Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Anneli och Christians Datorskola

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Anneli och Christians Datorskola"— Presentationens avskrift:

1 Anneli och Christians Datorskola

2 Vad är T_data och hur funkar det ?
T_data är elevernas plats på hårddisken. I T_data har du som elev rätt att skapa en mapp under din klass. Din klass är dessutom ditt användarnamn. I din mapp ska du spara allt ditt skolarbete. Det är bara Christian som kan slänga dina dokument. Tänk på att alla kan läsa dina dokument, så spara inte några hemligheter. Nu ska du skapa en mapp i din klass katalog, gör det med utforskaren. Leta under program i startmenyn.

3 Skapa och spara Starta word antingen ifrån startmenyn eller ifrån NAL-fönstret (det som alltid kommer upp när du startar en dator i skolan) Skriv Hej och gå till arkiv Spara som. Leta nu upp din mapp i T_data och döp dokumentet till dittnamnhej och klicka på OK

4 Öppna och Rätta Öppna T_data gå till katalogen Tema media.
Detta kan man göra via utforskaren. Dubbelklicka på filen övningstext. Välj spara som i arkivmenyn och gå till din mapp och tryck på OK. Markera överskriften och ändra till fet stil 14 punkter. Nu måste du välja om du är en god stavare eller om du har svårt med det. Lätt Svårt

5 För en god stavare Börja med att sätta på MS Words stavningsprogram under Verktyg>>Alternativ>>Språkkontroll se till att den översta rutan är bockad. Du ser nu en massa röda streck under vissa ord. Högerklicka på dessa ord och välj det alternativ som passar bäst. När det inte finns flera röda streck är du klar och du kan gå till Arkiv>>Spara

6 För en svag stavare Gå till Verktyg och välj stava rätt.
Det här programmet är väldigt ingående och tar lång tid men det blir heller aldrig fel. Välj det alternativ som passar bäst. När det inte finns några markeringar så är du klar. Tänk på att när man lämnar in dataskrivet så accepterar vi inte stavfel.

7 Söka på nätet Det här kan vara svårt men otroligt viktigt att kunna.
Den bästa sökmotorn just nu heter Google. Det finns andra men de är helt enkelt inte lika bra. Här följer ett exempel som vi vill du ska läsa klicka här

8 E-post i Laholms kommun
Alla elever i Laholms kommun har blivit erbjudna en e-post låda via First Class. First Class är faktiskt ett mycket bra e-post system. Om du har dina inloggningsuppgifter så rekommenderar vi att du börjar använda det. Det finns andra e-post system tex. Spray som erbjuder en gratis e-postlåda. Vi vill att du har en fungerande e-post.

9 För er som inte har E-post
Skapa din e-post låda. Tänk på att du måste godkänna att du inte kommer att använda den till något dumt. Gör man det blir man av med den. Gå till spray genom att klicka här.

10 Sökövningar Nu ska du få leta upp ett par kluriga saker på nätet.
1. Hur många personer bor det i Luleå? 2. Vilket program går i TV2 ikväll kl ? Vi rekommenderar att du använder Skicka nu dina svar med epost till

11 Kan man lita på allt man hittar?
Nix…. Det kan man inte. Kolla bara här på två olika SÄPO sidor här och jämför med den här. Vem ska man lita på? Finns det nåt knep? Javisst finns det knep. Tryck på pilen och läs vår lathund.

12 Vem har gjort websidan Är det en organisation? Är det en myndighet?
Är det ett företag? Är det en privatperson? Är det någon som kan ämnet? Är det någon du litar på?

13 Varför är websidan gjord?
För att informera om något? För att presentera fakta? För att propagera för en åsikt? För att sälja något? För att underhålla?

14 Hur ser websidan ut? Finns det någon kontaktinformation?
Verkar texten seriös? Fungerar alla länkar? Hänvisar faktauppgifter till källor? Finns det något datum på sidan?

15 Kan du få information från andra ställen?
Har du letat i skolbiblioteket? Har du letat i länkskafferiet? Har du jämfört med andra websidor? Är internet bästa källan att få information?

16 Glöm inte bort att…….. Du aldrig ska ange ditt riktiga namn, teleuppgifter och sånt när du chattar. Ingen är anonym på nätet. Gör någon något dumt så kan man alltid spåra både dator och vilken tid dumheten hände. Den bästa sökmotorn för tillfället heter Google. Nu är du klar gå och gör en annan uppgift.


Ladda ner ppt "Anneli och Christians Datorskola"

Liknande presentationer


Google-annonser