Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hantering av nödsituation vid vatten vintertid. Isvak

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hantering av nödsituation vid vatten vintertid. Isvak"— Presentationens avskrift:

1 Hantering av nödsituation vid vatten vintertid. Isvak
Isvett Hantering av nödsituation vid vatten vintertid. Isvak

2 Varför ska vi göra det här?
Centralt innehåll i Lgr 11 Badvett och säkerhet vid vatten vintertid. Hantering av nödsituationer i och vid vatten med alternativa hjälpredskap, enligt principen för förlängda armen. Kunskapskrav för E, C och A: Eleven kan hantera nödsituationer vid vatten med alternativa hjälpredskap under olika årstider.

3 Film om isvett - bra att tänka på innan man ger sig ut på isarna
Fakta om is Film om isvett - bra att tänka på innan man ger sig ut på isarna

4 Isdubbar Isdubbar skall sitt stadigt runt halsen, högt upphissade under hakan och utanför kläderna. Då är de lätta att få tag på och man skadar sig inte på dem när man ramlar i.

5 Ispik/isbill Känn efter med ispiken för att ta reda på isens tjocklek.

6 Räddningslina Se till att alltid någon i gruppen har räddningslina med sig för att kunna hjälpa en nödställd. Räddningslinan skall bäras så att den är lättåtkomlig, även när man ligger i vattnet. Den lösa änden bör man alltid ha fäst vid midjeremmen på ryggsäcken.

7 Flythjälp Du kan använda en bra packad ryggsäck som flythjälp. Packa extrakläder i vattentäta plastpåsar och stoppa ner i ryggsäcken. Tänk på att det är viktigt att man har ryggsäcken ordentligt fastspänd med midjerem. Annars finns risk att den flyter upp och lägger sig på huvudet och därmed trycker ner dig i vaken. Följande fördelar finns det med flythjälpen: Man kommer inte så djupt ner i vattnet, man kan inte komma under isen. Man behöver inte simma eller trampa vatten för att hålla sig flytande. Man kan inte sjunka om man skulle bli medvetslös el. nedkyld. Man har ett bättre utgångsläge när man skall ta sig upp ur vaken.

8 När isen brister

9 Så här går det till när ni ska bada isvak.
Isvak utan ryggsäck Isvak med ryggsäck


Ladda ner ppt "Hantering av nödsituation vid vatten vintertid. Isvak"

Liknande presentationer


Google-annonser