Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vetenskapsfilosofi En traditionell indelning av vetenskap som ofta används på universitet och högskoler är följande: Naturvetenskap (Exempelvis: Fysik,

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vetenskapsfilosofi En traditionell indelning av vetenskap som ofta används på universitet och högskoler är följande: Naturvetenskap (Exempelvis: Fysik,"— Presentationens avskrift:

1 Vetenskapsfilosofi En traditionell indelning av vetenskap som ofta används på universitet och högskoler är följande: Naturvetenskap (Exempelvis: Fysik, kemi och biologi). Samhällsvetenskap (Statsvetenskap, sociologi och ekonomi). Humanistiska vetenskaper (Historia, filosofi, språk och litteratur).

2 Vetenskapsfilosofi Finns det några allmänna och gemensamma metoder för alla vetenskaper? Man kan säga att man systematiskt och med speciella metoder samlar in och ordnar kunskap. Man ställer upp hypoteser. I Naturvetenskapen använder man sig ofta av experiment. Exempel på enkla hypoteser: Magnecyl hjälper mot huvudvärk. En skattesänkning stimulerar privatkonsumtionen, trängselskatt minskar biltrafiken i centrum.

3 Vetenskapsfilosofi En allmän definition av vetenskap ser ut så här: Vetenskap innebär att man systematiskt och med speciella metoder samlar in och ordnar kunskap. Det kan vara observationer och experiment som kan kontrolleras av flera och som man systematiserar utifrån olika induktiva metoder. -En vetenskaplig teori måste vara formulerad så tydligt att den kan prövas, bevisas och motbevisas. -En vetenskaplig teori bör också stämma överens med andra saker som man redan vet. En teori inom fysiken bör stämma överens med exempelvis teorin om gravitation. Samtidigt får inte gamla teorier styra nya observationer och antagande helt.

4 Att testa hypoteser Om inte batteriet fungerar (Hypotes) startar inte bilen (Förutsägelse). Bilen startar inte. (Sann förutsägelse). Batteriet fungerar inte som det ska (Hypotes). Se exempel i läroboken s. 220-224.


Ladda ner ppt "Vetenskapsfilosofi En traditionell indelning av vetenskap som ofta används på universitet och högskoler är följande: Naturvetenskap (Exempelvis: Fysik,"

Liknande presentationer


Google-annonser