miljoner grader varmt. På solens yta är det ca grader varmt. Det finns svalare solfläckar på solen som ”bara” är 4000 grader varmt. Solen föddes för 4,6 miljoner år sedan och kommer att leva i 5 miljoner till. Det är solens strålar som ger oss värme och det tar 8 minuter för strålarna att nå jorden. Sträckan från solen till jorden är 150 miljoner kilometer lång.

10 Det finns åtta planeter i vårat solsystem
Det finns åtta planeter i vårat solsystem. Det finns också tre dvärg planeter men dom räknas inte Dvärgplaneterna heter Pluto, Sedna och Evis. Dom andra planeterna heter Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna har fått sina namn av gudarna förr i tiden. Solen är i mitten av solsystemet. Det är dragnings kraften från solen och planeterna som gör att planeterna stannar i sin bana. Planeterna åker runt i en bana runt solen som man ser på bilden. Vi ser planeterna för att de reflekterar solen. Så alltså lyser bara solen och ljuset går till planeterna som reflekterar det. solsystemet

11 Venus är ett klot av sten. På Venus finns det berg vulkaner och slätter. Det är en mulen planet. Det åskar och regnar mycket.

12 JORDEN-TELLUS Jorden är den tredje planeten från solen. Vi ser Jorden som en vanlig planet men egentligen är det den unikaste planeten för att det är den enda planeten som det finns liv på (en så länge) På gjorden finns det ljus, värme, luft och flytande vatten.

13 MARS Mars eller som den kallas ”den röda planeten” är den fjärde planeten från solen alltså bakom jorden. (Jorden är den tredje planeten) Det tar 687 dygn för mars att snurra runt jorden. Det tar 24h och 37min för mars att snurra runt sin egen axel. Mars kallas för den röda planeten därför att allting är rött. Vulkaner, stenar, krater och berg är rött av allt rött grus som flyger runt på planetens yta. Gruset och allt annat blir rött av rostat järn. Mars har två små månar. En som heter Phobos som betyder rädsla och en som heter Deimon som betyder skräck. Dom är inte så runda. Dom ser nästan ut som två roliga potatisar. Det är väldigt kallt på mars. Oftast under 0º. På vintern är det -130º och på sommaren vid ekvatorn är det +20º . Man hittade mars för flera tusen år sedan. Man har skickat upp rymdsondet och robotar för att undersöka om det finns något liv. Man har tagit bilder men man har inte hittat något liv ännu. Men man har hittat spår efter flytande vatten. Det är väldigt tunn luft på mars finns bara lite syre mest koldioxid. slut AV: Adam Saaranen


Ladda ner ppt "RYMDEN AV: ADAM SAARANEN BILDER: CLIP ART."

Liknande presentationer


Google-annonser