Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

 Sudans prisedikt är Omar Al-bashir, han född den 1 januari 1944 i Hosh Bonnaga i nordöstra Sudan.  Han studerade på militärakademi i Kario, år 1989.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: " Sudans prisedikt är Omar Al-bashir, han född den 1 januari 1944 i Hosh Bonnaga i nordöstra Sudan.  Han studerade på militärakademi i Kario, år 1989."— Presentationens avskrift:

1

2  Sudans prisedikt är Omar Al-bashir, han född den 1 januari 1944 i Hosh Bonnaga i nordöstra Sudan.  Han studerade på militärakademi i Kario, år 1989 kom han till makten.  Omar Al-bashir var ledare för nationella kongresspartiet.

3  Några av Sudans miljöproblem är otillräcklig tillgång på färskvatten  Det är fylld av öken där med mycket torrt klimat och lite växtlighet.

4

5  Normalt kan man bara räkna med regn i juli och augusti.  Mellan april och juni förekommer ofta sandstormar.

6

7  Huvudstad är Nairobi.  Kenya ligger på Afrikas östkust på gränsen till Etiopien, Sudan, Somalia, Tanzania och Uganda.  Antalet invånare i Kenya är 35 miljoner.  Språket är Swahili och engelska.

8  Presidenten heter Uhuru Kenyatta.  Han är en kenyansk ekonom och politiker, som från 30 december 2002 till 9 april 2013 var Kenyas tredje president.

9

10  Majoriteten av kenyanerna är kristna.  Traditionella trosföreställningar (som tror på naturgudar) spelar också en viktig roll, även bland delar av den kristna befolkningen.  I Kenya finns 38 % Protestanter, 28 % katoliker, 10-20 % muslimer bland övriga religioner finns bl.a. hinduer.

11  Landet ligger precis vid ekvatorn i östra Afrika. Medeltemperaturen varierar inom landet, i Nairobi, Kenyas huvudstad, är den ca 18 grader.  Nederbörden är ojämnt fördelad

12  Vattenföroreningar är ett väldigt stort problem i ett torrt område som Kenya har. Bristen drabbar framförallt kvinnorna som varje dag måste gå långa sträckor, för att hämta drickbart vatten.  Tjuvjakten på de vilda djuren är också ett stort miljöproblem eftersom en stor fauna är ett måste för ekosystemet. Försvinner en art blir det obalans och det kan ta mycket lång tid, om det ens någonsin blir stabilt igen.  Skövling av skogen ett globaltproblem men som har sitt fäste i länderna kring ekvatorn.

13

14  Sudan är ett land med stora och rika naturresurser jordbruksmarken, boskap och mineral, skogsbruk och fiske.  När det hände inbördeskrig i Sudan mellan nord och syd då tvingade de att dela på oljinkomster till söder för att avsluta inbördeskriget.

15  Jordbruksprodukter dominerar exporten, och de flesta kenyaner är sysselsatta med odling eller boskapsskötsel.  Kenya som är Östafrikas största ekonomi har samtidigt en betydligt större och mer varierad industrisektor än sina grannländer.  Jordbrukets andel av ekonomin har minskat med tiden och ligger nu under en fjärdedel av bruttonationalprodukten (BNP).

16  Kenya har utvecklat jätte mycket genom jordbruk de exporterar t.ex. majs, vete, socker till många olika länder.  Sudan det var ett utvecklat land och duktigt med jordbruk som exportera många produktioner t.ex. Bomull och köttdjur och olja och frukt till andra länder.

17 KENYA SUDAN  Ekonomin är mycket beroende av jordbruk och turism. Det som gjorde Kenya ett rik land.  Mer än 60 procent av befolkningen arbetar inom jordbruket.  BNP växte fram till 1973 med drygt 6 % per år.  Visa människor lever under fattigdom trots att den politiska eliten har löner i nivå med västerländsk medelklass.  Djurlivet i Kenya är rikt och det finns runt 100 olika arter av större däggdjur i tropiska skogarna i berg och vid vatten.  nederbörden är ojämnt fördelad, mest regnar det vid kusten och i högländerna där regnperioden infaller två gånger om året.  Kenya är jätte bra turistmål för människor som kommer från andra länder, för att det finns platser som lockar dem.  Ekonomi i Sudan var länge ett av Afrikas fattigaste länder och fortfarande lever många under fattigdomsgränsen.  Anledningen var beroende på inbördeskrig, torka, översvämningar och dåligt utbyggd infrastruktur.  Detta har kostat landet enorma summor pengar.  Sjunkande oljepriser har tidigare hotat landets ekonomi. Detta eftersom regeringen har förlitat sig på oljeinkomsterna som har gått till militären.  Klimatet i Sudan varierar från torrt ökenklimat i norr till tropiskt och fuktigt i sydost. Temperaturen är genomgående hög och kan nå 50 grader som varmast. Den största säsongsmässiga variationen är nederbörden, som faller ojämnt över året med koncentrerade regnperioder.

18 Jordbruket är : Mycket viktigt i Sudan där odlar de mycket jordnötter och sockernötter. De viktigaste exportvaror: Bomull och köttdjur och olja och frukt. Import: Petroleumprodukter, läkemedel, maskiner, kemikalier och livsmedel. Naturliga material: Vattenresurser: Nederbörd mer än biljoner kubikmeter per år. De viktigaste mineraler: Olja - Gas - guld - koppar - uran – silver.

19  Viktigaste exportvaror: te, frukt och grönsaker, kaffe till Uganda, Storbritannien och Nederländerna.  Viktigaste importvaror: verkstadsmaskiner, råolja och oljeprodukter, fordon, livsmedel, järn och stål, läkemedel från Förenade Arabemiraten, Storbritannien, Japan, Indien och USA.

20  I Kenya är jordbruket den huvudsakliga näringen och det är fattiga småbönder som står för en stor del av produktionen.  De odlar många olika saker, mycket traditionella grödor som sötpotatis, ärtor, bönor, bananer, majs, vete och socker.  Den allra viktigaste exportvaran är kaffe, som årligen exporteras ca 80 000 ton.  Men även det jobbet kräver utbildning så vanligare är att kvinnorna sköter hem och hushåll, medan mannen arbetar.

21  Sudans viktigaste handelspartner är i dag Kina, som köper större delen av Sudans olja.  Olja säljs också till andra östasiatiska länder som Japan och Sydkorea.  Sommaren 2008 började Kenya att köpa olja från Sudan.  Kenyas ledande exportvaror är te och snittblommor.  Importen där olja och olja produkter dominerar, är dock betydligt större än exporten vilket ett ständigt underskott i handelsbalansen.

22  Industri som idag finns i landet ägs av olika utländska företag.  Vinsten som industrin drar in går då till de utländska företagen, och inte till landet.  Befolkningsökningen ligger på ungefär 2,1 % per år och då BNP ökar dubbel så stor. Det leder ofta till ett växande behov av mer jordbruksproduktion för självförsörjning.  Jordbruket utgör en stor del av landets BNP och tre fjärdedelar av befolkningen är sysselsatt med det, vilket är typiskt för fattiga länder som inte har effektiv industri.

23 Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sudan#Milj.C3.B6 http://www.landguiden.se/

24  http://www.mimersbrunn.se/Kenya_arbete_15106.ht m http://www.mimersbrunn.se/Kenya_arbete_15106.ht m  http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Kenya/Jo rdbruk-Fiske http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Kenya/Jo rdbruk-Fiske  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mwai_Kiba ki_at_8th_EAC_summit,_November_2006.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mwai_Kiba ki_at_8th_EAC_summit,_November_2006.jpg


Ladda ner ppt " Sudans prisedikt är Omar Al-bashir, han född den 1 januari 1944 i Hosh Bonnaga i nordöstra Sudan.  Han studerade på militärakademi i Kario, år 1989."

Liknande presentationer


Google-annonser