Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

BO OCH LEVA INTRODUKTION AV KAPITLET Hur undvika vräkning Samboregler

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "BO OCH LEVA INTRODUKTION AV KAPITLET Hur undvika vräkning Samboregler"— Presentationens avskrift:

1 BO OCH LEVA INTRODUKTION AV KAPITLET Hur undvika vräkning Samboregler
I det här kapitlet ska vi bland annat prata om hur man undviker att bli vräkt och vem som får grejerna om ett samboförhållande tar slut.

2 SANT ELLER FALSKT? Man får en betalningsanmärkning om man blir vräkt från sin bostad. MAN FÅR EN BETALNINGSANMÄRKNING VID VRÄKNING Betalningsanmärkning även utan hyresskuld Det är många unga som inte riktigt vet vad som gäller, och konsekvenserna av att inte veta och göra ”fel” kan bli allvarliga. Kronofogden har utformat ett antal påståenden som vi ska ta ställning till. Så nu är frågan: vad tror ni är rätt? Vad är sant och vad är falskt? Om påståendet är sant blir det grönt, om det är falskt blir det rött. Man får en betalningsanmärkning om blir vräkt från sin bostad. Sant eller falskt? Det är sant, du får en betalningsanmärkning om du blir vräkt. Du kan ha betalat alla dina hyresavier men blivit vräkt på grund av någon annan anledning och då hamnar du i Kronofogdens register. Från Kronofogdens register hämtar kreditupplysningsföretagen sin information och de personer som finns registrerade hos Kronofogden får en betalningsanmärkning av kreditupplysningsföretagen. Det blir sedan mycket svårt att få en ny bostad. Tyvärr är det så att just många ungdomar har svårt att klara av att betala sitt första boende.

3 SANT ELLER FALSKT? Jag ska resa ett halvår och tänkte slå två flugor i en smäll –min kompis behöver en lägenhet och jag slipper betala hyra, så jag hyr ut den till henne. Jag känner ju henne och litar på henne så jag tänker inte berätta det för hyresvärden Jag blir ju knappast vräkt även om han skulle komma på oss. OLOVLIG UTHYRNING Skriftligt godkännande krävs vid uthyrning i andra hand Första-handshyresgästen är ansvarig för lägenheten Jag ska resa ett halvår och tänkte slå två flugor i en smäll – min kompis behöver en lägenhet och jag slipper betala hyra, så jag hyr ut den till henne. Jag känner ju henne och litar på henne så jag tänker inte berätta det för hyresvärden. Jag blir ju knappast värkt även om han skulle komma på oss. Det är falskt, eftersom du faktiskt kan bli vräkt. Otillåten uthyrning i andra hand kan vara en orsak till att du blir vräkt. För att det inte ska bli en form av otillåten uthyrning måste man ha fått ett skriftligt godkännande av hyresvärden, eller om man bor i en bostadsrätt, bostadsrättsföreningens styrelse. Det spelar ingen roll om det är bästa vännen, syrran eller mamma man måste ha fått ett godkännande innan. Att hyra svart av någon i andrahand, eller tredjehand är mycket vanligt. De som bor utan kontrakt, riskerar ständigt att åka ut eftersom det inte finns ett giltigt avtal. Att hyra svart kan föra med sig en hel del otrevligheter, som att ständigt behöva vara på sin vakt för att inte grannarna ska fatta misstankar om att lägenheten hyrs ut olagligt. Får hyresvärden reda på att någon annan än kontraktsinnehavaren bor där, så åker den tillfällige hyresgästen utan kontrakt ut, och förstahandshyresgästen riskerar dessutom att bli av med lägenheten. Det finns inga fördelar med att bo svart, förutom att det är bättre än ingenting alls.

4 SANT ELLER FALSKT? Jag har hört att man kan bli vräkt om man har flera katter hemma som förstör lägenheten genom att bland annat klösa på väggarna. SKYLDIGHET ATT TA HAND OM LÄGENHETEN Normalt slitage Sanitära olägenheter Jag har hör att man kan bli vräkt om man har flera katter hemma som förstör lägenheten genom att bland annat klösa på väggarna. Sant, du kan bli vräkt på grund av att du inte sköter din bostad, exempelvis genom så kallade sanitära olägenheter där bland annat husdjur kan ingå. Man kan faktiskt till och med bli vräkt för att man inte har städat lägenheten ordentligt.

5 SANT ELLER FALSKT? Jag har haft fest och nu har min granne anmält till hyresvärden att han har blivit störd av mig. Nu kan jag bli vräkt. HYRESGÄSTEN SKA INTE STÖRA GRANNARNA Antalet varningar varierar mellan hyresvärdar Laglig rätt till varning Jag har haft fest och nu har min granne anmält till hyresvärden att han blivit störd av mig. Nu blir jag vräkt. Det är sant, du riskerar att bli vräkt på grund av att du har stört dina grannar. Hyresvärden kommer att utreda klagomålet och med all sannolikhet fråga eventuella vittnen. Om det visar sig att du har stört dina grannar kan det vara en grund för uppsägning, först får du dock en varning av hyresvärden.

6 SANT ELLER FALSKT? Jag skulle ha betalt hyran förra veckan men hade inte råd, nu kan jag bli vräkt. HYRESGÄSTEN SKA BETALA I TID Ta kontakt innan förfallodagen passerat Upprepad förening Efter en (1) vecka kan kontraktet sägas upp Jag skulle ha betalt hyran förra veckan men hade inte råd. Nu kan jag bli vräkt. Sant, i princip kan du bli vräkt efter bara några dagars försening. Det är mycket viktigt att du agerar och tar kontakt med hyresvärden om du inte kan betala hyran. Det är möjligt att du och din hyresvärd kan hitta en lösning tillsammans. Hyran är ju det som man betalar till hyresvärden för att få bo i lägenheten. Vi brukar säga att hyran är en extra prioriterad räkning. Jag kan inte skylla på att jag inte har fått hyresavin utan har en skyldighet att veta vilka räkningar som jag ska betala och ta kontakt med hyresvärden om någon uteblir. Är jag som hyresgäst mer än en vecka försenad med att betala har hyresvärden rätt att säga upp hyresavtalet och vända sig till Kronofogden och meddela att det finns en hyresskuld. Då startar processen kring vräkningen. Från det att man blivit uppsagd har man tre veckor på sig att betala hyran och Kronofogdens avgift. Gör jag det får jag tillbaka kontraktet och vräkningsprocessen stoppas. Om jag däremot är upprepat försenad med att betala min hyra hjälper det inte att jag sedan betalar inom tre veckor, då får jag inte tillbaka kontraktet, då har jag tre månader på mig att flytta. För att inte bli vräkt ska man: betala hyran minst tre dagar före sista betalningsdag och om man inte kan betala, omedelbart kontakta hyresvärden.

7 SANT ELLER FALSKT? Min hyresvärd har hotat att vräka mig och säger att hon ska komma och kasta ut både mig och mina saker, vilket hon har rätt till. ENDAST KRONOFOGDEN FÅR VERKSTÄLLA VRÄKNING Opartisk medlare Utredning hos sociala myndigheter Min hyresvärd har hotat att vräka mig och säger att han ska komma och kasta ut både mig och mina saker. Kan han göra det? Det är falskt, hyresvärden kan inte vräka dig på egen hand. Kronofogden är den myndighet som har till uppgift att genomföra vräkningar. För att du ska kunna vräkas måste hyresvärden först skaffa ett beslut, eller utslag som det heter, från Kronofogden eller ett beslut från domstol där det står att du ska flytta. Först därefter kan hyresvärden vända sig till Kronofogden för att få dig vräkt. Om du inte flyttar frivilligt är det Kronofogdens uppgift att se till att bostaden töms en bestämd dag. Innan vräkningen kan genomföras måste både hyresvärden och Kronofogden ha underrättat socialförvaltningen.

8 VAD HAR MAN RÄTT TILL? Vilka skyldigheter och rättigheter gäller när man hyr en lägenhet? Vad ska man ha skriftligt bevis på när man hyr i andra hand? Hur mycket ska man, som mest, betala om man hyr möblerat? Flytta? Glöm inte att… REPETERA SKYLDIGHETER OCH RÄTTIGHETER Påslag vid möblerat Skriftligt godkännande vid uthyrning i andra hand Hyresnämnden kan hjälpa När jag hyr en lägenhet har jag både rättigheter och skyldigheter. Jag ska betala hyran i tid, sköta om lägenheten och inte störa grannarna. Hyresvärden ansvarar för att lägenheten är i gott skick. Om till exempel spisen går sönder eller om det blir stopp i avloppet ska hyresvärden reparera felen. Med jämna mellanrum måste värden också måla och tapetsera om. Hyresvärden måste tåla ett normalt slitage av mig men alla andra skador kan jag behöva betala för när jag flyttar. Tyvärr är det dock inte självklart att all hyresvärdar gör det de ska. Exempel X bodde i en hyreslägenhet där fönstret inte gick att stänga helt, något som gjorde att lägenheten blev iskall när det blev kallt ute. Hon hade försökt att påtala detta för hyrsevärden men denne ignorerade henne. Vad gör man om hyresvärden inte lyssnar och inte sköter om lägenheten? Om man hyr sin lägenhet är det bra att gå med i Hyresgästföreningen, de förhandlar med hyresvärden om hyran och villkoren för boendet samt ger stöd i kontakten med hyresvärden. Man måste ha varit medlem i sex månader innan felen uppstod för att få hjälp. Det går också att ansöka om att få betala in hyran, eller delar av hyran, till Länsstyrelsen istället för till hyresvärden, det kallas deponering av hyra. Det kan man bland annat göra om hyresvärden brister i sin underhållsskyldighet. Om jag ska hyra en lägenhet i andra hand så ska jag se till se att förstahandshyresgästen har ett skriftligt tillstånd från fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningens styrelse. Det är även bra att skriva ett kontrakt med den som jag hyr av om hur länge jag ska hyra lägenheten. Den hyrestid som vi har kommit överens om gäller även om förstahandshyresgästen plötsligt skulle ändra sig. Om jag hyr möblerat bör vi också göra en gemensam inventarielista över möbler och tillbehör. Då får jag vara beredd på att betala lite extra för slitage av möblerna men det ska vara rimligt utifrån möblernas värde. Om jag tycker att hyran verkar hög jämfört med en likvärdig lägenhet så kan jag kontakta hyresnämnden. Kommer de fram till att hyran varit oskäligt hög kan den jag hyr av bli skyldig att betala tillbaka. Många missar att betala räkningar på grund av att de inte gjort en adressändring och därför inte fått räkningen. Man kan inte skylla på att man inte har fått en räkning som ursäkt för att inte ha betalat. Det är ens skyldighet att veta när man ska betala och kolla upp varför en räkning inte har kommit. Så se till att göra en adressändring om ni flyttar, gärna med eftersändning även om det kostar en liten slant. Glöm heller inte bort att göra en flyttanmälan av el och fast telefoni. Annars kan det bli oklart om vem som ska betala. Om man har abonnemang med långa bindningstider och flyttar till ett boende där tjänsten inte går att använd är man ändå skyldig att fortsätta att betala under hela bindningstiden eller betala en straffavgift för att komma ur avtalet i förtid. Ibland går det att ordna om man hittar någon som vill överta abonnemanget, kanske den som flyttar in efteråt eller en vän?

9 INFORMERA OM SIDAN Konsumentverket och Boverket står bakom Om man vill veta lite mer om vad som gäller kring boendet kan man besöka sidan omboende.se. Där står allt från vad man ska tänka på innan man köper sitt boende till vad som gäller när man hyr. Det är Konsumentverket och Boverket som står bakom sidan.

10 VEM FÅR VAD? Niklas intresse är friskis och aktier. Sara gillar klättring och att laga mat. De tjänar ungefär lika mycket och delar på hyran och de gemensamma räkningarna. Niklas lägger en del pengar på träningskort resterande köper han aktier för. Sara lägger en del pengar på utrustning och betalar alltid maten. Åren går och förhållandet tar slut. GEMENSAMT BOHAG OCH UNDANTAG Bodelning av gemensamt bohag Aktier är inte gemensamt bohag Hur situationen kan undvikas (Låt deltagarna sitta i små grupper och gå igenom de olika fallen utifrån hur de tycker att det borde vara i ca 10 min. Gå sedan igenom fallen utifrån sambolagen. Problematisera vad de skulle kunna ha gjort annorlunda för att få ett bättre skydd. Det kan vara bra att brodera ut fallen för att göra dem mera levande.) Niklas intresse är friskiss och aktier. Sara gillar klättring och att laga mat. De tjänar ungefär lika mycket och delar på hyran och de gemensamma räkningarna. Niklas lägger en del pengar på träningskort resterande köper han aktier för. Sara lägger en del pengar på utrustning och betalar alltid maten. Åren går och förhållandet tar slut. Vem får vad? De delar möblerna lika mellan sig och var och en tar sina personliga tillhörigheter. Niklas behåller sina aktier, som nu är värda betydligt mycket mer. Sara behåller förstås sin klätterutrusning men får inte del av aktierna även om hon har möjliggjort Niklas sparande genom att köpa all mat. Känns det rättvist? Om inte? Vad hade de kunnat göra annorlunda? De hade kunnat skriva ett avtal eller så kunde Sara ha haft ett eget aktiesparande.

11 VEM FÅR VAD? Zaid och Camilla flyttade ihop efter gymnasiet. Några år senare fick de Nazlie. När Nazlie är två år omkommer Zaid i en trafikolycka. Zaid var försäkrad, både via jobbet och privat. SAMBOR ÄRVER INTE VARANDRA Närmast anhörig Förmånstagare till försäkringar kräver aktivitet Zaid och Camilla flyttade ihop efter gymnasiet. Några år senare fick de Nazlie. När Nazlie är två år omkommer Zaid i en trafikolycka. Zaid var försäkrad, både via jobbet och privat. Vem får vad? Alla pengar går till Nazlie, eftersom Camilla inte är inskriven som förmånstagare till försäkringarna. Zaid och Camilla hade aldrig tänkt tanken att någon av dem skulle kunna dö ung. Nazlie ärver även Zaids resterande tillgångar men eftersom hon bara är 2 år förvaltas pengarna av en förvaltare. En mindre del av pengarna kan Camilla ansöka om för Nazlies räkning, till exempel till glasögon och skolresa. Den större summan tillfaller sedan Nazlie när hon fyller 18 år. Känns det rättvist? Vad skulle de ha kunnat göra annorlunda? De hade till exempel kunnat skriva ett testamente och skrivit in Camilla som förmånstagare till livförsäkringen. Barnen, gemensamma eller den avlidnas, har alltid rätt att få ut sin laglott, vilket är halva arvet.

12 VEM FÅR VAD? Martin och Kim träffas på en fest. Två månader senare flyttar Martin hem till Kim. Det är mest praktiskt eftersom Martin bor i en liten etta i andra hand och Kim har en bostadsrätt, en stor tvårummare. De beslutar sig för att renovera lägenheten. Under ett par år går alla deras pengar till renoveringen. Dessutom tar Martin ett banklån på kronor för att renovera parets kök. Kim träffar en ny och Martin blir tvungen att flytta. SKAFFAD FÖR GEMENSAMT BRUK Hur situationen kan undvikas Martin och Kim träffas på en fest. Två månader senare flyttar Martin hem till Kim. Det är mest praktiskt eftersom Martin bor i en liten etta i andra hand och Kim har en bostadsrätt, en stor tvårummare. De beslutar sig för att renovera lägenheten. Under ett par år går alla deras pengar till renoveringen. Pengarna räcker ändå inte så Martin tar ett blancolån på kr för att de ska kunna renovera kök och badrum. Kim träffar dock en ny partner, vad gör de nu? Martin får inte ett öre i ersättning för all tid, arbete och pengar som han har lagt ner på lägenheten. Lägenheten är ju Kims. Han har dessutom kvar lånet, som kommer att ha kostat honom ytterligare kr med ränta och avgifter innan det är återbetalt. Känns det rättvist? Om inte? Vad skulle de ha kunnat göra annorlunda för att skydda Martin? Martin hade till exempel kunnat köpa in sig i lägenheten, de hade även kunnat skriva ett avtal om att han skulle få hälften av övervärdet eller att han skulle få tillbaka de pengar som han gått in med.

13 SAMBOR – VAD GÄLLER? Bodelning enbart av gemensam bostad och bohag
Sambos ärver inte varandra Är inte självklart förmånstagare till varandras livförsäkringar Vänner som bor ihop innefattas inte av sambolagen Delad eller gemensam ekonomi? – Vad ska gälla för er? Vad gäller vid försörjningsstöd? Vad gäller vid utmätning av lön och tillgångar? SAMMANFATTNING AV SAMBOREGLER Sambo med försörjningsstöd Sambo med utmätning Sambor är två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande, har gemensamt hushåll och inte är gifta. Som sambor ska man dela lika på den gemensamma bostaden, möbler och hemutrustning om man flyttar isär, oavsett vem som har betalat. Det heter att man delar på gemensam bostad och gemensamt bohag. Men allt räknas inte som gemensamt bohag. Kläder eller fritidsutrustning som bara används av den ena ingår till exempel inte. Hund, bil, aktier, fritidshus och fritidsbåt ingår heller inte, där är det den person som står på sakerna som får dem. Detta kan vara bra att tänka på, exempelvis om man ska köpa en bil ihop. Då kan det vara bra att skriva ett avtal där det står vad man ska göra vid en eventuell separation. Annars kan det bli så att båda står på lånet och måste betala men bara en äger bilen och har rätt till den. Sambor ärver inte varandra, istället går den avlidnes egendom till dennes släktingar. Man kan skydda varandra genom att skriva ett testamente. För att ett testamente ska gälla måste det vara bevittnat av två vittnen som själva inte gynnas av testamentet, och det ska vara daterat. Barnen, gemensamma eller den avlidnas, har alltid rätt att få ut sin laglott, vilket är halva arvet. Som sambor kan det vara bra att kolla så att man är förmånstagare till varandras försäkringar. Glöm inte att man även kan vara försäkrad via jobbet. Om man har öppnat ett gemensamt bankkonto är det viktigt att man inte glömmer att ändra på detta vid en separation. En bra lösning är att bara ge varandra dispositionsrätt. Det innebär att man får veta saldot och ta ut pengar från kontot. Men personen som disponerar kontot har inga andra rättigheter. Kontohavaren kan närsomhelst plocka bort dispositionsrätten. Har man ett gemensamt konto går detta däremot inte, vilket kan bli ett problem vid en separation. Om man arbetar och har en inkomst och flyttar ihop med någon som har försörjningsstöd så kan försörjningsstödet dras in eller minskas om hushållets gemensamma inkomster inte längre uppfyller kraven. Och om man arbetar och har en inkomst och blir sambo med någon som har utmätning av lön kan det bli så att Kronofogden drar mer pengar i utmätning av den som har skulder eftersom man räknar med att vissa utgifter blir lägre.


Ladda ner ppt "BO OCH LEVA INTRODUKTION AV KAPITLET Hur undvika vräkning Samboregler"

Liknande presentationer


Google-annonser