Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Varg Vedad Arifovic 2012.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Varg Vedad Arifovic 2012."— Presentationens avskrift:

1 Varg Vedad Arifovic 2012

2 Utseende Pälsens färger är olika. De vanligaste är vit, gul, röd, grå, brun och svart. Vikten varierar runt kg. Längden är från 90 cm till 150 cm. Hanen är 15-20% större än honan. Den har gula snedda ögon. Dess hals är väldigt kraftig. Huvudet är stort och den har väldigt vassa tänder. Den är lik en schäfer hund. Svansen av vargen är runt 40 cm lång. Den har korta öron. På vintern är vargens päls vit men på sommaren är den brun och lite gul. Vargen är ett rovdjur.

3 Utbredning I hela Sverige finns det ungefär runt 200 vargar. Men i hela världen finns det vargar. Mest vargar kan man hitta i Närke, Västmanland, Uppland, Gästrikland, Hälsingland, Dalarna, Värmland och Dalsland. Tidigare i världen har vargen varit det mest utbredda rovdjuret i världen. Det finns också varg i Norge och Finland. Hela utbredningen fortsätter öster ut mot Ryssland och kontinenten Asien till och med Stilla havet. Det finns också vargar i Nord Amerika och Grönland.

4 Föda Vargen äter vad som finns under alla årstiderna. Den äter mest kött det är därför det är en köttätare. Den kan äta djur i alla storlekar som t ex älg, rådjur, renar, bävrar, harar, möss och andra smågnagare. Ibland om det inte finns kött att äta så kan den också börja äta bär och olika växter. Ibland kan den också börja äta döda gamla djur eller sopor men det är inte så vanligt.

5 Levnadssätt Vargen är ett flockdjur och har därför ett socialt beteende. Vargens flockar kan bestå av 5-10 vargar. Ledarna av denna flock är ledarhonan och ledarhanen. Det är bara ledarparet som kan få ungar. Alla de andra vargarna har mindre makt än ledar honan och ledarhanen. Varje varg vet sin rang i flocken, och det ska den alltid veta. Vargarna pratar med ljud och rörelser. Flockens sammanhållning gör att de kan fälla byten som är större än de själva. De svaga djuren är alltid lätta byten för vargarna. När den travar runt så är hastigheten 8 km/h men när den springer i full fart så är hastigheten 45 km/h. Vargen kan klara sig med 1,1 kg kött på sommaren men på vintern dubbelt så mycket. Den kan äta 20% av sin egna kroppsvikt på en måltid.

6 Fortplantning Vargens parningstid är mellan januari och mars. Då kan honan bli dräktig under en period av 5-7 dagar. Lyckas hon inte får hon vänta tills nästa år i samma period. Honan gräver ett dolt bo som hon föder sina ungar i. Om hon har varit dräktig i dagar får hon en kull på 4-6 valpar. Men ibland kan det också komma 11 stycken valpar. En nyfödd valp kan väga runt 400 gram. När de föds kan de inte se, lukta eller höra. Men den kan kunna känna om det är varmt eller kallt. När den blir 1 månad kan den gå ut och röra på sig. När den blir 2 månader gammal slutar den dia och äter riktig mat. Vid 6 månader kan den vara med på jakt och den börjar likna en liten vuxen varg. Men till slut vid 1-2 års åldern lämnar vargen flocken och försöker att bilda en egen.


Ladda ner ppt "Varg Vedad Arifovic 2012."

Liknande presentationer


Google-annonser