Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14"— Presentationens avskrift:

1 Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14
detta kan vi om samer Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14

2 Vad är samer? Samer räknas som ett av världens ursprungsfolk. Det betyder att de har levt på en och samma plats sen urminnes tid. De flesta samer i Sverige bor i Sápmi. De flesta samer arbetar med renskötsel. En del samer arbetar även med turism, med nyheter av olika slag, och med konst och musik. Samernas traditionella levnadsområden är fjäll och skogs områden norr ut.

3 Samer då och nu… Forskare har dragit slutsatser om att samernas historia går ända tillbaka till istiden. Samerna arbetade med renar även förr, de fick allt de behövde från renarna. De får kött och skinn. Hornen blir bland annat till knivskaft och smycken. Samerna levde som normader. Det betyder att de inte lever på sanna ställe hela tiden. De följde med renarna på betet, på sommaren betade renarna på fjället och på vintern betade de nere i skogarna. Samerna bodde i små tält som kallades kåtor. Idag är det ca 2500 samer som arbetar med renskötsel. Nu använder dom flesta moderna hjälpmedel som t.ex snöskotrar, motorcyklar, mobiltelefoner och GPS.

4 Sápmi Det flesta samer lever i de nordligaste delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Det lever ca – samer i Sápmi. I Sverige bor , Norge , Ryssland ca 2000, Finland ca 8000 Såhär ser den samiska flaggan ut

5 Vad pratar de för språk? Många tror att samiska är ett enda språk, som alla samer talar. Men egentligen handlar det om flera samiska språk. Samiska talas av samer och språket är besläktat med finskan. Långt ifrån alla samer talar samiska. Samiskan är uppdelad i huvudsakliga språk: östsamiska, centralsamiska och sydsamiska. Dessa kallas ibland huvuddialekter. Samiskan började användas som skriftspråk mycket sent så de flesta äldre samer har aldrig fått lära sig läsa eller skriva på samiska. På grund av svenska statens tidigare språkpolitik har språkbytet till svenska gått ganska fort.

6 Visste du att… Ett samiskt ordspråk är ”man tager vad man haver”. Vilket betyder att ”om man inte har tillgång till något annat får man använda det man har”. Samerna har en egen nationaldag den 6:e februari. Samerna har även en egen nationalsång ; https://www.youtube.com/watch?v=a4hjMzjbANE Jojken är det samiska sättet att sjunga. Det finns 51 samebyar i Sverige och en kvarts miljon renar.

7 Källor Sapmi.se Samer.se Youtube.se NE.se Faktahäftet


Ladda ner ppt "Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14"

Liknande presentationer


Google-annonser