Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mellankrigstiden - Diktaturer i Europa

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mellankrigstiden - Diktaturer i Europa"— Presentationens avskrift:

1 Mellankrigstiden - Diktaturer i Europa

2 Under 20- och 30- talen rådde stor politisk oro i Europa
Under 20- och 30- talen rådde stor politisk oro i Europa. I flera av länderna var demokratin ung, man hade ingen vana att lösa konflikter mellan partier. Regeringskriserna kom tätt. Ekonomiska problem förvärrades, med hög arbetslöshet som följd. Många längtade efter en stark ledare som skulle kunna skapa ordning.

3 Josef Stalin, Sovjetunionen
Ville förvandla Sovjet till ett modernt industriland. Satsade på tung industri, t ex gruvor, stålverk. Jordbruk slogs ihop i stora kollektivjordbruk; kolchoser. Bönder som inte ville dödades eller skickades i arbetsläger. Femårsplaner styrde industrier, jordbruk och även skolor. Cheferna levde i skräck för bestraffningar och pressade arbetarna hårt.

4 Moskvarättegångarna på 30-talet innebar en utrensning av partiet
Moskvarättegångarna på 30-talet innebar en utrensning av partiet. Stalin ville bara ha de "trogna" kvar och skrämma alla till lydnad och tystnad. Propaganda målade bilden av Stalin som en far för hela folket. "Bönder och arbetare bär upp samhället" - i verkligheten en diktatur.

5 Benito Mussolini, Italien
Fascisterna: Beundran av "övermänniskan", den starkaste. Naturens mening är att den starka ska överleva och den svaga ska gå under. Ledaren har alltid rätt. Folket måste tro på och lyda sin ledare. Mussolini tog makten 1922 och förbjöd därefter andra partier. Startade en militär upprustning, vilket gjorde att många fick jobb. Ville skapa ett nytt Romarrike.

6 Adolf Hitler, Tyskland Bildade nationalsocialisterna, nazistpartiet.
Demokrati är dåligt för det innebär splittring och svaghet. Det bästa för ett land är att enas under en stark ledare. "Den Ariska rasen" (ljusa, långa, blåögda nordbor) är överlägsen alla de andra. Naturens mening är att arierna ska bli ledare över hela världen. Den orättvisa Versaillesfreden var ett svek, en "dolkstöt i ryggen" av de som undertecknat den. Detta var kommunisters och judars fel.

7 Nazisterna vann valet 1933 och Hitler blev rikskansler.
Han förbjöd alla friheter som hör till en demokrati: yttrandefrihet, tryckfrihet, föreningsfrihet, andra partier, rätt att strejka o s v. Raslagar infördes som diskriminerade t ex judar, romer, kommunister och homosexuella. Tyskland skulle bli ett stort och mäktigt "Tredje riket" som skulle vara i tusen år. Det tyska folket behövda "livsrum", alltså erövra andra länder och utrota andra folk.

8 Fransisco Franco, Spanien
General Francos parti Falangisterna tog med våld makten efter ett val 1936 där vänstern vunnit stort. Då blev det inbördeskrig. Från demokratiska länder kom många frivilliga och stred på vänsterns sida. Franco fick hjälp från Tyskland och Italien. Tyskland flygbombade bl a staden Guernica 1937. 1939 vann Falangisterna kriget och Franco blev diktator i Spanien.

9 "Alla samarbetar i gemensamma beslut"
Demokrati "Alla samarbetar i gemensamma beslut" Anarki "Alla gör som de vill" Diktatur "En bestämmer över alla"

10 Typiskt för en diktatur:
Total samhällskontroll Hemlig polis för att kontrollera och behärska befolkningen, avlyssning av telefoner, kontroll av post/aktiviteter. Angivare som spionerar för att hitta motståndare. Terror ="Skräck", tortyr och hårda straff för minsta kritik ska skrämma alla till tystnad. Propaganda som hjärntvätt Förbud mot kritik i tidningar, tv, böcker, musik mm och även utländsk media. Lärare och skolböcker censureras. Överallt (utomhus, i all media, på alla arbetsplatser, butiker, restauranger mm) görs reklam för ledaren och partiet. Ungdomarna hjärntvättas Ungdomar lockas in i organisationer där de snabbt programmeras om. Föräldrarna mister kontrollen, barnen tillhör staten och lyder i första hand diktatorn.

11 Tänk efter! I en demokrati ska alla ha möjlighet att föra fram sin åsikt för att övertala och övertyga. Det vimlar av åsikter och budskap i massmedierna. Det är många som vill få oss att tänka på ett visst sätt. T ex politiska partier, organisationer eller företag som vill få oss att köpa deras varor eller tjänster. Det är viktigt att kunna tänka självständigt, kunna analysera och vara kritisk, vare sig vi bor i en diktatur eller demokrati!

12 Jämför dessa diktatorer!


Ladda ner ppt "Mellankrigstiden - Diktaturer i Europa"

Liknande presentationer


Google-annonser