Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ignaz Semmelweis studerade orsaken till skillnaden i frekvensen av barnsängsfeber (11% resp. 3 % år 1846). Tabell ur Wikipedia.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ignaz Semmelweis studerade orsaken till skillnaden i frekvensen av barnsängsfeber (11% resp. 3 % år 1846). Tabell ur Wikipedia."— Presentationens avskrift:

1 Ignaz Semmelweis studerade orsaken till skillnaden i frekvensen av barnsängsfeber (11% resp. 3 % år 1846). Tabell ur Wikipedia

2 Carl Hempel First Philosophy: Knowledge and reality

3 Hypoteser (enligt Carl Hempel)
Epidemiska luftföroreningar Överbeläggning Diet Omild behandling Medicinestuderanden Präst Förlossningsställning

4 Hypotes 3 Skillnaden i diet förorsakar skillnaden i dödlighet. Förutsägelse (deduktiv härledning, testimplikation) Skillnaden i dödlighet minskar om skillnaden i diet avskaffas.

5 premiss 1 Hypotes  Testimplikation
premiss 2  Testimplikation slutsats  Hypotes

6 Om skillnaden i diet förorsakar skillnaden i dödlighet, så minskar skillnaden i dödlighet om skillnaden i diet avskaffas. Skillnaden i dödlighet minskar inte fast skillnaden i diet avskaffas. Skillnaden i diet förorsakar inte skillnaden i dödlighet.

7 Ny hypotes Ett likämne (Cadavertheile, cadaverous particles) förorsakar skillnaden i dödlighet. Förutsägelse Om läkarna tvättar händerna, så minskar skillnaden i dödlighet.

8 Om likämnet förorsakar skillnaden i dödlighet, så minskar skillnaden i dödlighet om läkarna tvättar händerna. Skillnaden i dödlighet minskar då läkarna tvättar händerna. ?

9

10 Förklaringar förklaringar utgående från meningssammanhang
motivförklaringar statistisk förklaring orsaksförklaring Filosofilexikonet + funktionela förklaringar

11 Kausalitet Teorier och hypoteser gäller ofta orsakssamband.
Enligt Hume kan man inte av erfarenhet veta att en kausal relation föreligger. Vad är en orsak? Vad är ett kausalt förhållande? En orsak är en nödvändig del av ett komplex av villkor, vilka tillsammans är tillräckliga för verkan.

12 Med orsak syftar man sällan på självklara nödvändiga villkor:
Tyngdkraften anges inte som orsak till att ett flygplan störtat. Tillgången på syre anges sällan som en orsak till en brand.

13

14 Kausalitet och sannolikhet/risker
Förorsakar svininfluensavaccinet Pandemrix narkolepsi? Förorsakar tobaksrökning (enskilda fall av) lungcancer? Förorsakar radioaktiv strålning från kärnkraftverk cancer?

15 Korrelation mellan två fenomen kan förorsakas eller förklaras av en gemensam orsak eller betingelser som gynnar båda fenomenen.

16

17 Utbildningsburken & Magnus Ehinger


Ladda ner ppt "Ignaz Semmelweis studerade orsaken till skillnaden i frekvensen av barnsängsfeber (11% resp. 3 % år 1846). Tabell ur Wikipedia."

Liknande presentationer


Google-annonser