Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning."— Presentationens avskrift:

1

2 Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning

3 Svenska 6-7 Olika missbruk Ord och dess betydelse
Ord och dess betydelse I det här arbetsområdet kommer vi att jobba med ord och ordens betydelser. Ni ska få träna på att analysera, argumentera och skriva text med olika budskap och känslor.

4 Samla på Er så mycket fakta och kunskap ni kan inför slutprodukten, som är att ni i er studiegrupp ska skriva en sångtext till en låt. Låtens text ska innehålla en argumenterande del där ni motiverar varför det inte är bra med rökning och droger. Ni kommer att betygsättas på hur ni bygger upp texten och på ert användande av ord. Här gäller det att få med det ni lär er under genomgången. Tänk på att detaljerat beskriva känslor, tankar, åsikter, kunskaper och allt som händer.

5 -Jag har ALDRIG rökt en cigarett..
Alkohol, tobak och droger – vad är det och hur påverkar det? Det finns massvis med ord som man kan använda för att beskriva detta. Det finns också ord som man kan använda där budskapet är underförstått, exempelvis om någon säger ironiskt: -Jag har ALDRIG rökt en cigarett.. (då menar man egentligen att man HAR rökt). Att tänka på: Ibland måste lådan öppnas för att man ska veta innehållet, fast samtidigt kan det vara mer spännande innan den öppnas. Innehållet kan vara en besvikelse. Därför bör man kanske inte alltid avslöja ALLA detaljer utan låta den som läser själv få fundera på hur det kan ha gått till eller känts.

6 ANALYSERA Att analysera innebär att man lyssnar på eller läser något, tänker efter, och hittar en innebörd/en betydelse av det man läst. I en analys av en text kan man ifrågasätta olika saker. Oftast handlar det om innehåll, budskap, betydelser och tankar. Man kan ställa sig frågorna Vad, hur och varför? När man analyserar går man in på djupet i alla olika delar. Exempelvis: Vem handlar det om, hur började problemet, varför började man röka?

7 Lillebror. 
Bli aldrig som mig när du blir stor 

Snälla var försiktig älskade lilla vän 
Ger du vika för dina gener blir du aldrig densamma igen 

Jag har aldrig sett dig bearbeta, du har alltid varit stark 
Mendans jag alltid vände mig till mina pappersark 

Och mycket mer än så 
Därför måste jag få dig att förstå 

Snälla, vakna upp och se 
Att detta liv inte har något att ge 

Bara mer ångest, bara mer misär 
Snälla lilla du lova och svär, att du aldrig blir kvar i det här? 

Det har inte hänt så många gånger, men allting har en början allting har ett slut 
Låt inte detta bli på det sätt du till sist checkar ut 

Min själ är nog förlorad men det är inte din 
Lev nu, Lev för evigt och lev lite till för min 

Och jag vet ju så mycket väl hur många du älskar som sysslar med verklighetsflykt 
Du vet ju hur det ser ut och det är inte snyggt 

Så jag ber dig sluta gräv innan marken har börjat forma sig till en djup grop 
För där på botten kan ingen höra dina rop 

Snälla jag ber dig bli något annat nu när du blir stor 
Något annat än din syster, pappa och mor 
Snälla, Snälla, Snälla bli aldrig som oss lillebror

8 En analys på dikten: Hur känner du dig när du läser den?
Hur känner sig den som skriver? Vad har hänt? Vem riktar sig dikten till? Varför skriver hon den? Vad handlar det om för missbruk? Varför gör man själv något man vet är fel och som man sett går åt helvete? Systern är en djup människa med mycket tankar men vågar bara yttra dem på papper. Hon har säkerligen växt upp med alkoholiserade föräldrar som inte skött om henne så att hon fått ta hand om sig själv mycket. Att det alltid fanns sprit hemma och de drack gjorde kanske att även hon sökte tröst i alkoholen för att få fly den hemska vardagen lite. Men hon blev ju inte gladare eller lyckligare av det och nu är hon rädd att hennes lillebror ska gå samma öde till mötes.

9 ARGUMENTERA När man argumenterar för något så bör man först och främst ha en stark åsikt för det eller emot det. För att argumentera i en text så behöver man först veta vad man vill lyfta fram. Det kan exempelvis handla om rattfylla, röklukt eller missbruk som påverkar andra än en själv. Argumentationen här kan då vara att man anser att personen ifråga borde skärpa sig och tänka på att det den gör skadar andra också, både de som bryr sig om personen samt de som råkar hamna i vägen. Man kan då beskriva sin frustration och ilska över beteendet samt ta upp argument för varför personen bör sluta, ta tag i sig själv eller hur den kan få hjälp.

10 OLIKA BUDSKAP En text skrivs alltid med ett syfte av författaren, men det är inte säkert att den som läser texten uppfattar den så. Texter tolkas olika beroende på vad den som läser/lyssnar fastnar för eller har för egna erfarenheter. Det finns många texter som har fler budskap i sig, är man medveten om detta så hittar man det lättare. Man kan också använda sig av ”dolda budskap” i texter (och filmer), då det framgår saker utan att de ordagrant berättas. När man själv skriver texter med innehåll av budskap så bör man tänka på vad det är man vill få fram, oavsett om det är dolt eller inte, så det inte blir otydligt och svårt att förstå.

11 Lycka till med Er kampanj mot droger!
Er uppgift nu är att utifrån låten som ligger under UPPGIFTER skriva er egen dikt. Den ska vara på minst 75 ord och ta upp det som berörs i låten. Ni ska skriva den som att det är NI själva som blivit utsatt för allt det som texten handlar om. Ni ska alltså skriva den i JAG-form. Språket skall vara korrekt svenska utan slangord och stavfel. Du får gärna rimma om du vill. Detta kommer hjälpa er när ni sedan ska skriva er låts text tillsammans! Lycka till med Er kampanj mot droger!


Ladda ner ppt "Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning."

Liknande presentationer


Google-annonser