Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Diktaturernas tid – Europa under 1930-talet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Diktaturernas tid – Europa under 1930-talet"— Presentationens avskrift:

1 Diktaturernas tid – Europa under 1930-talet
Efter första världskriget så är Europa förändrat. Länder försvinner, och länder föds. Gamla kungahus förlorar makten. Det lämnar plats för nya makthavare. I tre länder – Ryssland, Italien och Tyskland – är de nya ledarna diktatorer. Stalin Hitler Mussolini Anna Östman, Hagaskolan, Sundsvall –

2 Diktaturernas tid – Ryssland
I mars 1917 inträffar den ryska revolutionen. Människor har tröttnat på kriget som gjort deras redan hårda liv ännu hårdare. Många ryssar känner sig förtryckta av tsaren och av de som har makten. Vanliga människor börjar protestera och demonstrera, och armén stödjer dem. Tsaren känner sig tvingad att avgå. Hela tsarfamiljen mördas.

3 Diktaturernas tid – Ryssland
En tillfällig regering tar över makten under en tid. Det finns andra än regeringen som vill ha makten! På många ställen har man bildat arbetarråd som kallas sovjeter. Ett av de partier som är mäktiga i sovjeterna är bolsjevikerna som leds av Lenin. Lenin och hans parti lovar ”Bröd, jord och fred” till folket. 7 november 1917 tar de makten i vad som kallas Oktoberrevolutionen. Lenin upplöser riksdagen och bestämmer att det från och med nu ska vara proletariatets diktatur. Nu ska arbetarklassen bestämma över överklassen!

4 Diktaturernas tid – Ryssland
1918 blir det inbördeskrig i Ryssland mellan de vita (anhängare till tsaren och motståndare till bolsjevikerna) och de röda (bolsjevikerna). Inbördeskriget leder till ofattbara lidanden. De röda vinner och kan 1922 bilda De socialistiska sovjetrepublikernas union – Sovjetunionen. 1924 dör Lenin och Josef Stalin tar över. Stalin blir en diktator som styr sitt land med järnhand. Den som – på riktigt eller inbillat – är mot honom avrättas eller skickas i fångläger.

5 Diktaturernas tid – Italien
Italien hörde till segrarmakterna i första världskriget, men de fick betala ett högt pris för detta. De vann bara små landområden och förlorade många soldater. Många italienare känner att Italien vann kriget men förlorade freden. Det missnöjet kan Mussolini utnyttja. Under 1920-talet blir det klasskamp där arbetare gör uppror mot industriägare och godsägare (överklassen). Polisen misslyckas med att slå ned upproret. Mussolini bildar fascistiska kampgrupper som får pengar från överklassen för att slå ned upproret. Kampgrupperna kallas svartskjortorna bildar svartskjortorna ett eget parti.

6 Diktaturernas tid – Italien
De fascistiska svartskjortorna använder våld och hot för att få som de vill. De dyrkar våld. Fascisterna vill att eliten och de starka ska styra medan andra ska lyda. 1922 blir det en stor strejk i Italien för att människor vill protestera mot svartskjortorna. Som motdrag låter Mussolini fascister tåga mot Rom där kungen utser honom till premiärminister. När Mussolini väl fått makten avskaffar han demokratin och hans parti blir det enda tillåtna.

7 Diktaturernas tid – Tyskland
Efter första världskriget är Tyskland ett slaget land. Tyskland har ingen lång tradition av demokrati att luta sig emot. Weimarrepubliken bildas för att försöka leda landet. Det är orostider med upplopp och demonstrationer. Tyskland har stora ekonomiska problem, p.g.a. inflationen förlorar pengarna sitt värde. Nationalsocialistiska arbetarpartiet och dess ledare Adolf Hitler utnyttjar situationen för att börja sin vandring mot makten.

8 Diktaturernas tid – Tyskland
Nazisterna lovar trygghet, arbete och gemenskap. De utnyttjar skickligt folkets missnöje. Under 1930-talet får nazisterna allt fler röster för varje val. Nazisterna skapar SA, deras egen armé. SA hotar de som inte stödjer nazisterna. SA kallas också brunskjortorna. 1933 blir Hitler regeringschef och så snart han har fått makten så förbjuder han alla andra partier. Hitler skapar sin egen livvaktsstyrka – SS - och den hemliga polisen Gestapo. Nazisterna är antisemitiska och satsar stort på propaganda för att sprida judehatet antar de Nürnberglagarna. Där står svart på vitt att judarna förlorar alla rättigheter, bland annat sina tyska medborgarskap. Vägen ligger öppen för die Endlösung der Judenfrage.


Ladda ner ppt "Diktaturernas tid – Europa under 1930-talet"

Liknande presentationer


Google-annonser