Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mål:  Börja arbeta med grundkursen i demokrati.  Avsluta arbetet med I Stormens öga (9.00). Metod:  Enskilt arbete med frågor om demokrati.  Diskutera.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mål:  Börja arbeta med grundkursen i demokrati.  Avsluta arbetet med I Stormens öga (9.00). Metod:  Enskilt arbete med frågor om demokrati.  Diskutera."— Presentationens avskrift:

1

2 Mål:  Börja arbeta med grundkursen i demokrati.  Avsluta arbetet med I Stormens öga (9.00). Metod:  Enskilt arbete med frågor om demokrati.  Diskutera och rösta. Tid:  08.25-09.25

3  Ordet demokrati betyder folkvälde eller folkstyre.  Demokratin föddes under antiken i Athen. Alla fria män samlades på ett torg och fattade beslut som gällde staden genom att rösta med handen. Det kallas för direkt demokrati.  I dag skulle det inte kallas för demokrati eftersom kvinnor och slavar inte fick rösta.  http://samhallskunskapi7a.wikispaces.com/Mal+med+arbetet

4 1. Hur man ska göra för att bestämma saker. I en demokrati får alla vara med att bestämma. Majoriteten vinner! 2. Hur man ska se på människan. I en demokrati är alla människor lika värda och har samma rösträtt.

5  Ha rösträtt där alla vuxna människors röster är lika värda.  Ha val som är fria (=Man får rösta på vad man vill ).  Ha val som är hemliga (Ingen ska kunna ta reda på vad du röstar på. ).  Följa Majoritetsprincipen.  Ha tros-, åsikts-, yttrande-, mötes-, och pressfrihet i en demokrati. Du ska kunna tro, tycka, säga och tänka vad du vill i en demokrati.  Vara Rättsäkert.

6  Alla människor ska vara lika inför lagen.  Med det menas att lagen gäller alla exakt lika mycket.  Ingen får heller dömas utan att få en rättegång och en advokat som hjälper till.  Man ska inte kunna bli dömd för någonting utan att man har begått ett brott.

7  Indirekt demokrati är när människor röstar fram representanter människor som ska bestämma åt dom. Kallas även för representativ demokrati. Tex. Matrådsrepresentanterna, elevrådsrepresentanterna eller Sveriges riksdag  Direkt demokrati är när alla är med och bestämmer och lägger sin egen röst. Te.x klassrådsomröstningat, I stormens öga, folkomröstnngar.

8 http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokrati

9

10  Människor respekterar inte alltid att deras skyldigheter är andras rättigheter.  Människor kanske röstar i frågor de inte har kunskap om.  Alla gillar inte tanken på demokrati och att alla människor är lika mycket värda.  Människor som är passiva och inte röstar.

11  Majoritet: Det som de flesta tycker.  Minoritet: Det som en mindre grupp tycker.  Offentlighets-principen: Alla ska ha rätt att läsa papper som skrivs av politiker, sjukvårdare för att staten inte ska kunna ta odemokratiska beslut i smyg.  Censur: Man förbjuder saker att visas/tryckas för människor

12  Läs texten om demokrati (2.1)  Svara på frågorna som hör till. Frågorna finns längre bak i häftet.

13  Titta på målen tillsammans med din bänkkompis. Diskutera under några minuter tillsammans hur ni kan visa att ni nått målen.

14 - Men först diskuterar vi!

15 http://www.skolverket.se/sb/d/2386/a/16138/func /kursplan/id/3887/titleId/SH1010%20- %20Samh%E4llskunskap

16  En bedömningsmatris är ett schema därman som elev kan se och följa sin utveckling inom ämnet lite lättare. Så här kan den se ut:  I morgon kommer ni att få en bedömningsmatris över Jag vill säga något!


Ladda ner ppt "Mål:  Börja arbeta med grundkursen i demokrati.  Avsluta arbetet med I Stormens öga (9.00). Metod:  Enskilt arbete med frågor om demokrati.  Diskutera."

Liknande presentationer


Google-annonser