Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Klarspråk – med mottagaren i fokus Kristin Aastrup, Bolagsverket.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Klarspråk – med mottagaren i fokus Kristin Aastrup, Bolagsverket."— Presentationens avskrift:

1 Klarspråk – med mottagaren i fokus Kristin Aastrup, Bolagsverket

2 Är det här klarspråk? Enligt Skollagen (1985:1100) 4 kap Grundskolan och 6 kap Särskolan är hemkommunen skyldig att sörja för att det för eleverna i grundskolan anordnas kostnadsfri skolskjuts, om sådan behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, funktionshinder hos en elev eller någon annan särskild omständighet. (Exempel från Klarspråk lönar sig, 2013)

3 Omskriven text Ditt barn kan ha rätt till gratis skolskjuts. Det gäller barn som går i kommunala grundskolor, barn som går i grundsärskola och även barn som går i förskoleklass. De kan ha rätt att åka gratis skolskjuts fram och tillbaka, mellan en plats i närheten av hemmet och skolan. Det står i skollagen. (Infomix bearbetning, Klarspråk lönar sig, 2013)

4 Klarspråk är … ”språk som dels är tydligt, dels är begripligt för de avsedda mottagarna” (Språkrådet) Ibland handlar klarspråk också om att våga ifrågasätta våga pröva något nytt

5 Varför ska vi använda klarspråk?

6 Därför klarspråk Se till demokrati och rättssäkerhet Vara effektiva och spara pengar Öka förtroendet för myndigheten Underlätta för personer med funktionsnedsättning och personer med annat modersmål

7 Språklagen Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt. (11 §) Myndigheter har ett särskilt ansvar för att svensk terminologi inom deras olika fackområden finns tillgänglig, används och utvecklas. (12 §)

8 Så skriver du klarspråk Välj en lagom personlig ton Välj relevant innehåll Disponera texten på ett logiskt sätt Förklara allt som behöver förklaras Stryk sådant som inte behövs Skriv informativa rubriker Undvik långa och invecklade meningar Använd begripliga ord och förklara facktermer Sammanfatta det viktigaste Välj en genomtänkt grafisk formgivning (Språkrådets folder Klarspråk)

9 Behöver du stöd? Ta hjälp av en kollega Fråga språkvårdaren Svenska Akademiens ordlista: app och webben www.sprakochfolkminnen.se – Webbutbildningen Att skriva bättre – Klarspråkstestet – Myndigheternas skrivregler 8:e upplagan

10 Frågor? Kristin Aastrup kristin.aastrup@bolagsverket.se 060-18 46 62


Ladda ner ppt "Klarspråk – med mottagaren i fokus Kristin Aastrup, Bolagsverket."

Liknande presentationer


Google-annonser