Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

LEDARSKAP & METODIK Kristina Yondt

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "LEDARSKAP & METODIK Kristina Yondt"— Presentationens avskrift:

1 LEDARSKAP & METODIK Kristina Yondt kristina.yondt@telia.com

2 LEDARSKAP & SJÄLVKÄNNEDOM

3 Vad är ett ledarskap? Ledarskap är en beteckning på det inflytande som en ledare utövar på en grupp människor. (Wikipedia.org)

4 Vad är självkännedom? Självkännedom är egenskapen hos människor att ha kunskap om sina egna mentala tillstånd, som trosföreställningar och viljeattityder.

5 Egen erfarenhet Utveckla eget handlande. (våga, vilja, pröva) Ta till andras erfarenheter och teorier PEDAGOGISK GRUNDSYN

6 KUNSKAP OM SIG SJÄLV SOM LEDARE situationDå gjorde jagDå tänkte jagIstället skulle jag Första lektionen, dålig start Tog närvaro, elever fick stava sina efternamn. Va´ omotiverade eleverna är. Inte glada… Tagit i hand, välkommen med leende. Frågat vad de sysslar med för musik

7

8 Vad är en ledare? ” En ledare är en person som strukturerar och överblickar arbetet i en grupp människor.” (Wikipedia.org)

9 EGENSKAPER

10 http://similarminds.com/leader.html

11 EGENTEST Markera i ett av dessa svarsalternativ för varje fråga. Svarsalternativen ger följande poäng: Nästan aldrig1p Ibland2p Ofta3p Nästan alltid4p 1)Jag känner mig tidspressad 2)Jag tycker mycket illa om att stå i kö 3)Jag förstår inte varför alla måste handla i affärer samtidigt som när jag gör det 4)Jag går på högt varv och driver på mig själv 5)Jag blir otålig på människor som gör saker och ting långsamt 6)Jag har svårt att ”göra ingenting” 7)Jag vill beskriva mig själv som både nyfiken och otålig 8)Jag känner mig irriterad eller upprörd inombords 9)Jag kommer på mig själv med att skynda mig även när jag egentligen har gott om tid 10) Jag äter fort och är den som är färdig först 11)Jag blir irriterad på människor som är fumliga eller slarviga 12)Folk i min omgivning säger åt mig att varva ner och ta det lite lugnare 13)Jag läser sällan eller aldrig bruksanvisningar 14)Jag tycker inte om när folk kör i 70km/h på 90-väg 15)Jag gillar att göra flera saker samtidigt

12 Poäng : Fler än 45p Mindre än 30p Tydlig A typ Tydlig B typ Mitt emellan: blandtyp Vad är A och B typer???

13 A typ anses vara: Tävlings- och konkurrensinriktad Blir lättirriterad och rastlös om saker och ting kör ihop sig Han/hon har ett stort behov av spänning och utmaningar av olika slag Är i regel snabb och effektiv i sitt handlande Trivs med att samtidigt ha många bollar i luften Är utrustad med en hög (ofta alltför hög) ambitionsnivå svårt att delegera, vill göra allt själv ängslig ”Gör jag det inte själv, blir det inte gjort.” starkt behov av att ständigt blir bekräftad och omtyckt.

14 Hushållar med sin energi Känner i allmänhet förnöjsamhet och har en måttlig ambitionsnivå Arbetar långsamt och metodiskt Trivs bäst med att göra en sak i taget Föredrar lugnare livstempo och är inte lika stresstålig som Typ A. B typ Man är inte bunden vid en typ, utan om insikten finnes och man är medveten är detta föränderligt.

15 METODIK - utvärdering - ge eleven möjligheten till val av vilket betyg de vill satsar på (guitarr) - om en elev inte vill vara med i en aktivitet= Prata med eleven efteråt, om tid finnes. Fråga vad han/hon vill göra på musiken. Kom överens: om du kommer nästa gång ska vi göra… - lär känna dina elever!

16 TIPS Arrangera ett kort potpurri! (sång/spel)

17 Levande material, musik & elev Skapa tillsammans med eleverna, inte själv Våga släppa på planering, ha roligt & njut om det låter bra!


Ladda ner ppt "LEDARSKAP & METODIK Kristina Yondt"

Liknande presentationer


Google-annonser