Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sverige och Folkhemmet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sverige och Folkhemmet"— Presentationens avskrift:

1 Sverige och Folkhemmet

2 Bakgrund Långsiktiga Stora förändringar i samhället
Strukturrationaliseringar Urbanisering Kortsiktiga Depressionen Ekonomisk politik Marknad vs keynesianism Politiskt instabilt Mellan 1921 och 1932 hade vi sex olika regeringar och åtta olika statsministrar

3 SCB 3 3 3

4 Lennart Schön 4 4 4

5 Vägval i Europa under 30-talet:
1930-talet. Allianser, kompromisser och överenskommelser i politiken och på arbetsmarknaden Vägval i Europa under 30-talet: Auktoritär diktatur Totalitär diktatur Den demokratiska vägen 5

6 Kohandeln 1933 En uppgörelse om den ekonomiska politiken mellan SAP och Bondeförbundet. En viktigt milsten. Den instabila vågmästarpolitiken som präglat 1920-talet var förbi Koalitionsregerandet forsätter i stort fram till kriget En liknande anda av kompromiss gjorde sig gällande i Danmark och Norge. I Norge 1935 det sk. ”hovedavtalet” och i Sverige Saltsjöbadsavtalet 1938 mellan SAF och LO (konfliktlösning genom förhandling)

7 Folkhemmet Socialdemokratisk dominans i Sverige under perioden 1930-76
Folkhemmet tar form. Begreppet användes av borgerliga politiker men Per Albin Hansson plockade upp det 1928 och gjorde det till sitt. Ledord i folkhemstanken och i den svenska välfärdsmodellen: jämlikhet och samarbete, reformer (inte revolution), socialhjälp som generell rättighet (inte en allmosa)

8 ”Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan
”Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet.”


Ladda ner ppt "Sverige och Folkhemmet"

Liknande presentationer


Google-annonser