Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Demokrati och diktaturer

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Demokrati och diktaturer"— Presentationens avskrift:

1 Demokrati och diktaturer

2

3

4 Hur styrs Sverige? Sverige är en demokrati. Sverige är även en monarki dvs. vi har en kung. Kungen i Sverige har ingen makt dvs han har inte rätt att bestämma.

5 Sveriges uppdelning Kommun: ca 290 st. De har kommunalt självstyre dvs. de har rätt stor frihet att bestämma vart kommunens pengar ska gå. Landsting: Huvuduppgiften är att ta hand om sjukvården. Detta är en stor kostnad och många kommuner går samman i ett landstingsområde.

6 Riksdag: 349 ledamöter, väljs vart fjärde år i demokratiska val
I dessa val utses ledamöter från hela landet Gällande i en demokrati är att ingen ”sitter säkert” på sin plats, utan man kan röstas bort vid nästa val.

7 Olika demokratier Det finns direkt och indirekt demokrati. Sverige är en indirekt dvs man utser ledamöter som ska representera folket. Fara med indirekt demokrat? Direkt demokrati är inte så vanlig. Finns i en by i Schweiz bl.

8 Där samlas man på torget och röstar.
Nackdel/fördel med direkt demokrati?

9 Man kan inte föra över en demokrati till ett annat land och tro att den passar där.
USA har en demokrati byggd på stater. Staterna har väldigt mycket själbestämmande tex har en del stater dödsstraff medan andra inte har det. Skolsystemet ser annorlunda ut från stat till stat.

10 Man blir myndig vid olika åldrar i olika stater.
Det finns tre saker som bestäms centralt i USA: Valuta, post och utrikespolitik. Det andra får staterna bestämma själva. Fördelar/nackdelar med detta?

11 Kännetecken för demokrat
I en demokrati ska det finnas: Yttrandefrihet, dvs man har rätt att säga vad man vill Tryckfrihet, man har rätt att trycka vad man vill Religionsfrihet, man har rätt att tro vad man vill Föreningsfrihet, dvs man ska ha rätt att mötas var man vill

12 I till exempel Rumänien fick man inte vara mer ä fem personer som träffades utan tillstånd.
Personlig frihet, man ska ha rätt att åka vart man vill Rättssäkerhet, man ska inte behöva vara orlig att bli anklagad för något och man ska kunna lita på att lagarna följs och gäller alla

13 Minoriter ska var skyddade

14 Vad är då en diktatur? I en diktatur saknas en eller flera av de nämnda sakerna. Det finns tre olika sorters diktaturer Religiös diktatur, religionen styr. Ex Saudiarabien, Kuwait mm Kommunistisk diktatur, ex Kuba, Kina Militär diktatur, militären styr Ex Burma, Nordkorea mm

15


Ladda ner ppt "Demokrati och diktaturer"

Liknande presentationer


Google-annonser