Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Skrivarskolan KÄLLHÄNVISNING.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Skrivarskolan KÄLLHÄNVISNING."— Presentationens avskrift:

1 Skrivarskolan KÄLLHÄNVISNING

2 Fredrik Svarar Svenskexpert

3 Fråga ”Hej Fredrik. Jag är en lång kille på fjorton vårar som har ett problem. Vår grymma magister Jane Tallström har gett oss en svår uppgift som jag måste göra. Hon vill att jag ska skriva en reflekterande och resonerande text som handlar om andra världskriget. I texten så vill hon att jag ska skriva med olika fakta som jag hittar på internet. Mitt problem är att jag inte vet hur man skriver en korrekt källhänvisning i texterna. Snälla bästaste Fredrik. Du måste hjälpa mig. Annars får jag nog ett F i betyg! /Hemlig kille i åttan”

4 Svar ”Hej Hemlige kille i åttan.
Vad roligt att att du fyller år på vårkanten. Det gör jag med. Självklart ska jag hjälpa dig att få ett bra betyg i svenska. Inga problemos. ”Pappa fixar” Häng bara med under min grymisch föreläsning så får du med all säkerhet ett A i betyg. /Fredrik”

5 Källhänvisning – Varför är det viktigt?
Skiljer på ditt eget och andras arbete Det stärker och ökar uppsatsens trovärdighet Visar på kunnighet inom ditt ämne

6 HUR BEARBETAR JAG TEXT SOM JAG HÄMTAR FRÅN NÄTET?
Studieteknik HUR BEARBETAR JAG TEXT SOM JAG HÄMTAR FRÅN NÄTET?

7 Källkritiska bör vi vara till all form av information vi stöter på.
Källkritik Källkritiska bör vi vara till all form av information vi stöter på. Ställ frågor: 1: Vem har skrivit eller producerat informationen? 2: Vad är syftet? 3: Jämför 2-3 olika källor innan du bestämmer dig!

8 Fredriks exempel VÄRDERA DINA KÄLLOR!

9 Studieteknik ”Klistra in din information som du hittar på nätet i ett Worddokument.”

10 Bearbeta informationen!
”Skriv om informationen med egna ord.”

11 Källhänvisning! ”Har du hitta, använt eller skrivit av information från internet så MÅSTE du tala om vem som har skrivit texten från början.”

12 Prioriteringsordning
Skriv källa i följande ordning: 1: Författarnamn Vem har skrivit dokumentet? 2: Titel Vad heter dokumentet? 3: Utgivare Vem har publicerat dokumentet? 4: Arkiv (bibliotek) Var kan man få tag på dokumentet?

13 I FOTNOTEN Exempel: ”Förintelsen”, SO-rummet 5/5 - 2014.
Vad skall man skriva i fotnoten? Ange författare och årtal (ev. sida). Om författare saknas anges titel (rubriken) samt sida på internet och datum. Exempel: ”Förintelsen”, SO-rummet 5/

14 KÄLLFÖRTECKNING NÄR MAN SKRIVIT KLART SIN TEXT SÅ SAMMANSTÄLLER MAN ALLA SINA KÄLLOR PÅ SISTA SIDAN. KÄLLFÖRTECKNING ”Förintelsen”, SO-rummet 5/ , tillgänglig på citerad 5/5 – 2014. Arfwedsson, Jacob, 2002, "Utan förintelsen segrar Le Pen", Smedjan 2/5, tillgänglig på citerad 28/

15 DU ÄR NU REDO ATT ARBETA MED UPPGIFT 3 I LOGGBOKEN.
Enskilt arbete DU ÄR NU REDO ATT ARBETA MED UPPGIFT 3 I LOGGBOKEN.


Ladda ner ppt "Skrivarskolan KÄLLHÄNVISNING."

Liknande presentationer


Google-annonser