Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att hamna i skiten För att förstå hur din ekonomi fungerar måste du ha förståelse för ett par grundläggande begrepp; Inkomster – Det du tjänar eller de.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att hamna i skiten För att förstå hur din ekonomi fungerar måste du ha förståelse för ett par grundläggande begrepp; Inkomster – Det du tjänar eller de."— Presentationens avskrift:

1 Att hamna i skiten För att förstå hur din ekonomi fungerar måste du ha förståelse för ett par grundläggande begrepp; Inkomster – Det du tjänar eller de pengar du får in varje månad i form av lön, bidrag eller liknande. Här ingår studiebidrag, lön, barnbidrag, bostadsbidrag, socialbidrag mm. (+) Utgifter – Här skiljer man på fasta och rörliga utgifter (-): Fasta utgifter – Återkommer oftast varje månad och med jämna belopp. Detta är ”grundläggande” utgifter som ett hem har och de viktigaste; hyra, csn, el- och vattenräkning, lån, mat (basvaror) är några exempel. Rörliga utgifter – Kan stiga och sjunka från månad till månad. De kan dyka upp ena månaden och sedan försvinna nästa. Rörliga är oftast lite mer ”onödiga” utgifter eller ”vardagslyx” som man egentligen kanske inte behöver. Detta kan handla om tv-spel, godis och läsk, fika, fritidsintressen, moped, biobesök mm. Det kan även handla om oförutsedda utgifter såsom att bilen går sönder eller något behöver repareras i bostaden. Något som plötsligt går sönder.

2 ATT HAMNA I SKITEN En bra regel: se till så att dina inkomster (+) är väsentligt (betydligt) större än Dina utgifter (-), då har man en bra ekonomi. Har man en ekonomi som fungerar enligt ovan bör man varje månad lägga undan en mindre summa pengar för oförutsedda utgifter (rörliga utgifter). Detta kallas för buffert, eller en så kallad ”nödkassa” om det skulle hända något. Skulle olyckan ändå vara framme finns det något som heter försäkring. Idag finns det försäkringar som täcker det mesta. Vissa bör man/måste man ha, andra är mindre viktiga/behöver kanske inte just du ha. Det är viktigt att ställa sig frågan om man verkligen behöver just den försäkringen? Behöver man försäkra något där försäkringen kostar mer än vad föremålet är värt? Att ha en försäkring kostar pengar, vanligtvis varje månad. Skulle det hända något betalar du en summa (självrisk) resten står försäkringsföretaget för.

3 ATT HAMNA I SKITEN Hemförsäkring – den viktigaste försäkringen. Genom hemförsäkringen har du ett skydd för din bostad och dess ägodelar. För att få bostad ställs det nästan alltid krav på att man ska ha en hemförsäkring. Detta innebär att du får ersättning för ägodelar som stjäls eller förstörs i ditt hem. Allriskförsäkring – Kallas även drulleförsäkring. Om du vet om att du brukar ha otur eller är lite klantig t.ex. om du tappar mobilen i badkaret så täcker allrisk detta. Kan även vara bra och ha istället för att försäkra enskilda saker. Oftast behöver du inte KÖPA EN TILLÄGGSFÖRSÄKRING NÄR DU KÖPER mobilen, klockan, datorn ELLER ”paddan”. Kolla om din hemförsäkring redan har allrisk eller så tecknar du en allrisk så ingår alla dina ägodelar i den till en billigare summa. Billigare med en försäkring än fyra. Faktum är att företagen tjänar stora pengar just på dessa tilläggsförsäkringar.

4 ATT HAMNA I SKITEN Olycksfallsförsäkring - ersätter kostnader för läkarvård om du blir skadad i en olycka. Du får också engångsbelopp om olyckan leder till att du blir så skadad att du inte kan arbeta i framtiden. De som går i skolan och de flesta som jobbar är försäkrade via skolan eller företaget. Barn- och ungdomar är försäkrade under skoltid, till och från skolan samt under loven. Trafikförsäkring – måste alla fordon såsom bil, traktorer och mopeder ha. En trafikförsäkring täcker alla personer som skadas vid en olycka med fordonet. Om du orsakar en olycka täcks inte skadorna på ditt fordon utan på den drabbades fordon. Om du krockar med något annat än ett motorfordon, till exempel en lyktstolpe, ersätts skadorna på lyktstolpen.

5 ATT HAMNA I SKITEN Räkning på 100 :- som du inte betalar 1. påminnelseavgift + 50kr 2. inkasso +160kr 3. kronofogden +640kr 4. kronofogden gör upp en avbetalningsplan +150kr (Tar av din lön) 5. utmätning = Kronofogden hämtar och säljer värdesaker i ditt hem (TV, dator, bil, moped, mm.)tills dina räkningar är betalda +600kr = Du hamnar även i kronofogdens register med en betalningsanmärkning som finns kvar i 3 år! Du får svårt med att skaffa mobilabonnemang, banklån, skaffa bostad, eller till och med skaffa jobb. Har du inga ägodelar? Skuldsanering= Dina skulder avskrivs. Du får leva på existensminimum = 3880kr i 5år! Detta ska räcka till mat, kläder, nöjen, mobil (dock ej abonnemang), dator mm.


Ladda ner ppt "Att hamna i skiten För att förstå hur din ekonomi fungerar måste du ha förståelse för ett par grundläggande begrepp; Inkomster – Det du tjänar eller de."

Liknande presentationer


Google-annonser