Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Instruktioner Hur man skriver. Vad är en instruktion? En instruktion är lättskriven text som på ett enkelt sätt förklarar hur något ska utföras. Exempel.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Instruktioner Hur man skriver. Vad är en instruktion? En instruktion är lättskriven text som på ett enkelt sätt förklarar hur något ska utföras. Exempel."— Presentationens avskrift:

1 Instruktioner Hur man skriver

2 Vad är en instruktion? En instruktion är lättskriven text som på ett enkelt sätt förklarar hur något ska utföras. Exempel på instruktioner är recept, spelregler och bruksanvisningar.

3 Hur bygger man upp instruktioner? De flesta instruktioner ser ungefär likadana ut. Skriv vad syftet är tidigt i texten eller i rubriken. Förklara sedan vad man behöver för att följa instruktionen exempel verktyg eller ingredienser, tala också om hur mycket man behöver använda. Beskriv sedan hur man ska göra och i vilken ordning.

4 Ord, uttryck och förkortningar För att en instruktion ska vara så lättläst som möjligt skriv i vilken ordning man ska göra något i. Bra ord att använda är exempel, sedan, när, innan, först och därefter. I instruktioner används ofta förkortningar. Om du skriver ett recept kan du skriva dl istället för deciliter eller msk istället för matsked för det blir mycket lättare att läsa.

5 Råd, varningar och bilder. Att ge bra råd är väldigt vanligt i instruktioner. Syftet med råden är att förbättra eller förenkla resultatet. Det är även vanligt att det står några varningar för att man inte ska misslyckas eller skada sig. I vissa instruktioner finns det bilder för att visa resultatet eller för att förenkla utförandet, bilder finns ofta med i recept och i instruktioner för att bygga ihop leksaker eller möbler.

6 Hoppas du har lärt dig mer om hur du skriver instruktioner. Lycka till!


Ladda ner ppt "Instruktioner Hur man skriver. Vad är en instruktion? En instruktion är lättskriven text som på ett enkelt sätt förklarar hur något ska utföras. Exempel."

Liknande presentationer


Google-annonser