Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Förintelsen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Förintelsen."— Presentationens avskrift:

1 Förintelsen

2 Upptrappningen När Nürnberglagarna började gälla 1935 hade en del judar redan flytt Tyskland. Men de flesta kunde inte tro att Hitler menade vad han sa, att han ville se Tyskland helt fritt från judar, romer, homosexuella och förståndshandikappade. Fler och fler diskriminerande regler och lagar infördes. Judar fängslades och skickades till koncentrationsläger där de fick arbeta som slavar. Men det var från ungefär 1941 som ledande nazister började tala om ”den slutliga lösningen”. Det man skulle ”lösa” var judefrågan – genom att systematiskt utrota alla Europas 11 miljoner judar.

3 Dödsindustri Man började testa alternativa och mer effektiva sätt att mörda, t.ex. genom att leda in bilavgaserna i ett förslutet utrymme i en lastbil. 1941 utfördes de första experimenten med gasen Zyklon B – egentligen avsett som insektsmedel. De första som dödades på detta sätt var sovjetiska krigsfångar. Från 1942 användes det i industriell skala. De äldre koncentrationslägren kompletterades nu av några rena dödsläger. Dödandet skulle skötas industriellt, som ett löpande band, helst utan spår för omvärlden och eftervärlden. Det mest berömda var Auschwitz i Polen.

4 Ca 7 miljoner mördade Vid krigets slut befriades de få överlevande i några av lägren. I de flesta fall hade tyskarna försökt dölja sin verksamhet så mycket som möjligt innan de retirerade men t.ex. Auschwitz finns kvar än idag. Amerikanska och brittiska soldater tvingade den tyska civilbefolkningen att komma och titta på vad dessa läger hade använts till. 6 miljoner judar dödades under dessa år, plus ca 1 miljon romer, handikappade, kommunister, homosexuella och oliktänkande. Idag finns det en del som förnekar förintelsen. De påstår att allt är lögn och att alla bildbevis och minnen skulle vara fejkade. De brukar kallas revisionister.

5 Hur var det möjligt? Det kusligaste är nästan att de som utförde detta ”arbete” var högst vanliga människor. Visst fanns det en och annan sadist bland SS-männen men de flesta verkar faktiskt ha varit helt normala. Efter dagens jobb kunde de gå hem till sina familjer och leka med sina barn, precis som vem som helst. Många forskare menar att ”avhumaniseringen” av fienden är avgörande för att något sånt här skulle kunna hända. Efter lång tids hjärntvätt var många i Tyskland alltså övertygade om att t.ex. judar inte var riktiga människor. Därför var det inte fel att utföra detta uppdrag. Skulle det kunna hända igen? Hur skulle du ha reagerat om de levt i Tyskland på den här tiden?

6 Vad gjorde omvärlden? Olika historiker har olika svar men många anser att förintelsen började bli allmänt känd över världen redan Det var omöjligt att hålla en sådan sak hemlig och nyheten sipprade ut med besökare, de få som lyckades fly eller civilbefolkningen som bodde i närheten av de olika lägren. Men många, både ledare och vanligt folk, hade oerhört svårt att tro på dessa rykten. Det kunde inte vara möjligt. Mot slutet av kriget tycks dock de flesta ha börjat förstå omfattningen av ondskan och det finns ju också exempel på människor som verkligen försökte göra något, som Raoul Wallenberg t.ex.


Ladda ner ppt "Förintelsen."

Liknande presentationer


Google-annonser