Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gestaltande beskrivning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gestaltande beskrivning"— Presentationens avskrift:

1 Gestaltande beskrivning
Att förmedla något till läsaren utan att skriva det rakt ut.

2 Gestaltande beskrivningar
Gestaltning innebär att välja en alternativ beskrivning av situationen och på det sättet förmedla något till läsaren istället för att skriva det rakt ut. Den gestaltande texten gör att läsaren känner och upplever innehållet. Exempel: Han var stark. Han lyfte den tunga byrån och flyttade den till rummet bredvid. Hon gick långsamt. Hon släpade fötterna efter sig, men till slut kom hon fram. Han var arg. Han slog näven i bordet, skrek högt och slängde mobiltelefonen i väggen. Hon var rädd. Hjärtat dunkade hårt, kroppen skakade och det kändes som att benen inte bar henne längre. .

3 Lisa kom gående med en kaffekopp i handen. Kaffet var mycket varmt.
Fortsättning – gestaltande beskrivningar Han mådde illa. Magen drog ihop sig som i kramp, han kallsvettades och kände en sur smak i munnen. Lisa kom gående med en kaffekopp i handen. Kaffet var mycket varmt. Lisa gick sakta framåt och ställde försiktigt ner kaffekoppen på bordet. Ångan från koppen snirklade sig upp mot taket.

4 Fortsättning – gestaltande beskrivningar
Mia älskar popgruppen One Direction och ska köpa biljetter till konserten. Mia såg trött ut. Hon hade varit vaken halva natten. Klockan hade hon stått utanför butiken för att köpa biljetter till konserten. Föräldrarna hade inte gått med på att hon skulle gå till butiken mitt i natten så hon hade varit tvungen att smita iväg. Ett trettiotal förväntansfulla tjejer stod i kön som ringlade sig fram längs trottoaren. Snart var det Mias tur att få de åtråvärda biljetterna i sin hand.

5 Fortsättning – gestaltande beskrivningar
Hon var lycklig. Lotta hoppade upp och ner samtidigt som leendet på hennes läppar växte. Han var ledsen. Läppen darrade och stora krokodiltårar rullade ner för hans kinder.

6 Hennes blick möttes av en tjock vit man och ett par gula, glittrande ögon. Hon såg de vita huggtänderna så otroligt nära. Laura skrek, tappade balansen och gled nerför sluttningen. Laura kunde inte röra sig. Kunde inte andas. Nu visste hon hur det kändes för ett litet djur precis innan det föll offer för ett hungrigt rovdjur. Hon var bytet och den kraftfulla vita vargen framför henne var rovdjuret.

7 Vilka stämningar skildrar texterna:
Det är en månad kvar till jul. Kvällen närmar sig. Regnet piskar i asfalten. Lisa står i sin kiosk och väntar på kunder. Hon firade sin 44-årsdag i torsdags. Lisa är kortklippt och hennes spikraka frisyr pekar åt alla håll. Mascaran är kletig och hennes läppar saknar leende. Den beige kortärmade nylonrocken har fläckar av choklad och kaffe. Lisa lyssnar på nyheterna. Börskrasch. Rostiga bilar far förbi. Lisa tittar på klockan, spottar på fönsterrutan och torkar bort en fluglort. Hon hör en buss bromsa in. En hund tjuter. Sommaren har just börjat. Solen står högt på himlen. Björkens grenar vajar långsamt. Elin sitter i sanden vid vattenkanten. Hon har nyss fyllt fem år. Elins ansikte är runt. Håret är långt och lockigt. Hon har en rosa klänning och vita sandaler. Vågorna skvalpar och fåglarna kvittrar. Vattnet ute vid bryggan glittrar. Elin tvättar sin docka i badkaret hon grävt i sanden. Hon nynnar på Idas sommarvisa. Mamma ropar: "Kom Elin! Det blir nybakta bullar till saften!" 

8 Gestalta inledningen till avsnittet
Morden i Midsomer Gestalta inledningen till avsnittet ”Market for murder” Huset ligger ute på landet. Det är kväll. En man kommer gående längs gången vid huset. Han tittar in genom fönstret.

9 Det var en kall kväll i mitten av november och villaområdet stod lugnt och idylliskt. Gatlyktorna slängde sitt gulvita ljus över asfalten och det blåste i de fint klippta buskarna. En halvlång smal gestalt tassade sakta fram över vägen och in på tomten till ett av de gråbruna tegelhusen. Det hängde hämnd i luften, när gestalten kikade in genom fönstret och fäste blicken på en ljushårig kvinna som läste ett brev. Hon stod lutad mot en dörr, och förtvivlan speglades i hennes ansikte. Gestalten sjönk lägre ner mot fönsterkarmen och drog några flämtande andetag innan det var dags att smyga vidare över gräsmattan.


Ladda ner ppt "Gestaltande beskrivning"

Liknande presentationer


Google-annonser