Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Förklaring Det finns åtminstone två möjliga logiska förklaringar 1.Stjärnornas positioner är verkligen oföränderliga i förhållande till varandra. Så trodde.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Förklaring Det finns åtminstone två möjliga logiska förklaringar 1.Stjärnornas positioner är verkligen oföränderliga i förhållande till varandra. Så trodde."— Presentationens avskrift:

1 Förklaring Det finns åtminstone två möjliga logiska förklaringar 1.Stjärnornas positioner är verkligen oföränderliga i förhållande till varandra. Så trodde man länge. Man tänkte sig att stjärnorna var fästa vid himlavalvet.

2 Förklaring

3 2. Stjärnorna är så avlägsna att förändringar i deras inbördes lägen är svåra att se trots Jordens rörelse under årets lopp. Dessutom trodde man länge att Jorden låg i centrum av universum. Betydelsen av Jordens rörelse i sin bana klarnade först då man började förstå sig på Solsystemets uppbyggnad och funktion på 1500-luvulla.

4 Förklaring Detta fenomen som kallas parallax, är så obetydligt till och med för de mest närbelägna stjärnorna att man kunde observera det med optiska precissioninstrument först år 1836. Den årliga parallaxen för vår närmaste stjärngranne motsvarar en avvikelse på 5 mm betraktat på avståndet 1 km. Mätningarna som visade effekten utfördes av tysken Friedrich Bessel.

5 Förklaring


Ladda ner ppt "Förklaring Det finns åtminstone två möjliga logiska förklaringar 1.Stjärnornas positioner är verkligen oföränderliga i förhållande till varandra. Så trodde."

Liknande presentationer


Google-annonser