Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

DETTA KAN VI OM SAMER Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "DETTA KAN VI OM SAMER Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14."— Presentationens avskrift:

1 DETTA KAN VI OM SAMER Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14

2 Vad är samer? ◦ Samer räknas som ett av världens ursprungsfolk. Det betyder att de har levt på en och samma plats sen urminnes tid. ◦ De flesta samer i Sverige bor i Sápmi. ◦ De flesta samer arbetar med renskötsel. En del samer arbetar även med turism, med nyheter av olika slag, och med konst och musik. ◦ Samernas traditionella levnadsområden är fjäll och skogs områden norr ut.

3 Samer då och nu… ◦ Forskare har dragit slutsatser om att samernas historia går ända tillbaka till istiden. ◦ Samerna arbetade med renar även förr, de fick allt de behövde från renarna. ◦ De får kött och skinn. Hornen blir bland annat till knivskaft och smycken. ◦ Samerna levde som normader. Det betyder att de inte lever på sanna ställe hela tiden. ◦ De följde med renarna på betet, på sommaren betade renarna på fjället och på vintern betade de nere i skogarna. ◦ Samerna bodde i små tält som kallades kåtor. ◦ Idag är det ca 2500 samer som arbetar med renskötsel. ◦ Nu använder dom flesta moderna hjälpmedel som t.ex snöskotrar, motorcyklar, mobiltelefoner och GPS.

4 Sápmi ◦ Det flesta samer lever i de nordligaste delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. ◦ Det lever ca 70 000 – 100 000 samer i Sápmi. ◦ I Sverige bor 20 000-40 000, Norge 50 000-65 000, Ryssland ca 2000, Finland ca 8000 ◦ Såhär ser den samiska flaggan ut

5 Vad pratar de för språk? ◦ Många tror att samiska är ett enda språk, som alla samer talar. Men egentligen handlar det om flera samiska språk. ◦ Samiska talas av samer och språket är besläktat med finskan. ◦ Långt ifrån alla samer talar samiska. ◦ Samiskan är uppdelad i huvudsakliga språk: östsamiska, centralsamiska och sydsamiska. Dessa kallas ibland huvuddialekter. ◦ Samiskan började användas som skriftspråk mycket sent så de flesta äldre samer har aldrig fått lära sig läsa eller skriva på samiska. ◦ På grund av svenska statens tidigare språkpolitik har språkbytet till svenska gått ganska fort.

6 Visste du att… ◦ Ett samiskt ordspråk är ”man tager vad man haver”. Vilket betyder att ”om man inte har tillgång till något annat får man använda det man har”. ◦ Samerna har en egen nationaldag den 6:e februari. ◦ Samerna har även en egen nationalsång ; https://www.youtube.com/watch?v=a4hjMzjbANE ◦ Jojken är det samiska sättet att sjunga. ◦ Det finns 51 samebyar i Sverige och en kvarts miljon renar.

7 Källor ◦ Sapmi.se ◦ Samer.se ◦ Youtube.se ◦ NE.se ◦ Faktahäftet


Ladda ner ppt "DETTA KAN VI OM SAMER Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14."

Liknande presentationer


Google-annonser