Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar."— Presentationens avskrift:

1 Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.

2 Utseende Mullvaden är 15 cm lång och svansen är 2-3 cm. Färgen på mullvaden är grå och svart och fötterna är gulvita. Den vägen ca 100 gram. Ögonen på mullvaden är små och den ser dåligt. Mullvaden har en tät päls.

3 Utbredning Mullvaden lever i södra från Skåne och upp till ungefär norra Västergötland och Östergötland. Den lever i hela Europa men inte i Irland och Norge. Den trivs inte i blöt mark. Mullvaden kan nästan leva i all miljö. Den undviker gärna den jord som är omöjlig att gräva riktiga gångar i.

4 Föda Mullvaden äter daggmaskar, skalbaggar, larver, snäckor och sniglar. Den äter också lite större djur än larver och sånt. Då äter den t e x grodor och ormar. Mullvaden lägger upp förråd med mycket daggmaskar i. Mullvaden biter av yttersta framänden på daggmasken så att den inte kan krypa iväg men ändå är vid liv. Den fångar sina byten i gångarna. Den samlar sin mat som ett eget levande skafferi. Man har hittat upp till 1200 daggmaskar i en sådan håla. Mullvaden äter varje dygn en viss mängd mat, Som motsvarar hälften av dess egen kroppsvikt.

5 Levnadssätt Mullvaden är aktiv dygnet runt. Dom lever ensamma i ett gångsystem som dom själva grävt ut. Ett gångsystem består av 100 och 200 meter långa gångat. I ett gångsystem gör mullvaden också några runda sovkammare som den lägger in gräs och blad i. Mullvaden försvarar sitt område mot andra mullvadar. Om en mullvad dör blir deras område genast övertaget av en granne.

6 Fortplantning Mullvaden får en kull med ungar om året. Hanen och honan parar sig i april eller maj. Honan har ungen i magen i ca fyra veckor. Och föder 2-7 ungar i maj-juni någon gång. Ungarna är blinda när dom föds men ögonen öppnas efter 3 veckor. Dom diar i 4-5 veckor. Mullvadshonan stöter bort ungarna när dom är 6 veckor gamla. Då börjar den farliga tiden för ungarna då dom ska hitta ett bra ställe att bo på.

7


Ladda ner ppt "Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar."

Liknande presentationer


Google-annonser