Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Anneli och Christians Datorskola. Vad är T_data och hur funkar det ?  T_data är elevernas plats på hårddisken.  I T_data har du som elev rätt att skapa.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Anneli och Christians Datorskola. Vad är T_data och hur funkar det ?  T_data är elevernas plats på hårddisken.  I T_data har du som elev rätt att skapa."— Presentationens avskrift:

1 Anneli och Christians Datorskola

2 Vad är T_data och hur funkar det ?  T_data är elevernas plats på hårddisken.  I T_data har du som elev rätt att skapa en mapp under din klass. Din klass är dessutom ditt användarnamn.  I din mapp ska du spara allt ditt skolarbete.  Det är bara Christian som kan slänga dina dokument.  Tänk på att alla kan läsa dina dokument, så spara inte några hemligheter.  Nu ska du skapa en mapp i din klass katalog, gör det med utforskaren. Leta under program i startmenyn. utforskaren

3 Skapa och spara  Starta word antingen ifrån startmenyn eller ifrån NAL-fönstret (det som alltid kommer upp när du startar en dator i skolan) NAL  Skriv Hej och gå till arkiv Spara som. Leta nu upp din mapp i T_data och döp dokumentet till dittnamnhej och klicka på OK

4 Öppna och Rätta  Öppna T_data gå till katalogen Tema media.  Detta kan man göra via utforskaren. utforskaren  Dubbelklicka på filen övningstext.  Välj spara som i arkivmenyn och gå till din mapp och tryck på OK.  Markera överskriften och ändra till fet stil 14 punkter.  Nu måste du välja om du är en god stavare eller om du har svårt med det.  LättSvårt LättSvårt LättSvårt

5 För en god stavare  Börja med att sätta på MS Words stavningsprogram under Verktyg>>Alternativ>>Språkkontroll se till att den översta rutan är bockad.  Du ser nu en massa röda streck under vissa ord.  Högerklicka på dessa ord och välj det alternativ som passar bäst.  När det inte finns flera röda streck är du klar och du kan gå till Arkiv>>Spara

6 För en svag stavare  Gå till Verktyg och välj stava rätt.  Det här programmet är väldigt ingående och tar lång tid men det blir heller aldrig fel.  Välj det alternativ som passar bäst.  När det inte finns några markeringar så är du klar.  Tänk på att när man lämnar in dataskrivet så accepterar vi inte stavfel.

7 Söka på nätet  Det här kan vara svårt men otroligt viktigt att kunna.  Den bästa sökmotorn just nu heter Google. Det finns andra men de är helt enkelt inte lika bra.  Här följer ett exempel som vi vill du ska läsa klicka här klicka här klicka här

8 E-post i Laholms kommun  Alla elever i Laholms kommun har blivit erbjudna en e-post låda via First Class.  First Class är faktiskt ett mycket bra e-post system. Om du har dina inloggningsuppgifter så rekommenderar vi att du börjar använda det.  Det finns andra e-post system tex. Spray som erbjuder en gratis e-postlåda.  Vi vill att du har en fungerande e-post.

9 För er som inte har E-post Skapa din e-post låda. Tänk på att du måste godkänna att du inte kommer att använda den till något dumt. Gör man det blir man av med den. Skapa din e-post låda. Tänk på att du måste godkänna att du inte kommer att använda den till något dumt. Gör man det blir man av med den.  Gå till spray genom att klicka här. klicka härklicka här

10 Sökövningar  Nu ska du få leta upp ett par kluriga saker på nätet.  1. Hur många personer bor det i Luleå?  2. Vilket program går i TV2 ikväll kl. 21.00?  Vi rekommenderar att du använder www.google.se www.google.se  Skicka nu dina svar med epost till christian.hanke@edu.laholm.se

11 Kan man lita på allt man hittar?  Nix…. Det kan man inte. Kolla bara här på två olika SÄPO sidor här och jämför med den här. här  Vem ska man lita på? Finns det nåt knep? Javisst finns det knep.  Tryck på pilen och läs vår lathund.

12 Vem har gjort websidan  Är det en organisation?  Är det en myndighet?  Är det ett företag?  Är det en privatperson?  Är det någon som kan ämnet?  Är det någon du litar på?

13 Varför är websidan gjord?  För att informera om något?  För att presentera fakta?  För att propagera för en åsikt?  För att sälja något?  För att underhålla?

14 Hur ser websidan ut?  Finns det någon kontaktinformation?  Verkar texten seriös?  Fungerar alla länkar?  Hänvisar faktauppgifter till källor?  Finns det något datum på sidan?

15 Kan du få information från andra ställen?  Har du letat i skolbiblioteket?  Har du letat i länkskafferiet?  Har du jämfört med andra websidor?  Är internet bästa källan att få information?

16 Glöm inte bort att……..  Du aldrig ska ange ditt riktiga namn, teleuppgifter och sånt när du chattar.  Ingen är anonym på nätet. Gör någon något dumt så kan man alltid spåra både dator och vilken tid dumheten hände.  Den bästa sökmotorn för tillfället heter Google.  Nu är du klar gå och gör en annan uppgift.


Ladda ner ppt "Anneli och Christians Datorskola. Vad är T_data och hur funkar det ?  T_data är elevernas plats på hårddisken.  I T_data har du som elev rätt att skapa."

Liknande presentationer


Google-annonser